Home / Cozyhome  / Architecture  / Ταξιδεύουμε σε 10 σύγχρονα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα μέσω Google Earth

Ταξιδεύουμε σε 10 σύγχρονα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα μέσω Google Earth

 

Με το Google Earth για Chrome, μπορούμε να πετάξουμε παντού σε δευτερόλεπτα!

Όσο μένουμε σπίτι, ταξιδεύουμε σε 9 διαφορετικές πόλεις για να ανακαλύψουμε τα 10 iconic σύγχρονα κτίρια απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησης. Με ένα μόνο κλικ στο σύνδεσμο και κάνουμε αναζήτηση.

 

 

https://earth.google.com/

 

 

 

 

1. Galleria department store Gwanggyo στην Κορέα

 

Η αρχιτεκτονική εταιρία ΟΜΑ ολοκλήρωσε το πολυκατάστημα Galleria που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή Gwanggyo της Νότιας Κορέας. Το κτίριο σε σχήμα κύβου είναι επενδυμένο με πέτρινα τρίγωνα μπεζ, καφέ και γήινα χρώματα για να θυμίζουν πλάκα πετρωμάτων. Η Galleria περιλαμβάνει 10 ορόφους και ένα πολύπλευρο γυαλί που τυλίγεται γύρω από το κτίριο.

 

 

 

 

 

 

 

2. Opus στο Ντουμπάι

 

Το Opus είναι ένα από τα πολυαναμενόμενα κτίρια του 2020. Είναι το πρώτο ξενοδοχείο που η Zaha Hadid σχεδίασε από την αρχή ως το τέλος, πριν τον αιφνίδιο θάνατο της το 2016. Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ στερεού και κενού. Το boutique hotel άνοιξε επίσημα τον Μάρτιο 2020 και αποτελείται από 93 δωμάτια. Χαρακτηρίζεται από σαρωτικές καμπύλες, απότομες γωνίες και τολμηρά υλικά. Όλο το λόμπι και οι χώροι υποδοχής περιλαμβάνουν ένθετα έπιπλα, κάποια από τα οποία είχαν σχεδιαστεί από την Hadid. Λόγω του κυματιστού σχήματος, κάθε δωμάτιο βγήκε λίγο διαφορετικό.

 

 

 

 

 

3. TWA Hotel στη Νέα Υόρκη

 

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Eero Saarinen, το 1962 ως αεροδρόμιο. Μετά από πολλά χρόνια  ο Beyer Blinder Belle και οι Lubrano Ciavarra αρχιτέκτονες επανασχεδίασαν και μετέτρεψαν τον χώρο σε ένα εκπληκτικό ξενοδοχείο στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy. Περιλαμβάνει δύο νέες πτέρυγες, 512 δωμάτια που σχεδιάστηκαν από την Stonehill Taylor, ένα συνεδριακό κέντρο 46.000 ατόμων, εστιατόρια, παρατηρητήριο, καταστήματα, rooftop πισίνα και γυμναστήριο. Το TWA Hotel είναι το μοναδικό ξενοδοχείο στο χώρο του αεροδρομίου JFK, προσφέροντας άνεση στους ταξιδιώτες.

 

 

 

 

 

4. Pavilion Center Wild Reindeer στη Νορβηγία

 

Το Νορβηγικό Pavilion Center Wild Reindeer βρίσκεται στα προάστια του εθνικού πάρκου Dovrefjell, με θέα το βουνό Snøhetta. Το κτίριο είναι ανοικτό για το κοινό και χρησιμεύει ως παρατηρητήριο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος. Ένα μονοπάτι πεζοπορίας 1,5 χιλιομέτρων οδηγεί τους επισκέπτες σε αυτή τη θεαματική περιοχή. Έχει μια μοναδική θέση μέσω των παραμυθιών και μύθων που συνδέονται με τα βουνά και μια μακρά ιστορία ταξιδιωτών, κυνηγιού, εξόρυξης και στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Beijing Daxing International Airport στο Πεκίνο

 

Η Zaha Hadid Architects ολοκλήρωσε το 2019, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου Beijing, ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο στην περιοχή Daxing. Κατασκευάστηκε  για να μετριάσει τη συμφόρηση στο υπάρχον αερολιμένα της πρωτεύουσας. Εξυπηρετεί 45 εκατ. επιβάτες ετησίως ενώ μέχρι το 2025 θα φιλοξενήσει 72 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. The Shed στη Νέα Υόρκη

 

Το «Shed» σχεδιάστηκε από τους  Diller Scofidio + Renfro σε συνεργασία με την ομάδα Rockwell στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το κτίριο των 200.000 τετραγωνικών έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα performance. Το πολιτιστικό κέντρο είναι σχεδιασμένο άμορφο. Το εξωτερικό κέλυφος βασίζεται σε ένα σύνολο τροχών, οι οποίες συνδέονται με μια μικρού μήκους πίστα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. One Thousand Museum στο Μαϊάμι

 

Το κτίριο που σχεδίασε η Zaha Hadid, μιμείται τη δυναμική ενέργεια της πόλης. Ο πολυτελής ουρανοξύστης ολοκληρώθηκε το 2019 και είναι από τα τελευταία έργα της. Το One Thousand Museum αποτελείται από 62 ορόφους και 699 πόδια ύψος. Τα καθιστικά, τα υπνοδωμάτια και οι χώροι ψυχαγωγίας έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταγράψουν την μαγευτική πανοραμική θέα. Ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα αρχιτεκτονικά έργα μέχρι σήμερα και κατατάσσεται στη σειρά Impossible Builds  PBS.

 

 

 

 

 

 

 

8. Academy Museum of Motion Pictures στο Λος Άντζελες

 

Το πρώτο κινηματογραφικό μουσείο του κόσμου στο Λος Άντζελες. Χτίστηκε μέσα στο κτήριο Saban Building από τον Renzo Piano  σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Gensler. Προσφέρει στους επισκέπτες έναν ήσυχο χώρο για να αναλογιστούν και να συζητήσουν τον ρόλο του κινηματογράφου στον πολιτισμό μας. Το νέο μουσείο διαθέτει θέατρο και βεράντα 1000 θέσεων με θέα το Χόλιγουντ.

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Grand Egyptian Museum στην Αίγυπτο

 

1.500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο πήραν μέρος στον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του μουσείου πυραμίδες της Γκίζας. Το σχέδιο που κέρδισε για την πρωτοτυπία του ήταν της αρχιτεκτονικής ομάδας Heneghan Peng. Η ευρωπαϊκή εταιρεία έχει κερδίσει εντυπωσιακά βραβεία όπως το «RIBA 2006», το Stirling και το Mies van der Rohe 2013. Η κατασκευή του κτιρίου ήταν χρονοβόρα και αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2020. Το κτίριο αποτελείται από μια σειρά μοτίβων τριγώνου που βασίζονται στην μνήμη των πυραμίδων. Η τεράστια δομή των 5,2 εκατ. τετραγωνικών με κόστος πάνω από 1 δις. δολάρια, θα φιλοξενήσει αντικείμενα από τις πυραμίδες, εξηγώντας την ιστορία τους. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι η έκθεση αντικειμένων του βασιλιά Τουταγχαμών.

 

 

 

 

10. National Museum στο Κατάρ

 

Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ σχεδιάστηκε από τον απίθανο Jean Nouvel και μοιάζει να ανήκει σε έναν άλλο πλανήτη. Ο Nouvel προσφέρει στον κόσμο κάτι που δεν έχει ξαναδεί όπως και τα υπόλοιπα έργα που έχει σχεδιάσει. Κάθε τμήμα συνδέεται έτσι ώστε να μιμηθεί τον σχηματισμό του τριαντάφυλλου. Οι αλληλοσυνδεόμενοι δίσκοι είναι σχεδόν το ίδιο μπεζ με το περιβάλλον της ερήμου. Εκτίθενται αντικείμενα που σχετίζονται με την χώρα όπως το πετρέλαιο, φυσικό αέριο, το εμπόριο και τον Περσικό Κόλπο.

 

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein