Home / Family  / Παραμύθι και παιδί: ποια είναι η αξία του για το παιδί

Παραμύθι και παιδί: ποια είναι η αξία του για το παιδί

Παραμύθι και παιδί, γιατί είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη του.

Τα παραμύθια είναι φαντασιακές αφηγήσεις που έχουν ως σκοπό να ψυχαγωγήσουν και να διασκεδάσουν τα παιδιά και παράλληλα βοηθούν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους με ποικίλους τρόπους. Όταν λοιπόν διαβάζετε στο παιδί σας ένα παραμύθι όχι μόνο το βοηθάτε να περάσει όμορφα ή να πέσει για ύπνο πιο ήρεμο αλλά βοηθάτε στην ανάπτυξή του, με πολλούς τρόπους. Γιατί το παραμύθι,

 

Ενισχύει την δημιουργική ικανότητα των παιδιών.

Σύμφωνα με τους μελετητές, τα παραμύθια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, γεγονός που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για το παιδί. Η δημιουργική σκέψη, ενισχύει την αντιληπτικότητα του παιδί, το ωθεί να σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο, να προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα και να αντιμετωπίζει τον κόσμο με μια άλλη ματιά. Τα παιδιά που διαθέτουν αυξημένη δημιουργική ικανότητα σύμφωνα με τους μελετητές, τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση, αυξημένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.  

 

Λειτουργεί ως μέσο κοινωνικοποίησης των παιδιών.

Όπως υπογραμμίζει και ο λέκτορας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Ράπτης, «Όσον αφορά τα παιδιά, τα παραμύθια αποτελούν από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά γεγονότα της ζωής τους, λειτουργώντας ως μέσα κοινωνικοποίησης και εκπολιτισμού». Πράγματι, η διήγηση ενός παραμυθιού εισάγει το παιδί σε έναν καινούργιο κόσμο και πολιτισμό, το εμπλουτίζει με γνώσεις για την ζωή, τους ανθρώπους και την συμπεριφορά και τον μυεί στον πολιτισμό κάθε τόπου. Καθώς τα παραμύθια πραγματεύονται θέματα όπως η ειρήνη, η αγάπη, η φιλία, η αδικία ή η δικαιοσύνη το παιδί έρχεται από μικρό σε επαφή με παναθρώπινα θέματα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά και προβλήματα, παρέχοντάς του σημαντικές γνώσεις για την ζωή και τροφή για σκέψη.  

 

Εντείνει την φαντασία του παιδιού.

Το υπερφυσικό ή μαγικό στοιχείο που κυριαρχεί στα παραμύθια, ενεργοποιεί και ενισχύει την φαντασία των παιδιών, την επινοητικότητα και την εφευρετικότητά τους. Όλες αυτές οι μαγικές ιστορίες διεγείρουν την φαντασία τους η οποία με την σειρά της βοηθά τα παιδιά να δώσουν νόημα στον κόσμο. Διαβάστε του λοιπόν όσα πιο πολλά παραμύθια μπορείτε!

 

Πηγή: Ράπτης, Δ. Ελ. (2008). «Η παιδαγωγική και διδακτική σημασία των λαϊκών αφηγήσεων στη σύγχρονη μαθησιακή διαδικασία». Παιδαγωγική – Θεωρία και Πράξη.

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!