Home / Family  / Τι να κάνετε όταν το παιδί σας λέει συνέχεια «βαριέμαι»

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας λέει συνέχεια «βαριέμαι»

«Μαμά βαριέμαι»- Τι να κάνετε για να σταματήσετε την πλήξη.

Ίσως το παιδί σας παραπονιέται πως δε έχει με τι να ασχοληθεί και λέει συχνά την φράση «βαριέμαι μαμά». Κάποιες φορές τα παιδιά μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη όρεξη και να γκρινιάζουν λέγοντας πως βαριούνται. Όμως η λέξη βαριέμαι μπορεί να μην αντιστοιχεί στα πραγματικά τους συναισθήματα. Η φράση «βαριέμαι μαμά» μπορεί να σημαίνει «θέλω να περάσω χρόνο μαζί σου», ή «θέλω παρέα», ή «θέλω να παίξω με κάποιο άλλο παιχνίδι» ή «δεν ξέρω με τι να ασχοληθώ τώρα» ή και «πραγματικά πλήττω». Καθώς λοιπόν η αποκωδικοποίηση της λέξης βαριέμαι μπορεί να επιδεχθεί διάφορων ερμηνειών, είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας πως το παιδί δεν είναι ράθυμο απλά ίσως δεν ξέρει με τι να ασχοληθεί την δεδομένη στιγμή και χρειάζεται την βοήθειά σας.  

 
Τι μπορείτε να κάνετε:
Αφιερώστε του χρόνο.

Στην περίπτωση που το παιδί σας ζητάει με έμμεσο τρόπο να του αφιερώσετε χρόνο γιατί έχει ανάγκη από την επαφή μαζί σας, δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται. Ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητα μαζί ή συμπεριλάβετε το παιδί στην εργασία που κάνετε την δεδομένη στιγμή. Αν κάνετε κάποιες δουλείες στο σπίτι, προσκαλέστε το να σας βοηθήσει ώστε και να ενεργοποιηθεί αλλά και να νιώσει πως μοιράζεται μαζί σας κάποια ασχολία.

 
Ενθαρρύνετέ το να παίξει με τους φίλους του.

Αν το παιδί σας έχει ανάγκη την συντροφιά άλλων παιδιών, μπορείτε να κανονίσετε μια βόλτα στον παιδότοπο της γειτονιάς και να το αφήσετε να κοινωνικοποιηθεί εκεί με άλλα παιδάκια. Ακόμη, μπορείτε να καλέσετε κάποιους φίλους του στο σπίτι και να τα αφήσετε να παίξουν όλα μαζί.

 
Δώστε του εναλλακτικές προτάσεις.

Αν το παιδί σας δεν βρίσκει πια ενδιαφέρον στο παιχνίδι ή την δραστηριότητα με την οποία ασχολείται, μπορείτε να του προτείνετε εναλλακτικές προτάσεις απασχόλησης που θα του κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον. Ίσως το παιδί χρειάζεται μια μεγαλύτερη πρόσκληση για να ενεργοποιήσει την φαντασία του και να συγκεντρωθεί στην ασχολία του. Συζητήστε μαζί του τι θα του άρεσε να κάνει, προτείνετέ του κάτι καινούργιο και στην συνέχεια αφήστε το να βρει την λύση μόνο του.

 

Συζητήστε μαζί του. 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η φράση «βαριέμαι», μπορεί να κρύβει διάφορα συναισθήματα. Για να εξακριβώσετε τι ακριβώς απασχολεί το παιδί είναι σημαντικό να κάνετε πρώτα μια συζήτηση μαζί του. Ίσως το παιδί είναι στενοχωρημένο επειδή μάλωσε με κάποιο φίλο του και δεν έχει όρεξη, ίσως πάλι έγινε κάτι στο σχολείο που το επηρέασε. Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση μαζί του θα σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία της λεγόμενης πλήξης του και να το βοηθήσετε να την διαχειριστεί. 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!