Home / Cozyhome  / Architecture  / Τα 4 αρχιτεκτονικά θαύματα που ολοκληρώθηκαν μετά την απώλεια της Zaha Hadid

Τα 4 αρχιτεκτονικά θαύματα που ολοκληρώθηκαν μετά την απώλεια της Zaha Hadid

 

Στις 31 Μαρτίου 2016 ο κόσμος της αρχιτεκτονικής έχασε μια από τις σπουδαιότερες μορφές του, μια προσωπικότητα όχι απλώς χαρισματική αλλά αντισυμβατική από κάθε άποψη. Άφησε πίσω της αρχιτεκτονικές δημιουργίες που φέρουν το ανεξίτηλο στίγμα της.

 

Πρωτοπόρος του παραμετρισμού, σύμβολο του νεο-φουτουρισμού και γνωστή εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης, η Hadid δε θα μπορούσε παρά να κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους της αρχιτεκτονικής, αφήνοντας πίσω της σπουδαίο έργο.

 

Γεννημένη στις 31 Οκτωβρίου στη Βαγδάτη, η Zaha Hadid έλαβε το πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο της Βυρηττού, πριν εγγραφεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου, όπου θα γνωρίσει τους καθηγητές της, τον Ολλανδό Rem Koolhaas και τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη, για τους οποίους θα εργαστεί στη συνέχεια στην εταιρία «Office for Metropolitan Architecture» στο Άμστερνταμ. Το 1977 η ίδια θα γίνει συνέταιρος της  αρχιτεκτονικής εταιρίας, σηματοδοτώντας την πορεία της ως ρηξικέλευθη αρχιτέκτονας και designer.

 

Η ίδια δίδαξε σε πολλά Πανεπιστήμια, όπως τα Harvard Graduate School of Design, University of Illinois, Ohio State University και Columbia University, ενώ αποτελεί η πρώτη γυναίκα και η πρώτη αρχιτέκτονας μουσουλμανικής καταγωγής, που κατάφερε να κερδίσει το διεθνές αναγνωρισμένο βραβείο «Pritzker Architecture Prize», το οποίο θεωρείται κορυφαίο στον κόσμο. Μεταξύ πολλών άλλων βραβείων, αξίζει να αναφέρουμε και το Stirling Prize, που δίνεται ετησίως από το Royal Institute of British Architects, το οποίο κέρδισε επί δυο συνεχόμενες χρονιές: το 2010 για την συγκλονιστική δουλειά της στο ΜΑΧΧΙ, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης του 21ου Αιώνα στη Ρώμη, και το 2011 για το «Evelyn Grace Academy» το οποίο σχεδίασε σε μορφή «Ζ». Επιπλέον, το 2012 της απονεμήθηκε ο τίτλος της Dame από την βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη σπουδαία συμβολή και επιρροή της στο χώρο της αρχιτεκτονικής.

 

 Δυστυχώς η Zaha Hadid πέρασε πρόωρα στη σφαίρα του μύθου, αφήνοντας την τελευταία της πνοή σε ηλικία 65 ετών. Πέθανε από καρδιακή προβολή στο Miami, όπου νοσηλευόταν με βρογχίτιδα. Δεν υπήρξε ποτέ παντρεμένη και δεν είχε παιδιά, καθώς επιθυμούσε να δώσει όλη την ενέργειά της στην αρχιτεκτονική που η ίδια λάτρευε. Πάλεψε με τα στερεότυπα και τα κατέρριψε, ανοίγοντας το δρόμο της επιτυχίας σε νέες φιλόδοξες γυναίκες αλλά και μουσουλμάνους που παλεύουν με το ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

 

Ας δούμε τα τελευταία έργα της, που εντυπωσιάζουν με τον ιδιότυπο σχεδιασμό τους. Ενώ το τελευταίο άνοιξε τις πύλες του τον Μάρτιο 2020.

 

 

 

 

 

1. Ξενοδοχείο Opus στο Ντουμπάι, 2020

 

 

 

 

 

 

 

2. Αεροδρόμιο Beijing Daxing στην Κίνα, 2019

 

 

 

 

 

 

 

3. One Thousand Museum στο Μαιάμι, 2019

 

 

 

 

 

 

 

4. Ξενοδοχείο Morpheus στο Μακάο, 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaha Hadid Architects

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein