Home / Family  / Πως να αναπτύξετε τις οργανωτικές δεξιότητες των παιδιών! 

Πως να αναπτύξετε τις οργανωτικές δεξιότητες των παιδιών! 

Ενθαρρύνετέ τα να γίνουν πιο οργανωτικά με αυτούς τους τρόπους! 

Η οργάνωση, ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η διεκπεραίωση ζητημάτων της καθημερινότητας είναι στοιχεία που ωφελούν με ποικίλους τρόπους τα παιδιά. Η ανάπτυξη και ενίσχυση των οργανωτικών δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ρυθμίζουν την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις τους, να θέτουν στόχους και να ακολουθούν στρατηγικές για να τους επιτύχουν, να είναι ανεξάρτητα και να μπορούν φυσικά να οργανώνουν την σκέψη τους. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά είναι περισσότερο συγκεντρωμένα και μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά και χωρίς δυσκολία στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Πως όμως μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν τις δεξιότητες αυτές; 

 

 

 

Βοηθήστε το παιδί σας να θέσει προτεραιότητες.

Φτιάξτε μαζί με το παιδί μια λίστα δραστηριοτήτων σε ένα τετράδιο, στο οποίο περιέχονται οι υποχρεώσεις του παιδιού. Δείξτε του στην αρχή τον τρόπο να ιεραρχεί τα καθήκοντά του και πείτε του να διαγράφει κάθε δραστηριότητα όταν την έχει φέρει εις πέρας. Όταν τέλος, ολοκληρώνει κάτι και το σβήνει από την λίστα του επιβραβεύστε το με ένα μικρό δώρο που το ευχαριστεί, όπως είναι μια βόλτα στο πάρκο, παιχνίδι με τους φίλους του κτλ.  Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει τα κίνητρά του για να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του αλλά και να θέτει προτεραιότητες. 

 

 

Κρατήστε ένα οικογενειακό ημερολόγιο.

Κρατήστε ένα οικογενειακό ημερολόγιο για τις δικές σας δραστηριότητες και υποχρεώσεις και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Παίρνοντας παράδειγμα από εσάς, τα παιδιά θα μάθουν σιγά σιγά να καταγράφουν τις δραστηριότητές τους, να ελέγχουν τον διαθέσιμο χρόνο τους και μελλοντικά να μην έχουν εκκρεμότητες.  

 

 

Πάρτε τα μαζί σας για ψώνια.

Τα ψώνια, η διαχείριση της λίστας αγορών όπως και άλλες καθημερινές δουλειές όπως η τακτοποίηση του δωματίου, της ντουλάπας ή της αποθήκης, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις οργανωτικές τους δεξιότητες. Αναθέστε στα παιδιά τέτοιου είδους εργασίες και πείτε τους πως είναι οι μικροί σας βοηθοί για να συμμετέχουν και εκείνα με χαρά! 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!