Home / Lifestyle  / Τζάκι Τσαν: Ο θρύλος των πολεμικών ταινιών δράσης

Τζάκι Τσαν: Ο θρύλος των πολεμικών ταινιών δράσης

Ο Μάστερ του Kung-Fu, Τζάκι Τσαν.

 

O Τζάκι Τσαν γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1954 στο Χονγκ Κονγκ. Η οικογένεια του μετανάστευσε στην Καμπέρα της Αυστραλίας στις αρχές του 1960. Ο μικρός Τζάκι, εξαιτίας του ταλέντου του στα ακροβατικά και τις τέχνες, μετακόμισε στο Πεκίνο όπου και φοίτησε στην Ακαδημία της «Όπερας του Πεκίνου». Εκεί εξειδικεύτηκε στις πολεμικές τέχνες, που ήταν και το πάθος του. Αμέσως, διέπρεψε στην ακροβατική, το τραγούδι και τις πολεμικές τέχνες και τελικά έγινε μέλος του συγκροτήματος «Seven Little Fortunes».

 

 

Το ταλέντο του και οι εντυπωσιακοί ακροβατικοί ελιγμοί του, τον οδήγησαν στο χώρο του θεάματος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Τσαν ξεκινά την κινηματογραφική του καριέρα. Αρχικά εμφανίζεται με πολύ μικρούς ρόλους σε ταινίες, στο πλευρό του Μπρους Λι. Μετά τον θάνατο του Μπρους Λι, ο Τζάκι Τσαν ως δυναμικός διάδοχος, πρωταγωνιστεί σε αρκετές ταινίες, που όμως δεν έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής από το κοινό.

 

Όταν ο Τζάκι Τσαν αποφάσισε να συνδυάσει το χιούμορ του, με τα επικίνδυνα ακροβατικά και τις εντυπωσιακές σκηνές kung-fu, άρχισε να γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής στο κοινό. Παρ όλη, την επιτυχία του στο ασιατικό και ευρωπαϊκό κοινό, ο ηθοποιός δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει την αμερικάνικη αγορά.

 

Οι αγγλόφωνες ταινίες του, που έγραφε και σκηνοθετούσε ο ίδιος, δεν είχαν ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Όμως το 1995, η ταινία «Αλεξίσφαιροι Ντεντέκτιβ», εκτοξεύει τις μετοχές του στην αμερικάνικη βιομηχανία θεάματος. Ο Τζάκι Τσαν καταφέρνει να γίνει ένας θρύλος στο είδος που υπηρετεί, και γίνεται ευρέως γνωστός. Ακολουθούν ταινίες του που σημειώνουν αξιοζήλευτη επιτυχία, όπως το «Shanghai Noon», το «Shanghai Knights» και το «Around the World in 80 Days». Ο Ασιάτης ηθοποιός κερδίζει επάξια τον τίτλο του Kung-Fu Master και περνάει στην σφαίρα των ζωνατών θρύλων του Χόλυγουντ.

 

 

Το 2008, αποφασίζει να πειραματιστεί κινηματογραφικά και υποδύεται δραματικούς και πιο εσωτερικούς ρόλους. Το 2012, δηλώνει πως θα περιορίσει την συμμετοχή του σε ταινίες με πολεμικές σκηνές και θα επικεντρωθεί σε φιλμ διαφορετικού περιεχομένου. Στα 62 του χρόνια, παραλαμβάνει το τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της καριέρας του και συνεχίζει να γυρίζει ασταμάτητα ταινίες. Αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Bleeding Steel».

 

Το 1982, ο Chan παντρεύτηκε τη Joan Lin, και τον ίδιο χρόνο αποκτούν τον γιό τους Jaycee Chan. Το 1999 o Τσαν, αποκτά και μια κόρη από την εξωσυζυγική του σχέση με την Elaine Ng Yi-Lei.  

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!