Home / Family  / Τα do’s και τα don’ts στην παιδική διατροφή

Τα do’s και τα don’ts στην παιδική διατροφή

Πως θα τα παροτρύνετε να τρώνε πιο υγιεινά.

 

Το φαγητό είναι πολύ συχνά μια δύσκολη υπόθεση για τα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις η παιδική διατροφή αποτελεί μια πρόκληση για τους γονείς καθώς τα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν κάποιες τροφές με αποτέλεσμα να μην τρώνε υγιεινά. Τι πρέπει να κάνετε και τι να μην κάνετε ώστε να τρώνε τα παιδιά υγιεινά και να παίρνουν όλες τις βιταμίνες και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους;

 

Do- Κάντε το υγιεινό φαγητό, παιχνίδι.

Αφήστε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα λαχανικά και τα φρούτα και κάντε το υγιεινό φαγητό ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γευσιγνωσίας. Ενθαρρύνετέ τα να μυρίσουν, να αγγίξουν και να περιεργαστούν τις υγιεινές τροφές και να δοκιμάσουν καινούργιες γεύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο δεκτικά στο να καταναλώσουν τρόφιμα που μέχρι πρότινος απέρριπταν.  

 

Don’t- Μην του δίνετε πολλές εναλλακτικές φαγητού.

Όταν το παιδί αρνείται πεισματικά να φάει εσείς του φτιάχνετε κάτι άλλο που του αρέσει για να μην μείνει νηστικό. Όμως όσο περισσότερες εναλλακτικές επιλογές του δίνετε τόσο πιο σίγουρο είναι πως δεν θα φάει το φαγητό που πρέπει και δεν θα δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Προσφέρετέ του για αρχή μόνο δυο επιλογές φαγητού και αφήστε το να διαλέξει.

 

 

Do- Επιτρέψτε τα «Απαγορευμένα» τρόφιμα κατά καιρούς.

Είναι γνωστό πως τα τρόφιμα που θεωρούμε ανθυγιεινά για τα παιδιά όπως τα ζαχαρωτά, τα πατατάκια ή τα junk food αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές των παιδιών. Με το να τα κατατάσσετε όμως στην λίστα των απαγορευμένων φαγητών, ωθείτε τα παιδιά να τα λαχταρούν ακόμη περισσότερο. Κατά καιρούς μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά τα λεγόμενα «απαγορευμένα τρόφιμα»  για να μην νιώθουνε πως υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουν και στρέφονται ακόμη περισσότερο σε αυτές.

 

Don’t- Ποτέ μην του δίνετε γλυκό ως κυρίως γεύμα.

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς που είναι σε απόγνωση με το θέμα του φαγητού είναι να δίνουν ως έσχατη λύση το γλυκό στο παιδί ώστε να φάει κάτι. Προσπαθήστε να μην κάνετε αυτό το λάθος και να προσφέρετε το γλυκό ως επιβράβευση στο παιδί και όχι ως κυρίως γεύμα.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!