Home / Family  / Παιδί και κατοικίδιο: αυτή η υπέροχη σχέση

Παιδί και κατοικίδιο: αυτή η υπέροχη σχέση

Παιδί και κατοικίδιο: αυτή η υπέροχη σχέση
Παιδί και κατοικίδιο: Μία πολύτιμη σχέση

Πως τα κατοικίδια μπορούν να ωφελήσουν τα παιδιά; Σύμφωνα με μία έρευνα που διενεργήθηκε το 2017 στην Αμερική σε παιδιά από 5 έως 11 ετών με κατοικίδιο έναν σκύλο ή μία γάτα και φυσικά χωρίς κατοικίδιο στην οικογένεια, η ύπαρξη κατοικίδιου στη ζωή των παιδιών ωφελεί συνολικά την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Anthrozoös, φαίνεται πως τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο έχουν συνολικά καλύτερη υγεία, είναι περισσότερα υπάκουα και ευδιάθετα, περισσότερο σωματικά ενεργά με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και λιγότερα προβλήματα μάθησης. Η βιβλιογραφία υπογραμμίζει τα πολλαπλά οφέλη που φέρνει στη ζωή του παιδιού η ύπαρξη ενός κατοικίδιου, καθώς και άλλες μελέτες ενισχύουν τα θετικά επιστημονικά δεδομένα. Γιατί λοιπόν είναι καλό να μεγαλώσετε το παιδί σας μαζί με κατοικίδιο;  

 

 

Συναίσθημα ενσυναίσθησης 

Η αλληλεπίδραση με ένα κατοικίδιο στην οικογένεια αυξάνει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια εκ μέρους των παιδιών. Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και η κατανόηση της συμπεριφοράς του. 

 

 

Υπευθυνότητα 

Το να έχει ένα παιδί κατοικίδιο το βοηθά να γίνεται ολοένα και πιο υπεύθυνο. Μαθαίνοντας το παιδί από νωρίς τις ανάγκες του κατοικίδιου και τους τρόπους να το φροντίζει, το βοηθά να νιώθει περισσότερο ικανό, σίγουρο για τις δυνατότητες και τον εαυτό του και το καθιστά υπεύθυνο για την ευημερία του τριχωτού του φίλου.

 

Κοινωνικοποίηση 

Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν συναισθηματικά, να εκφράζουν την αγάπη τους και να γίνονται περισσότερο δοτικά. Πέραν όμως του πλήθους των συναισθημάτων που δημιουργούνται στο παιδί από την συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο ζώο, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και στην κοινωνικοποίησή τους. Τα κατοικίδια ενδυναμώνουν την κοινωνικότητα των παιδιών, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή τους. 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!