Home / Wellness  / Health  / Ορθορεξία: Mια σύγχρονη διατροφική διαταραχή

Ορθορεξία: Mια σύγχρονη διατροφική διαταραχή

cozy vibe wellness health orthorexia

Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης της ορθορεξίας.

 

Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή λαμβάνουν συνεχώς νέες διαστάσεις, προκαλώντας προβληματισμό για τον τρόπο που η σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει το θέμα του φαγητού. Ανάμεσα σε γνωστούς πια όρους διατροφικών διαταραχών έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα, εκείνος της ορθορεξίας.

 

Τι είναι όμως η ορθορεξία;

Πρόκειται για μία ακόμα ιδιαίτερη διατροφική συμπεριφορά, που τα τελευταία χρόνια αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αφορά την παθολογική εμμονή με την ορθότητα των τροφών που λαμβάνει ένα άτομο. Ο ορθορεξικός σχηματίζει μια απόλυτη γνώμη σχετικά με το τι είναι καλό να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή του και τι όχι. Αποκλείει τροφές που θεωρεί, ότι περιέχουν συντηρητικά ή λιπαρά, καθώς και τρόφιμα επεξεργασμένα και τυποποιημένα.

 

Ποιες επιπτώσεις έχει στην υγεία;

Οι επιπτώσεις της ορθορεξίας σχετίζονται τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική υγεία. Ο υποσιτισμός αποτελεί το πρώτο “σύμπτωμα” αφού το ορθορεξικό άτομο οδηγείται σε μία συνεχή απώλεια βάρους, στερούμενος θρεπτικά συστατικά. Σε ψυχολογικό επίπεδο, αποκτά αδικαiολόγητες εμμονές γύρω από την καθημερινή πρόσληψη “σωστών” τροφών, ενώ παράλληλα νιώθει τύψεις, όταν αναγκάζεται να καταναλώσει τρόφιμα που δεν πληρούν τις δικές του προδιαγραφές. Αντιθέτως, όταν καταφέρνει και ακολουθεί το πρόγραμμα που θεωρεί ιδανικό, νιώθει, ότι έχει θριαμβεύσει. Σίγουρα, πάντως, αποτελεί μια νευρωτική συμπεριφορά.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

H αντιμετώπιση της ορθορεξίας πρέπει να γίνεται με τη συνδρομή διατροφολόγου εξειδικευμένου στις διατροφικές διαταραχές, καθώς και ψυχολόγου ή ψυχιάτρου. Ο πρώτος μαθαίνει στον ορθορεξικό, τι αποτελεί σωστή διατροφή και τι όχι, προσπαθώντας να του αλλάξει τις παγιωμένες αντιλήψεις που έχει διαμορφώσει. Ο ψυχολόγος από την άλλη ερευνά τα αίτια που οδήγησαν το άτομο στη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή και τον “επανεκπαιδεύει” σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, βοηθώντας τον να σκεφτεί λογικά.

 

Το σίγουρο είναι, ότι οι διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και πάντα με την υποστήριξη ειδικού.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath