Home / Family  / Ποια είναι τα είδη παιχνιδιού;

Ποια είναι τα είδη παιχνιδιού;

Ποια είναι τα είδη παιχνιδιού;
Ο μαγικός κόσμος του παιχνιδιού. 

Το παιδί έχει ζωτική ανάγκη από παιχνίδι. Άλλωστε η σημασία του για τη συνολική και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού έχει υπογραμμιστεί από κορυφαίους επιστήμονες που επισημαίνουν τα πολλαπλά οφέλη του. Ποια είναι όμως τα βασικά είδη παιχνιδιού και πώς συμβάλλει το καθένα στην ανάπτυξή του;

 

Ποια είναι τα είδη παιχνιδιού;

 

 

 

Discovering the world.

Κυρίαρχο τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού είναι το αισθητικοκινητικό παιχνίδι, η ενασχόληση δηλαδή του βρέφους με υφασμάτινα αντικείμενα, βιβλία με έντονες εικόνες και χρώματα, μουσικά κουτιά ή πάνινα ζωάκια που μπορεί να περιεργάζεται και να μετακινεί. Συμβάλλει στην ανακάλυψη του κόσμου με τις αισθήσεις και στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων.

 

Creating their own universe.

Το συμβολικό παιχνίδι και έπειτα το παιχνίδι ρόλων εμφανίζεται από το πρώτο έτος και συνεχίζεται μέχρι και την ηλικία των πέντε ετών. Το παιδί αναπαριστά κάτι, ένα αντικείμενο ή μια σκηνή, χρησιμοποιεί κούκλες, κουζινικά και άλλα αντικείμενα και δημιουργεί το δικό του παιχνίδι με τη δική του πλοκή. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσει τη φαντασία του, τις κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητές του.

 

Ποια είναι τα είδη παιχνιδιού;

 

 

Unfolding fantasy.

Παρόν κυρίως στην προσχολική και έπειτα στη μέση παιδική ηλικία, το κατασκευαστικό παιχνίδι, αφορά στις κατασκευές με τουβλάκια, τη συναρμολόγηση ή και τον χειρισμό υλικών, όπως το χαρτί ή ο πηλός για τη δημιουργία κατασκευών. Αυτό το είδος παιχνιδιού βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και τις λεπτοκινητικές του δεξιότητες, ενώ εξάπτει τη φαντασία του.

 

Developing skills & creativity.

Στη πρώτη σχολική και σχολική ηλικία εμφανίζονται κι άλλα παιχνίδια όπως το ποδήλατο, τα αθλητικά παιχνίδια αλλά και παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου όπως παιχνίδια παρατήρησης, μνήμης, επιτραπέζια, βιβλία αλλά και ομαδικά παιχνίδια με κανόνες που συμβάλλουν στις κοινωνικές δεξιότητες και τον αυτοέλεγχο.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!