Home / Famous Talks  / Τατιάνα Μελίδου: “Οι καλλιτέχνες δεν είναι απολιτίκ πρόσωπα. Η κάθε πράξη μας είναι πολιτική πράξη”

Τατιάνα Μελίδου: “Οι καλλιτέχνες δεν είναι απολιτίκ πρόσωπα. Η κάθε πράξη μας είναι πολιτική πράξη”

Τατιάνα Μελίδου: "Οι καλλιτέχνες δεν είναι απολιτίκ πρόσωπα. Η κάθε πράξη μας είναι πολιτική πράξη"
Τατιάνα Μελίδου: “Το να είμαι ηθοποιός με εξελίσσει πάρα πολύ σαν άνθρωπο”.

Την γνωρίσαμε μέσα από τον ρόλο της στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Τατουάζ” και πρόσφατα την θαυμάσαμε στην σειρά “Ου φονεύσεις”. Ο λόγος για την ταλαντούχα ηθοποιό Τατιάνα Μελίδου που εκτός από νέα και όμορφη, έχει άποψη και ισχυρή προσωπικότητα. Μιλήσαμε μαζί της για την υποκριτική, τον ρόλο του ηθοποιού, την εμπειρία της στο Bollywood, αλλά και για τα μελλοντικά της επαγγελματικά σχέδια.

 

Πότε και πώς καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός και τι είναι αυτό που συνεχίζει να σας γοητεύει στην υποκριτική;

Νομίζω πως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο. Από μικρό παιδί είχα ερωτήματα, ερεθίσματα και τέτοιου είδους αναζητήσεις. Μαθήτρια δημοτικού ακόμα, υπήρξα ενεργή σε κάθε θεατρικό που έκανε η ομάδα του σχολείου μου με αποκορύφωμα την συμμετοχή μου στην παράσταση ” Η Μελωδία της Ευτυχίας” που είχε φέρει τότε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στη Θεσσαλονίκη. Είχα την χαρά και την τύχη να με επιλέξουν (περνώντας από ακρόαση) και έπειτα από αυτή την εμπειρία αποφάσισα πως η υποκριτική και το θέατρο θα χάραζε τη δική μου πορεία. Όσο υπάρχω σε αυτή τη δουλειά, νιώθω να εξελίσσομαι τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

 

Τατιάνα Μελίδου: "Οι καλλιτέχνες δεν είναι απολιτίκ πρόσωπα. Η κάθε πράξη μας είναι πολιτική πράξη"

Τατιάνα Μελίδου: “Οι καλλιτέχνες δεν είναι απολιτίκ πρόσωπα. Η κάθε πράξη μας είναι πολιτική πράξη”.

 

 

Στον λογαριασμό σας στα social media κάνετε συχνά αναρτήσεις με κοινωνικό περιεχόμενο. Τι ρόλο έχει η τέχνη στη βελτίωση του εαυτού μας και του κόσμου εν γένει;

Οι καλλιτέχνες δεν είναι απολιτίκ πρόσωπα. Η κάθε πράξη μας είναι πολιτική τόσο  ως άνθρωποι όσο και ως καλλιτέχνες ειδικά όταν μοιραζόμαστε και κοινωνούμε τη δουλειά μας στον κόσμο. Οτιδήποτε πράττουμε και λέμε, οποιοδήποτε τρόπο ζωής ακολουθούμε, το πώς βιώνουμε αυτά που μας συμβαίνουν έχουν συντεταγμένες πολιτικές και δεν μπορούμε να το βάζουμε αυτό στην άκρη. Δεν είμαι χρωματικά πολιτικοποιημένη (μπλε, κόκκινη, πράσινη, κίτρινη), αλλά θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό ον. Όσο για την τέχνη, βελτιώνει τον εαυτό μας όσο εμείς της το επιτρέπουμε.

 

Θεωρείτε πως είναι καθήκον του ηθοποιού να παίρνει θέση σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία ή  είναι προτιμότερο πιστεύετε να μιλά ο ηθοποιός μόνο μέσα από τη δουλειά του;

Σαφώς και είναι καθήκον του ηθοποιού και του εκάστοτε καλλιτέχνη, τραγουδοποιού, ζωγράφου, εικαστικού να μιλά για τα πράγματα που συμβαίνουν και κατά συνέπεια μας επηρεάζουν σαν νεολαία και σαν πολίτες της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Παραδείγματος χάριν, με την θεατρική μας ομάδα ῾῾Περιοδικός Θίασος῾῾, δημιουργήσαμε φέτος στην Αθήνα την παράσταση “Μια μέρα. Σήμερα” η οποία πραγματεύεται την καθημερινή αντιμετώπιση της ζωής πέντε νέων ανθρώπων στην Ελλάδα του 2019. Είναι ένα έργο σε σύλληψη-κείμενο της ίδιας της ομάδας και το αναφέρω αυτό ορμώμενη από την ερώτηση που μου κάνετε περί πολιτικής. Σε μια κοινωνία όπου η πρόσβαση στην πληροφορία και η ελευθερία της έκφρασης είναι τόσο μεγάλη, είναι απαραίτητο και οι καλλιτέχνες ως μέρος αυτής να μιλούν μέσα από την δουλειά τους.

 

Τατιάνα Μελίδου: "Οι καλλιτέχνες δεν είναι απολιτίκ πρόσωπα. Η κάθε πράξη μας είναι πολιτική πράξη"

 

 

Έχετε κάνει ταινίες στο Bollywood. Πώς θα περιγράφατε αυτή σας την εμπειρία στην Ινδία; Θα δοκιμάζατε ξανά κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό;

Θα ήθελα πολύ να πάω στο Hollywood, δεν ξέρω γιατί βρέθηκα στο Bollywood (γέλια). Μέχρι βέβαια να έρθω σε επαφή με αυτόν τον πολιτισμό δεν ήξερα καν που πέφτει η Ινδία (γέλια).  Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία, θα το ξανάκανα φαντάζομαι, αλλά δεν είναι αυτό που ονειρεύτηκα για τη ζωή και την καριέρα μου. Ήταν κάτι που έτυχε και επειδή μου αρέσει να αρπάζω τις ευκαιρίες στη ζωή, για αυτό και το έκανα. Σίγουρα θα ήθελα να ξαναδουλέψω στο εξωτερικό τόσο στην ανατολή όσο και στη δύση.

 

Άρα είστε και τολμηρή, ρισκάρετε;

Ναι, είμαι τολμηρή και σαν γνήσια τοξοτίνα ρισκάρω πολύ!

 

Τατιάνα Μελίδου: "Οι καλλιτέχνες δεν είναι απολιτίκ πρόσωπα. Η κάθε πράξη μας είναι πολιτική πράξη"

 

Πρόσφατα σας είδαμε στην τηλεοπτική σειρά “Ου φονεύσεις”, ενώ έχετε παίξει και σε άλλες δραματικές τηλεοπτικές σειρές όπως το “Τατουάζ” και το “Γυναίκα χωρίς όνομα”. Σας ελκύουν περισσότερο οι δραματικοί ή οι κωμικοί ρόλοι ή απλά δεν μπορείτε να διαλέξετε;

Ως επαγγελματίας προσπαθώ να επιλέγω αξιόλογες δουλειές και συνεργασίες. Υποδύομαι όσο καλύτερα μπορώ τους ρόλους που μου δίνονται άλλοτε δραματικοί και άλλοτε κωμικοί όμως προσωπικά, προτιμώ περισσότερο την κωμωδία καθώς είναι ένα δύσκολο είδος. Το βλέπω σαν πρόκληση και με ιντριγκάρει πολύ. Γενικά αντιμετωπίζω τη ζωή με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό, ίσως για αυτό το λόγο με ελκύει τόσο.

 

Ακόμη, κάνετε πρεμιέρα στην Αθήνα με την παράσταση “Μελάχρα” σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου. Ετοιμάζετε κάτι άλλο έπειτα τηλεοπτικά ή θεατρικά; Πού θα σας δούμε;

Μετά από τη “Μελάχρα” θα ξεκινήσω πρόβες στο θέατρο Παλλάς στην παράσταση, “Ωνάσης -Τα θέλω Όλα” σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή που θα ανέβει τον Οκτώβριο. Όσο για τώρα, είμαι στην παράσταση “Μελάχρα ή Το λουλούδι της φωτιάς” του Παντελή Χορν, που έκανε πρεμιέρα στις 6 Μαΐου στο Θέατρο Σταθμός και σε σκηνοθεσία της Σοφίας Φιλιππίδου και θα παίζεται μέχρι τέλος του μήνα.

 

Όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε για την Τατιάνα Μελίδου.

 

 

Q&A

Τρεις λέξεις που με χαρακτηρίζουν: Τολμηρή, μου αρέσει πάρα πολύ να αυτοσαρκάζομαι και δυναμική.
Ηθοποιός που θαυμάζω: Morgan Freeman.
H αγαπημένη μου ταινία: Είναι το Braveheart (γέλια) και ήρθε η ώρα να σας πω γιατί γελάω. Είχα πάει σε ένα casting του Αλέξανδρου Αβρανά και με ρώτησε ποια είναι η αγαπημένη μου ταινία. Του λέω on camera την ώρα του casting πως είναι του Ζουλάφσκι “Σημασία έχει να αγαπάς” και μου λέει “Πω πω βαρέθηκα”. Μετά του απάντησα “Έχεις δίκιο” η αγαπημένη μου ταινία είναι το Braveheart (γέλια). Κάπως έτσι αποφάσισα να λέω πραγματικά την αγαπημένη μου ταινία κάθε φορά που με ρωτάνε και όχι να δίνω δήθεν απαντήσεις.
Αγαπημένο μου χόμπι: Ιππασία.
Η πιο χαλαρωτική στιγμή για μένα: Είναι μετά τη γυμναστική.

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!