Home / Good Life  / Art & Culture  / Σήμερα, η δημοπρασία του Πάρι Πρέκα για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Σήμερα, η δημοπρασία του Πάρι Πρέκα για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Σήμερα ο Γαλλικός Οίκος Δημοπρασιών ROSSINI PARIS-DROUOT δημοπρατεί έργα του Πάρι Πρέκα, υπέρ της αποκατάστασης της  Παναγίας των Παρισίων. Με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό του Πάρι Πρέκα η σύζυγος του, Μερόπη Πρέκα ζωγράφος και αεικίνητη δημιουργός , αποφάσισε να κάνει μία προσφορά ψυχής. Δύο καλλιτέχνες που αγάπησαν πολύ τη Γαλλία και το απέδειξαν ζώντας, δουλεύοντας, διδάσκοντας 2-3 μήνες κάθε χρόνο στο Παρίσι. Ο πολυσχιδής ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης , αρχιτέκτονας, κατασκευαστής εργομηχανών,  κοσμημάτων και νομισμάτων θα δημοπρατήσει τα έργα του για την αναστήλωση της.

 

   

 

 

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην  Παναγία των Παρισίων, η Μερόπη Πρέκα ένοιωσε έναν ακόμη θάνατο,  επικοινώνησε με τον Γαλλικό Οίκο Δημοπρασιών ROSSINI PARIS-DROUOT κατά την διάρκεια των τακτικών μηνιαίων εκτιμήσεων που κάνει στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενημερώθηκε για την διαδικασία και την απόλυτη εξασφάλιση του στόχου της, έτσι προσέφερε στον Οίκο Rossini 40 υδατογραφίες και 3 μεγάλες ελαιογραφίες. Τα έργα του Πάρι Πρέκα δημιουργήθηκαν στο Παρίσι στα Châteaux Margaux, Yquem, Palmer, Issan κ.ά., αλλά  δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, έτσι ώστε να γίνει μία ειδική δημοπρασία και  όλα της τα έσοδα να αποδοθούν για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων.

 

  

 

 

Ο γιός του Γάλλου ζωγράφου και χαράκτη Jean Carzou (1907-2000) συγκινήθηκε τρομερά με την προσφορά αυτή και ρώτησε αν θα μπορούσε να συμμετέχει και αυτός με 34 λιθογραφίες του πατέρα του στη να στηρίξει την αποκατάσταση της  Notre Dame. Συμπτωματικά αυτή τη χρονιά συμπληρώνει 19 χρόνια από το θάνατό του πατέρα του.

Αυτή η Δημοπρασία που ενώνει έναν Έλληνα καλλιτέχνη και έναν Γάλλο καλλιτέχνη γύρω από το ίδιο θέμα, δείχνει ψυχή, ήθος και βοηθά να δώσουμε μία εικόνα της διεθνούς ενότητας, ενόψει αυτής της τραγωδίας που έχει επηρεάσει πάρα πολλούς από εμάς.

 

Πρόγραμμα

Στις 5 Νοεμβρίου 2019 έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Στις 6 Νοεμβρίου  2019 Η έκθεση ήταν ανοικτή στο κοινό από 11-18.

Στις 7 Νοεμβρίου 2019 Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό από 11-12.

Στις 7 Νοεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί  η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ για την NOTRE DAME,

στις 14.30.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν στις Αίθουσες Δημοπρασιών, ROSSINI – 7, Rue Rossini, 75009 Paris.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Δημοπρασία ή/και να

συμμετέχετε σε αυτήν μέσω Drouot Digital Live.

Ο πλήρης Κατάλογος της Δημοπρασίας θα αναρτηθεί στη

rossini.fr, auction.fr και interencheres.com.

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein