Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πώς θα καταπολεμήσεις το ενοχλητικό πρήξιμο στην κοιλιά;

Πώς θα καταπολεμήσεις το ενοχλητικό πρήξιμο στην κοιλιά;

Πώς θα καταπολεμήσεις το ενοχλητικό πρήξιμο στην κοιλιά;
6 αποτελεσματικά tips για να αποφύγεις το φούσκωμα. 

Είμαστε σίγουρες ότι έχεις βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου κάποιο πρήξιμο στην κοιλιά. Ίσως επειδή έφαγες γρήγορα, ίσως επειδή έφαγες πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε. Όπως και να’χει γνωρίζεις πόσο άβολο και άσχημο είναι αυτό το αίσθημα. Πολλοί λόγοι μπορεί να δικαιολογούν αυτό το πρήξιμο όμως αυτό δεν θα το αναλύσουμε σήμερα. Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσουμε συμβουλές που εστιάζουν στη λύση του προβλήματός σου, δηλαδή στο τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις το φούσκωμα.

 

 

1. Προσπάθησε να μικρύνεις τις ποσότητες που καταναλώνεις.

Εάν τρως μεγάλα γεύματα και τείνεις να νιώθεις άβολα αργότερα, δοκίμασε μικρότερες μερίδες. Πρόσθεσε ένα επιπλέον γεύμα εάν είναι απαραίτητο. Επίσης, προσπάθησε να μασάς το φαγητό σου για περισσότερη ώρα. Με αυτόν τον τρόπο και θα μειωθεί η ποσότητα του αέρα που καταπίνεις με το φαγητό (αιτία φουσκώματος) και θα σταλεί πιο γρήγορα το μήνυμα στο εγκέφαλο ότι έχεις χορτάσει.

 

2. Απόκλεισε τυχόν δυσανεξίες σε τρόφιμα.

Όταν καταναλώνεις τρόφιμα και εμφανίζεις δυσανεξία ή ευαισθησία, παράγονται υπερβολικά αέρια και φούσκωμα στο έντερο. Τα πιο συνήθη τρόφιμα στα οποία είναι πιθανό να παρουσιάζεις δυσανεξία είναι τα εξής:

Λακτόζη: Η δυσανεξία στη λακτόζη σχετίζεται με πολλά πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα. Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας στο γάλα.
Φρουκτόζη: Η δυσανεξία στη φρουκτόζη μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.
Αυγά: Το αέριο και το φούσκωμα είναι κοινά συμπτώματα αλλεργίας στα αυγά.
Σιτάρι και γλουτένη: Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη στο σιτάρι, κριθάρι και μερικούς άλλους κόκκους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις στην πέψη, όπως φούσκωμα.

Τόσο η λακτόζη όσο και η φρουκτόζη αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας άπεπτων υδατανθράκων ή ινών γνωστών ως FODMAPs. Η δυσανεξία στο FODMAP είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες διόγκωσης του εντέρου και του κοιλιακού πόνου.

 

3. Δοκίμασε να ακολουθήσεις μια διατροφή χαμηλή σε FODMAPs.

Η συγκεκριμένη δίαιτα εστιάζει στη μείωση ή στην πλήρη αποφυγή ζυμώσιμων υδατανθράκων απλής μορφής (ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) με τη συντομογραφία FODMAP, καθώς αυτοί δεν απορροφώνται σωστά από το λεπτό έντερο και πιστεύεται πως αυξάνουν την ποσότητα υγρών μέσα στο έντερο, προκαλούν αέρια με πόνο καθώς και διάρροια. Η μείωση της συνολικής ποσότητας αυτών των ζυμώσιμων σακχάρων μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Εάν σκέφτεσαι να την ακολουθήσεις, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία διαιτολόγο.

 

4. Αύξησε την ποσότητα νερού που προσλαμβάνεις.

Μήπως έχεις παραμελήσει το νεράκι σου; Μήπως ξεχνάς να πιεις καθόλη τη διάρκεια της ημέρας; Αυτό αποτελεί ίσως κομμάτι του προβλήματος που αντιμετωπίζεις. Οπότε προσπάθησε να αυξήσεις την πρόσληψη των υγρών που προσλαμβάνεις καθημερινά είτε αυτό είναι νερό, είτε φυσικοί χυμοί.

 

5. Περιόρισε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.

Ο καταπιεσμένος αέρας μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα. Μια από τις κύριες αιτίες που δημιουργεί αυτόν τον αέρα αποτελεί η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, τα οποία περιέχουν αέρια που διαλύονται στο υγρό. Οι αλκοόλες της ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο δοκίμασε να αποφύγεις τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη και άλλες πηγές αλκοολών σακχάρου, όπως η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη και η μαννιτόλη.

 

6. Προσπάθησε να χαλαρώσεις.

Όταν είσαι στρεσαρισμένος, ο οργανισμός σου το αντιλαμβάνεται και μπαίνει σε κατάσταση stress ώστε να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό εξ ακολούθως σημαίνει ότι βάζει την διεργασία της πέψης σε αναμονή-υπολειτουργία και εσύ καταλήγεις να έχεις φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και πόνο στην κοιλιακή περιοχή. Για να καταλαγιάσεις λίγο τα συμπτώματα αυτά, προσπάθησε να χαλαρώσεις παίρνοντας μερικές ανάσες ή αφιερώνοντας λίγη ώρα στον εαυτό σου κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί!

 

 

priximo-Restart

 

 

Το αίσθημα του φουσκώματος όσο απαίσιο κι αν είναι μπορεί να αντιμετωπιστεί και μάλιστα σχετικά γρήγορα και εύκολα. Δοκίμασε λοιπόν να εφαρμόσεις αυτές τις συμβουλές και σίγουρα θα δεις πολύ μεγάλα αποτελέσματα.

 

Εάν το φούσκωμα διαρκεί περισσότερες ημέρες σε μια περίοδο τριών εβδομάδων, ίσως θα ήταν καλό να επισκεφθείς κάποιον γαστρεντερολόγο για να εντοπίσεις την πραγματική ρίζα του φουσκώματός σου.

 

 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος