Home / Good Life  / Art & Culture  / Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος στην γκαλερί Λόλα Νικολάου

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος στην γκαλερί Λόλα Νικολάου

cozy vibe art tsitsopoulos
O σπουδαίος καλλιτέχης επιστρέφει με μία πρωτότυπη έκθεση – performance.

 

Ο σπουδαίος, διεθνούς φήμης, εικαστικός-performer, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, θα εμφανιστεί στις 11 Ιανουαρίου στην γκαλερί “Λόλα Νικολάου” με μία ιδιαίτερα πρωτότυπη έκθεση-performance.

Η θεματολογία της αφορά στο ψυχικό “τραύμα”, όπως ερμηνεύτηκε από τον Φρόυντ, το οποίο ο δημιουργός το πραγματεύεται ως τέτοιο, πάνω στο φαινόμενο της τέχνης. Παραφράζοντας την περιβόητη φράση του πατέρα της ψυχανάλυσης από ένα γράμμα που στέλνει στον μαθητή του Φερέντσι , “ένα παιδί χτυπιέται”, ο δημιουργός Τσιτσόπουλος παράγει ευφυώς την φράση: “η τέχνη χτυπιέται από έναν άνθρωπο”.

 

Η φροϋδική φράση αφορά στη γέννηση του μαζοχισμού, ενώ η φράση του καλλιτέχνη φλερτάρει με μία σαδιστική λογική της σχέσης του δημιουργού με το αντικείμενο της τέχνης καθεαυτό. Πρόκειται για μία συγκλονιστική καλλιτεχνική μαρτυρία η οποία εκκινώντας από την ατομική αγωνία του δημιουργού καταλήγει σε ένα είδος συλλογικής εμπειρίας, που περιλαμβάνει και τον επισκέπτη-θεατή, ο οποίος με την σειρά του γίνεται μάρτυρας τόσο της ζωντανής δράσης στο παρόν όσο και των “αποτυπωμάτων” που αφήνουν τα σχέδια του καλλιτέχνη.

Ο Τσιτσόπουλος συνθέτει ένα πολύμορφο εικαστικό τοπίο, με τη μοναδικότητα και την εκρηκτικότητα που διαθέτουν εγγενώς οι σπουδαίοι καλλιτέχνες ώστε το έργο τους να καθίσταται παγκόσμιο.

 

Γιάννης Μήτρου

 

 cozy vibe art tsitsopoulos cozy vibe art tsitsopoulos

cozy vibe art tsitsopoulos cozy vibe art tsitsopoulos

 

Μετά την performance, με αφορμή το έργο του καλλιτέχνη, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιάννη Μήτρου, τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο και τα κοινό.

 

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι καλλιτέχνης που κινείται τόσο στον χώρο της ζωγραφικής, όσο και της ψηφιακής τέχνης και της τέχνης των εγκαταστάσεων. Έχει επίσης εργαστεί στο χώρο του διαδραστικού βιωματικού θεάτρου, του video theater και της εικαστικής θεατρικής ερμηνείας, εξερευνώντας τα όρια του θεάτρου και της ζωγραφικής από το 1990.Η πρακτική του εμπλέκει τον θεατή σε ένα νέο θέατρο ή περισσότερο σε ένα σύστημα που συμπεριλαμβάνει το θέατρο ως έναν καταλύτη των καθημερινών εννοιών της ζωής. Ο ίδιος εφαρμόζει αυτές τις έννοιες στις εικαστικές τέχνες και παρατηρεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην «εικόνα» ως συμπεριφορά πλαστικότητας.Οι εγκαταστάσεις βίντεο του Φίλιππου Τσιτσόπουλου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Ο ίδιος ζει στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη.

 

 

Διάρκεια έκθεσης 11.01 – 03.02.2018

Εγκαίνια Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, 19.00 – 23.00

Performance Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 21.00 – 22.00

 

 

ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 240416

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

 

 

lolanikolaouartgallery@gmail.com

www.olanikolaougallery.blogspot.gr

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath