Home / Family  / Τι ανησυχεί μια νέα μαμά;

Τι ανησυχεί μια νέα μαμά;

Ποιες είναι οι πιο συχνές ανησυχίες μιας νέας μαμάς;

Το να γίνεις νέα μαμά φέρνει μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και αμέτρητες στιγμές ευγνωμοσύνης και ευτυχίας αλλά παράλληλα η μητρότητα συνοδεύεται από πολλές καινούργιες ευθύνες, ανησυχίες, κόπωση και άγχος. Η νέα μανούλα αντιμετωπίζει καθημερινά αγχωτικές και στρεσογόνες στιγμές, γεγονός αναμενόμενο καθώς η ζωή της αλλάζει εντελώς. Ποιες είναι οι πιο συχνές σκέψεις και ανησυχίες που κάνει μια νέα μανούλα και πως μπορεί να τις διαχειριστεί καλύτερα ώστε να απολαύσει την ζωή με το μωρό της;   

 

 

Θεωρείς ότι πρέπει να είσαι τέλεια.

Ως νέα μαμά αισθάνεσαι μεγάλη πίεση και έχεις πολύ υψηλές προσδοκίες για τον νέο σου ρόλο. Όμως η υπερβολική πίεση που ασκείς στον εαυτό σου για να είσαι τέλεια μαμά μόνο άγχος μπορεί να σου προσφέρει. Ακολούθησε το ένστικτό σου και δοκίμασε ό,τι θεωρείς πως μπορεί να δουλέψει σε μια δυσκολία που αντιμετωπίζεις με το μωρό σου.

 

Θέλεις να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Είναι πολύ φυσιολογικό ακόμη και τώρα που είσαι μανούλα να ανησυχείς για το σώμα σου και να θέλεις να επανέλθεις στο σώμα που είχες πριν την εγκυμοσύνη. Μην αισθάνεσαι καμία ενοχή που θέλεις να νιώθεις όμορφη και προσπάθησε να υιοθετήσεις μικρές διατροφικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου για να χάσεις το επιπλέον βάρος, καθώς το μωρό και η κούρασή σου μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά για να κάνεις μεγάλες αλλαγές αυτό το διάστημα.

 

 

Μερικές φορές θέλεις ένα διάλειμμα από την μητρότητα.

Ο νέος σου ρόλος απαιτεί την συνεχή φροντίδα και περιποίηση του μωρού, γεγονός που μπορεί να είναι εξουθενωτικό για μια νέα μαμά. Είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από τις πάνες, τον θηλασμό και τις αϋπνίες. Προσπάθησε να αποβάλεις τις όποιες τύψεις μπορεί να σου δημιουργούνται για αυτές σου τις σκέψεις –γιατί είναι φυσιολογικές!- και αν είναι δυνατό ζήτησε την βοήθεια του συζύγου ή της μητέρας για να αποσυμφορηθείς λιγάκι.

 

Φοβάσαι πως θα αλλάξει η σχέση σου με τον σύντροφό σου.

Οι υποχρεώσεις που αναδύονται από την φροντίδα του μωρού σε κάνουν να νιώθεις πολλές φορές εξαντλημένη, καθώς αισθάνεσαι πως και εσύ αλλά και ο σύντροφός σου ξοδεύετε όλη σας την ενέργεια στο μωρό σας με αποτέλεσμα να αναρωτιέσαι τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την μεταξύ σας σχέση. Πολλές μελέτες δείχνουν πως οι σχέσεις των ζευγαριών αλλάζουν μετά την έλευση του μωρού όμως αυτό δεν πρέπει να σε αγχώνει. Μπορείς να συζητήσεις και να μοιραστείς τις σκέψεις σου με τον σύντροφό σου, να του μεταφέρεις με ειλικρίνεια την ανησυχία σου και τα συναισθήματά σου και να ορίσετε μαζί ένα σχέδιο για να αντιμετώπισετε τις νέες προκλήσεις που φέρει η έλευση του μωρού στην ζωή σας.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!