Home / Family  / Τα συν και πλην της τηλεόρασης για το παιδί

Τα συν και πλην της τηλεόρασης για το παιδί

Τα συν και πλην της τηλεόρασης για το παιδί
Τελικά η τηλεόραση κάνει κακό στα παιδιά; 

Το παραπάνω ερώτημα ταλανίζει πολλούς γονείς. Σύμφωνα με έρευνες, παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών σπαταλούν κατά μέσο όρο περίπου, 2 ώρες μπροστά σε μία οθόνη, κυρίως στη τηλεόραση και στα βιντεοπαιχνίδια. Τα παιδιά και οι έφηβοι από 8 έως 18 ετών, περνούν 4 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης και σχεδόν 2 επιπλέον ώρες στον υπολογιστή και σε βιντεοπαιχνίδια. Καθώς οι ώρες μπροστά από μία οθόνη είναι πολλές οι γονείς είναι φυσικό να διερωτώνται. Πόσο καλή μπορεί να είναι η τηλεόραση για το παιδί και με ποιον τρόπο τα επηρεάζει; 

 

 

Σύμφωνα με έρευνες η τηλεόραση επιδρά αρνητικά στη συμπεριφορά των παιδιών, όταν εκείνα βλέπουν καθημερινά για περισσότερες από 2 ώρες. Ακόμη, σύμφωνα με άλλες μελέτες μπορεί να επηρεαστεί η συγκέντρωσή τους όταν βρίσκονται καθημερινά και για πολλή ώρα μπροστά από μία οθόνη -τηλεόρασης, τάμπλετ ή και λάπτοπ- για αυτό είναι καλό να εκτίθενται σε αυτές με μέτρο. 

 

Οπότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι όχι να δαιμονοποιήσετε το μέσο, αλλά να ορίσετε αυστηρά ωράρια, να επιλέξετε με ευλάβεια το περιεχόμενο των εκπομπών που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά και να θέσετε όρια, τα οποία θα διαφυλάξουν τους μικρούς τηλεθεατές και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Γιατί η τηλεόραση έχει και τα θετικά της: 

 

 

Έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην τηλεόραση -κυρίως στη δημόσια-, που προσφέρουν γνώσεις και νέες πληροφορίες στο παιδί. Το περιεχόμενο συγκεκριμένων προγραμμάτων και εκπομπών δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν άλλους πολιτισμούς, ήθη και έθιμα, αλλά και να διδαχθούν καινούργια πράγματα για τον γύρω τους κόσμο. 

 

Συμβάλλει θετικά στη σχολική επίδοση

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που βλέπουν εκπαιδευτικά προγράμματα τείνουν να έχουν υψηλότερους βαθμούς και να είναι λιγότερο επιθετικά σύμφωνα με μια μακροπρόθεσμη μελέτη (Anderson, et al., 2001). Να τονίσουμε ξανά πως οι θετικές αυτές επιδράσεις αφορούν στα παιδιά που παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και όχι προγράμματα που εμπεριέχουν σκηνές βίας ή διαφορετικού τύπου εκπομπές. 

 

Προβάλλει θετικά πρότυπα

Οι παιδικές εκπομπές με κλασικούς ήρωες κινουμένων σχεδίων βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να μυηθούν σε αξίες, όπως η φιλία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Η προσεκτική και σωστή επιλογή από τους γονείς του τηλεοπτικού περιεχομένου μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική για τους μικρούς τηλεθεατές. 

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!