Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Ρενάτα Δούμα: Το Οpen House Thessaloniki είναι μια γιορτή για την πόλη!

Ρενάτα Δούμα: Το Οpen House Thessaloniki είναι μια γιορτή για την πόλη!

Η υπέυθυνη επικοινωνίας του OHT μας “ξεναγεί” σε ένα από τα πιο αγαπημένα events της πόλης!

Η Ρενάτα Δούμα, υπέυθυνη επικοινωνίας του Open House Thessaloniki, μας μιλά για τη φετινή διοργάνωση και την επιστροφή στις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής, μέσα από τις οργανωμένες ξεναγήσεις 100+1 κτιρίων της Θεσσαλονίκης. Από τις 17 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου η πόλη γιορτάζει!

 

 

 

  • Είναι η 7η χρονιά που πραγματοποιείται το Open House Thessaloniki. Tι διαφορετικό χαρακτηρίζει τη φετινή διοργάνωση και τι κρύβει ο τίτλος “Back to basics”;

Το φετινό Open House Thessaloniki ανοίγει περισσότερα κτίρια από κάθε άλλη χρονιά, 101 στο σύνολο, με 35 new entries να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα: σύγχρονες κατοικίες, παραδοσιακά μακεδονίτικα κτίσματα στην Άνω Πόλη, μνημεία από το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, διατηρητέα κτίρια που μας ταξιδεύουν στον χρόνο, ενδιαφέροντες επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία με ιδιαίτερο design, εκλεκτικιστικές επαύλεις στη Συνοικία των Εξοχών, περιζήτητους πολυχώρους αναψυχής και πολιτισμού, επιβλητικά δημόσια κτίρια, ακόμα και κήπους! Οι παράλληλες δράσεις ξεκίνησαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο (17&18 Νοεμβρίου), με το OPEN WALK και το MADE in Thessaloniki , που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, παρουσίασαν πολύ μεγάλη απήχηση. 

Tο φετινό motto “Βack to basics”  είναι εμπνευσμένο από τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής, όπου έχει στηριχτεί και όλο το γραφιστικό κομμάτι του Open House Thessaloniki 2018 (σχεδιασμός κάτοψης, βασικά σύμβολα αρχιτεκτονικής κ.α), ενώ έχει να κάνει και με την επίστροφή στις παλιές ημερομηνίες διεξαγωγής του OHT, όταν αυτό πρωτοξεκίνησε το 2012.

 

 

  • Ως υπεύθυνη επικοινωνίας του OHT πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου φέτος, από πλευράς εθελοντών αλλά και κοινού;

H ανταπόκριση, όπως κάθε χρόνο, είναι πολύ μεγάλη. Οι αιτήσεις των εθελοντών ήταν διπλάσιες απ’ όσους τελικά επιλέξαμε για τις ξεναγήσεις, ενώ το feed back που παίρνουμε από το κοινό μέσω social media, δείχνει τον ενθουσιασμό και την έντονη προσμονή για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης. Όπως προείπα, ακόμη και με βροχή, εθελοντές και κοινό “αγκάλιασαν” τις πρώτες  δράσεις του OHT, δείχνοντας ότι τίποτα δεν πτοεί τον ενθουσιασμό και τη θετική διάθεσή τους!

 

Blue Bottle Boutique Hotel

 

Epavli Varsami_Andreas Batsilas

 

Villa Hafiz Bey_Xristina Xrysouli

 

Vyzantino Loutro_arxeio Eforeias Arxaiotitwn

 

Kommotirio Ag Sofias_Xristos Antoniou

 

The Caravan BB

 

The Modernist Hotel

 

  • Λίγα λόγια για τις φετινές παράλληλες δράσεις του OHT. Tι περιλαμβάνουν;

Οι παράλληλες δράσεις του ΟΗΤ 2018 ξεκίνησαν από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, με το MADE in Thessaloniki και το OPEN WALK, που ολοκληρώθηκαν με εκατοντάδες επισκέπτες, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στο πλαίσιο του MADE in Thessaloniki 2018 διενεργήθηκε για πρώτη φορά φέτος ο διαγωνισμός φωτογραφίας PHOTO MADE. Οι επισκέπτες του MADE in Thessaloniki μπορούν να συμμετέχουν ανεβάζοντας φωτογραφίες από την δράση στο instagram, γράφοντας #titan_made2018, ως τις 25/11. Οι νικήτριες φωτογραφίες, που θα αποδώσουν το MADE in Thessaloniki 2018 με τον καλύτερο και πιο πρωτότυπο τρόπο, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm.

 

Το OPEN SCHOOL (19 &23/11)  περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε χώρους του Made in Thessaloniki και κτίρια του OPEN TOURS, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικά τμήματα. Το OPEN BIKE  (24& 25/11) προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας, με ποδήλατα που παρέχονται από το thessbike, καθώς και τον έντυπο οδηγό του ΟΗΤ 2018. Στα φετινά OPEN TOURS  (24 & 25 /11)  συμμετέχουν 101 κτίρια και χώροι με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ 550 εθελοντές ξεναγούν το κοινό!  Όπως κάθε χρόνο, παράλληλα με το OPEN HOUSE Thessaloniki τρέχει ο καθιερωμένος διαγωνισμός φωτογραφίας OPEN PHOTO (24/11- 02/12) φέτος με θέμα τη σημασία του φυσικού φωτισμού στο κτίριο. Οι επισκέπτες της δράσης έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2018. Οι καλύτερες φωτογραφίες, που θα αποδώσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο το θέμα, θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm. Μέσα από το OPEN HUNT (24/11- 02/12), οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν ένα επαναφορτιζόμενο επιτραπέζιο φωτιστικό της Kartell, που έχει κρυφτεί σε 10 κτίρια, και να ανεβάσουν ευφάνταστες φωτογραφίες με αυτό στο instagram, γράφοντας #openhuntareadomus.

 

Το OPEN VOTE (24/11-02/12) είναι ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την ξενάγηση που απόλαυσαν περισσότερο, ώστε να αναδείξουν το αγαπημένο κτίριο του κοινού και να  επιβραβεύσουν την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών, που θα λάβουν έπαινο συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα, ενώ όσοι ψηφίζουν λαμβάνουν αυτόματα μέρος στην κλήρωση για ένα υπέροχο δώρο.

Όπως πάντα, μετά από τον μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και όλες τις OPEN δράσεις, η αυλαία του OHT κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο, το πάρτι λήξης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Έπαυλη Μαρόκκου, Β. Όλγας 133 & Π. Συνδίκα μετα τις 21.00. Εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι!

 

 

 

Villa Ottoman

 

 

  • Tι πιστεύετε ότι έχει αγαπήσει το κοινό της πόλης στο OHT ως διοργάνωση;

Μέσα από τις δράσεις του Open House Thessaloniki, οι επικσέπτες γνωρίζουν καλύτερα την πόλη, καθώς επισκέπτονται κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) που ίσως προσπερνούν καθημερινά χωρίς να τα προσέχουν, γνωρίζοντας έτσι εκ των έσω την αρχιτεκτονική και κυρίως την ιστορία τους. Είναι μια εκδήλωση που παρέχεται δωρεάν στο κοινό, με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών  και χορηγών, και έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε κόσμο που δε σχετίζεται με την αρχιτεκτονική -μόνο το 30% είναι επαγγελματίες. Οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης βλέπουν το Open House σαν μια μεγάλη γιορτή για την πόλη. Και αυτό ακριβώς είναι!

 

  •  Τι ονειρεύεστε και επιθυμείτε για το μέλλον του Open House Thessaloniki;

Ο θεσμός, ο οποίος πραγματοποιείται τα τελευταία 7 χρόνια, παρουσιάζει συνεχή εξέλιξη και επιτυχία. Στόχος και όνειρό μας, να ανοίξουμε ακόμα περισσότερα κτίρια, να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις παράλληλες δράσεις μας και άρα την απήχηση του κοινού. Τέλος, εύχομαι να έχουμε πάντα στο πλάι μας τους σημαντικούς φορείς της πόλης, που μας στηρίζουν από την πρώτη διοργάνωση του 2012 μέχρι και σήμερα, όπως τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο και φυσικά την Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ, την βασική πηγή των εθελοντών μας.

 

Ρενάτα Δούμα,  υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΗΤ 

Τ: 6937213824 

 www.openhousethessaloniki.gr

[email protected]

Facebook: Open House Thessaloniki

Instagram: Openhousethessaloniki

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath