Home / Cozyhome  / Πώς να στήσετε το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πώς να στήσετε το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

cozy vibe design table setting
Η τέχνη του art de la table στο τραπέζι σας!

 

Χριστούγεννα σημαίνει χαρά, φιλικές συναθροίσεις και σπιτικά dinners. Αν σκοπεύετε, λοιπόν, μέσα στις γιορτινές μέρες να παραθέσετε κάποιο δείπνο, φροντίστε να ακολουθήσετε τους κανόνες του art de la table, για ένα σωστά οργανωμένο χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

 

 

  • Το πρώτο στοιχείο που χαρακτηρίζει ένα σωστά στημένο τραπέζι, είναι η τήρηση των κανόνων του savoir vivre. Τα μαχαίρια και τα κουτάλια τοποθετούνται δεξιά του πιάτου, ενώ τα πιρούνια και η πετσέτα αριστερά. Τα μαχαιροπίρουνα στήνονται από έξω προς τα μέσα, με την κόψη του μαχαιριού να κοιτάζει προς το πιάτο.Τα ποτήρια έξω δεξιά με πιο κοντινό στο πιάτο αυτό του κρασιού. Δίπλα στο πιάτο τοποθετήστε το πιρούνι και το μαχαίρι για το κυρίως πιάτο. Αριστερά του μεγάλου πιρουνιού βάλτε το μικρότερο πιρούνι της σαλάτας και δεξιά του κυρίως μαχαιριού το κουτάλι της σούπας. Το πιρούνι και το κουταλάκι για το γλυκό μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου, καθώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αφού οι καλεσμένοι τελειώσουν με το κυρίως πιάτο, πριν απολαύσουν το γλυκό που τους έχετε ετοιμάσει!

 

  • Ένα γιορτινό τραπέζι χρειάζεται τα κατάλληλα σερβίτσια, αλλά και το ιδανικό τραπεζομάντιλο που θα τα αναδείξει. Ένα λευκό τραπεζομάντιλο με ίδιες πετσέτες και κατάλευκες πορσελάνες ενδείκνυνται για αυτούς που αγαπούν την κλασική πολυτέλεια, ενώ για εκείνους που αναζητούν το κάτι ιδιαίτερο, τα ριγέ μοτίβα ή οι μεταλλικές λάμψεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα λινά αλλά και στις πορσελάνες.

 

cozy vibe design table setting   cozy vibe design table setting

 

cozy vibe design table setting cozy vibe design table setting

 

  • Ένα εντυπωσιακό centerpiece μπορεί να είναι αυτό που θα φέρει γιορτινή λάμψη στο τραπέζι σας. Μια σειρά από επάργυρα ή χρυσά κηροπήγια κατά μήκος του τραπεζιού, μια γυάλα με κλαδιά από φυσικό έλατο, γκι και βαμβάκι ή μία σύνθεση από χειμωνιάτικους καρπούς, θα σας βάλει απευθείας στο χριστουγεννιάτικο κλίμα.

 

cozy vibe design table setting

cozy vibe design table setting

 

  • Είναι σημαντικό οι καλεσμένοι να γνωρίζουν ποιο είναι το σερβίτσιο τους και άρα η θέση τους στο τραπέζι. Τοποθετήστε μικρά κλαδάκια σε κάθε πιάτο, από τα οποία θα κρέμονται καρτελάκια με το όνομα του κάθε καλεσμένου ή στερεώστε τα πάνω σε φυσικά κουκουνάρια.

 

cozy vibe design table setting   cozy vibe design table setting

 

  • Μικρά διακοσμητικά πάνω στο τραπέζι, όπως χριστουγεννιάτικες μπάλες ή μικρά ταρανδάκια φέρνουν μια παιχνιδιάρικη και ανάλαφρη νότα.

 

cozy vibe design table setting cozy vibe design table setting

cozy vibe design table setting

 

  • Ένας σωστός οικοδεσπότης φροντίζει ώστε οι καλεσμένοι του να λάβουν και ένα αναμνηστικό δώρο, ώστε να τους μείνει αξέχαστο το συγκεκριμένο τραπέζι. Τοποθετήστε μικρά κουτιά craft πάνω σε κάθε πιάτο, μέσα στο οποίο θα εσωκλείεται ένα μικρό δώρο, όπως ένα χριστουγεννιάτικο cup-cake, ένα στολίδι ή ένα mini γλαστράκι. Αυτές οι χειρονομίες είναι που κάνουν τη διαφορά!

 

cozy vibe design table setting cozy vibe design table setting

 

  • Φυσικά ας μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που μπορούν να χαρίσουν τα μικρά λαμπιόνια. Επιλέξτε ένα διαφανές τραπεζομάντιλο-γάζα, και τοποθετήστε μια σειρά από φωτάκια κάτω από το ύφασμα. Το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο ονειρικό!

 

cozy vibe design table setting cozy vibe design table setting

 

Πάνω απ ‘όλα, όμως, μην ξεχνάτε πως ένα τραπέζι πρέπει να έχει το προσωπικό στίγμα του οικοδεσπότη. Εμπλουτίστε τη διακόσμησή του ανάλογα με το γούστο σας και το ύφος που θέλετε να δώσετε. Γεμίστε τα ποτήρια με κρασί ή σαμπάνια, σερβίρετε τις λιχουδιές που έχετε ετοιμάσει και γελάστε με την καρδιά σας! Χριστούγεννα σημαίνει χαρά και στιγμές ανεκτίμητες με αυτούς που αγαπάτε!

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath