Home / Family  / Πειθαρχία και παιδί, λάθη που κάνουν όλες οι μαμάδες

Πειθαρχία και παιδί, λάθη που κάνουν όλες οι μαμάδες

Πειθαρχία και παιδί: 4 λάθη που κάνουν οι μαμάδες. 

Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί πολλές μαμάδες είναι το θέμα της πειθαρχίας των παιδιών. Όταν όλα πάνε στραβά και το παιδί δεν μπορεί ή δεν θέλει να ελέγχει την συμπεριφορά του είναι, είναι σύνηθες οι γονείς να πέφτουν σε κάποιες παγίδες πειθαρχίας. Τι κάνετε λοιπόν λάθος και δεν μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την «κακή» συμπεριφορά των παιδιών; 

 
Χρησιμοποιείτε αυστηρές προσταγές μόνο.

Όταν το παιδί παραβαίνει κάποιο κανόνα και εσείς πρέπει να θέσετε τα όρια για να αντιμετωπίσετε την συμπεριφορά του, χρησιμοποιείτε συνήθως προστακτικό και αυταρχικό τόνο. Η αυστηρότητα είναι μεν απαραίτητη και αποτελεσματική όμως οι προσταγές και τα συνεχόμενα «μη», δεν φέρουν πάντοτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Προσπαθήστε να μην προστάζετε συνεχώς το παιδί και να μην το επιπλήττετε για το κάθετί και πείτε του όχι όταν πραγματικά θεωρείτε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.  Προτιμήστε την φράση «Μην κάνεις φασαρία» με το «Προσπάθησε να κάνεις περισσότερη ησυχία, γιατί έχω δουλειά».

 

Έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες.

Πολλές φορές τα παιδιά δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις και συνθήκες. Είναι πολύ πιθανό όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο το παιδί να μην ξέρει ποια είναι η επιτρεπτή συμπεριφορά και να μην ελέγχει τις παρορμήσεις του λόγω άγνοιας. Μιλήστε στο παιδί σας και εξηγήστε του, πως είναι καλό να συμπεριφέρεται σε συγκεκριμένες συνθήκες και κοινωνικούς χώρους. Με την συζήτηση θα καταλάβει ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθεί και σιγά σιγά θα τους υιοθετήσει.

 
Δεν έχετε υπομονή.

Ένα σημαντικό λάθος που κάνουν οι μαμάδες όταν περιμένουν την συμπεριφορά που επιθυμούν από τα παιδιά τους, είναι να μην τους δίνουν χρόνο να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν ό,τι έμαθαν σχετικά με τα όρια. Τα μαθήματα συμπεριφοράς και τρόπων και η καθιέρωση των ορίων που βάζετε, θέλουν χρόνο από τα παιδιά για να ενσωματωθούν. Μην είστε λοιπόν ανυπόμονες και δώστε στα παιδιά σας χώρο και χρόνο, για να μάθουν να χειρίζονται τον εαυτό τους και να ενεργούν πιο συνετά.

 

 

Δεν ακολουθείτε τα όρια που τους βάζετε.

Όταν το παιδί παραβαίνει κάποιο κανόνα και ξεπερνάει τα όρια, είναι σημαντικό να του επισημαίνετε αρχικά τι πήγε στραβά. Αν εκείνο συνεχίζει την «κακή» συμπεριφορά, παρά τις προειδοποιήσεις και τις υποδείξεις σας, τότε πρέπει να λάβετε άμεσα δράση. Αυτό σημαίνει πως οι ενέργειές σας στοχεύουν στο να καταλάβει το παιδί πως η κακή του συμπεριφορά θα έχει ως αποτέλεσμα και κάποιες συνέπειες. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τα όρια που έχετε θέσει, ώστε το παιδί να λαμβάνει κάθε φορά ξεκάθαρα μηνύματα σχετικά με το πώς ενεργεί και ποιες συνέπειες έχει η συμπεριφορά του.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!