Home / Good Life  / Σπιτικά ονειρεμένα μελομακάρονα!

Σπιτικά ονειρεμένα μελομακάρονα!

Μία συνταγή με τα πιο νόστιμα, μελωμένα και ζουμερά μελομακάρονα, που έχετε δοκιμάσει!

 

Υλικά:

2 φλυτζάνια λάδι (ένα ελαιόλαδο και ένα σπορέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)

1 φλυτζάνι ζάχαρη

½ φλυτζάνι κονιάκ (προαιρετικά)

½ φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο

6 φλυτζάνια αλεύρι μαλακό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω, θα το δείτε στο ζύμωμα)

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

καρύδια

κανέλα

μια πρέζα αλάτι

Προσοχή: Με το ίδιο φλυτζάνι θα υπολογίσετε όλα τα υλικά!

 

Για το σιρόπι:

1 φλιτζάνι μέλι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

χυμό από μισό λεμόνι

 
Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υγρά (το λάδι, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού) μαζί με τη ζάχαρη και λίγη κανέλα στο μίξερ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του λαδιού, όσο αυτό ‘χτυπιέται’ στο μίξερ. Αν έχουμε γάντζο, ζυμώνουμε με γάντζο, αλλιώς με τα χέρια.

Τρίβουμε τα καρύδια πολύ ψιλά στο μούλτι και τα ανακατεύουμε μέσα στη ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και ζυμώνουμε και λίγο με τα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Στόχος μας η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια!

Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα, που μας αρέσει με τα χέρια ή με κουπάτ. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα!

 

Extra tip: Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και γεμιστά! Ανακατεύουμε καρυδόψυχα με ζάχαρη και κανέλα, κάνουμε ένα μπαλάκι με τη ζύμη, το ανοίγουμε σαν πιτούλα, βάζουμε στη μέση μια κουταλιού του γλυκού από το μείγμα με την καρυδόψυχα και κλείνουμε γύρω γύρω. Ειδάλλως θα πασπαλίσουμε εξτρά καρύδι από πάνω στο τέλος.

 

Σιρόπι:

 

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 5 λεπτά τα υλικά και αφαιρούμε τον αφρό, που θα βγει.

Αφού κρυώσουν λίγο τα μελομακάρονα και είναι χλιαρά τα βουτάμε στο βραστό σιρόπι και στη συνέχεια τα τοποθετούμε ξανά στο ταψί.

Extra tip: αν δεν βιαζόμαστε να τα καταναλώσουμε, ιδανικό θα είναι να τα γυρίσουμε μετά από λίγο από την ανάποδη μέσα στο ταψί και να τα αφήσουμε για κάποιες ώρες έτσι, ώστε να πάει από πάνω το σιρόπι και να ποτίσει καλά!

 

Τέλος πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη από το τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε!

[email protected]

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!