Home / Cozyhome  / Architecture  / Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η 9η ημερίδα ΕΣΩ

Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η 9η ημερίδα ΕΣΩ

Σημαντικοί δημιουργοί από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Αθήνα, το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη έδωσαν το δυναμικό παρών.

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 9η συνεχόμενη χρονιά η ημερίδα για το interior design & την αρχιτεκτονική ΕΣΩ , την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2019 στο μεγάλο αμφιθέατρο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση με σημαντικούς δημιουργούς από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Αθήνα, το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη.

 

Η ημερίδα ΕΣΩ συγκέντρωσε όπως κάθε χρόνο, τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής δημιουργικής σκηνής, καθώς έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος θεσμός προβολής της αρχιτεκτονικής και των τεχνών.

 

Aποτέλεσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους επισκέπτες, λειτουργώντας όχι μόνο ως ένας τόπος συνάντησης και δικτύωσης προσκεκλημένων, αλλά και ως ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αρχιτεκτονικής, του Design και του κόσμου των τεχνών. 

 

 

Η ΕΣΩ συνδιοργανώθηκε από το περιοδικό archisearch.gr και τον Βασίλη Μπαρτζώκα σε συνεργασία με τον Δημήτρη Φακίνο και την Graphopress από το περιοδικό +DESIGN. Θεματικές όπως computational design, η ταυτότητα του τόπου, η δημιουργία της εμπειρίας, αρχιτεκτονική του κρασιού, η αρχιτεκτονική και η πόλη, σχεδιασμός κατοικιών και ξενοδοχείων, φιλοξενία, αλλά και έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας ήταν μερικές από τις θεματικές που απασχόλησαν τις ομιλίες του συνεδρίου.

 

Σκοπός του συνεδρίου ήταν αφενός η ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την αρχιτεκτονική αλλά και η σύνδεση της έννοιας του design με την αρχιτεκτονική πρακτική. Οι κύριες θεματικές της ημερίδας οδήγησαν σε μια σειρά από επιμέρους προβληματισμούς, όπως στην ανάδειξη της ανάγκης για λήψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να υλοποιούνται δημιουργικά έργα, καθώς και στην αναγκαιότητα για σύμπραξη των τεχνών και των επιστημών για την υλοποίηση άρτιων έργων.

 

Στην μεγάλη επιτυχία της 9ης ΕΣΩ συνέβαλαν αποφασιστικά οι λαμπεροί παρουσιαστές της βραδιάς Δανάη Μακρή, επικοινωνιολόγος με εξειδίκευση στο Content Marketing και συνεργάτης της Archisearch.gr, και της DesignAmbassador και ο Γιώργος Ριζόπουλος Stand Up Comedian, με μια ευρηματική εναλλασσόμενη ροή.

 

 

  • Η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία της Μαρίας Παπαφίγκου, καθηγήτριας στο Royal Institute of Technology in Stockholm  (KTH) και συνιδρύτρια του γραφείου Ooak Architects. Η αρχιτέκτονας στην ομιλία της με τίτλο “tailor made”, ανέλυσε την έννοια της διαμόρφωσης της ταυτότητας του τόπου για τη δημιουργία αρχιτεκτονικών έργων, τα οποία καταφέρνουν να εκφράσουν με ένα ξεχωριστό τρόπο εξατομικευμένες ανάγκες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τόπων. Περιέγραψε μια σειρά υλοποιημένων έργων του γραφείου Ooak Architects που αφορούσαν διαφορετική κλίμακα και φυσική θέση, που στο κάθε ένα είχε αποδοθεί μια ξεχωριστή ταυτότητα.

 

 

 

 

  • Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο η Μάρθα Τσίγκαρη και ο Μάριος Τσιλιάκος, Partner και Associate Partner, αντίστοιχα, του Applied Research + Development (ARD) group στο γραφείο Foster + Partners οι οποίοι στην ομιλία τους με τίτλο “Computational Design: Taking the Red Pill: Let’s go down the rabbit hole…” μας κάλεσαν να πάρουμε το κόκκινο χάπι, που θα μας μεταφέρει στο μέλλον των σχεδιαστικών πρακτικών. Οι δύο αρχιτέκτονες αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που ανοίγει η καινοτομία για τον σχεδιασμό και το δομημένο περιβάλλον, καθώς και στον τρόπο που μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα του αρχιτέκτονα.

 

 

 

  • Αμέσως μετά, o Λεωνίδας Τραμπούκης, που μαζί με την Ελένη Πεταλωτή απαρτίζουν το ελληνικό αρχιτεκτονικό δίδυμο LOT, με έδρα στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, ανέβηκε στη σκηνή και παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του με τίτλο “From Interior Experience & Installation Design to Objects with experimental Character”, σχετικά με τον πειραματικό χαρακτήρα του γραφείου, που δίνει έμφαση στην υλικότητα, τη διαδικασία και το concept με έργα που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και εμπνέουν, θολώνοντας τα όρια μεταξύ τέχνης και αρχιτεκτονικής.

 

 

  • Στη συνέχεια, ο Artemios Lainas Wine Experience Designer, στην ομιλία του με θέμα τη σχέση της Αρχιτεκτονικής με το κρασί, μας ξενάγησε σε υφές, γεύσεις, χρώματα και την αρχιτεκτονική του κρασιού. Μέσω της διαδικασίας της τυφλής γευσιγνωσίας αναφέρθηκε στον τρόπο για μια γευσιγνωστική εμπειρία μέσω των αισθήσεων, για το terroir, την υλικότητα, την ιστορία, τη γεωγραφία, τους ανθρώπους και την αίσθηση ενός τόπου που μας αποκαλύπτεται με την γευστική εμπειρία.

 

 

 

  • Ο Πάνος Παρθένιος των Parthenios Architects, διευθυντής του Digital Media Lab και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρθηκε στο δίλημμα εικονικής και ψηφιακής πραγματικότητας, καθώς και στην έρευνα στις ψηφιακές τεχνολογίες.  Περιέγραψε τη λειτουργία των έξυπνων κτιρίων και χρηστών, που αναγνωρίζουν τις ανάγκες, κάνουν λάθη και αλληλεπιδρούν, μαθαίνοντας από αυτά και τελικά διαμορφώνοντας έξυπνα οικοσυστήματα, τα οποία ανταποκρίνονται στις ειδικές εξατομικευμένες ανάγκες των επισκεπτών. Εισήγαγε τους επισκέπτες στην έννοια της έξυπνης καρδιάς “digital heart”, η οποία αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα συναισθήματα των χρηστών, καταφέρνει να εξελιχθεί μαζί με τον έξυπνο χρήστη και διαμορφώνει την τελική ανταπόκριση των έξυπνων οκοσυστημάτων. 

 

 

 

  • Τη ροή του προγράμματος ακολούθησαν οι βραβεύσεις σημαντικών προσωπικοτήτων συνολικής προσφοράς του Archisearch και της Design Ambassador σε μια συγκινητική απονομή. Τα βραβεία φέτος  παρέλαβαν, τρεις μεγάλοι άνδρες και λαμπρές προσωπικότητες της χώρας μας. Ο Κυριάκος Κυριακίδης ένας πολύ σημαντικός αρχιτέκτονας, βράβευσε τον Ιωάννη Βικέλα για το συνολικό του έργο με το βραβείο “Archisearch Lifetime Achievement Award” αναφερόμενος στην δημιουργικότητα και στο όραμα του δεύτερου, το οποίο κατάφερε να συνδυάσει με το κοινωνικό όφελος.Ο Ιωάννης Βικέλας αναφέρθηκε συνοπτικά σε επιλεγμένα έργα του γραφείου του και στην πορεία του ως αρχιτέκτονας, μέσα από την υλοποίηση των αρχιτεκτονικών του έργων.

 

 

  • O αρχιτέκτονας Παναγιώτης Τσακόπουλος απένειμε το βραβείο “Lifetime Achievement Award,” στον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, τον τελευταίο εν ζωή αρχιτέκτονα της γενιάς των μοντερνιστών, που δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο με ιστορική σημασία αλλά και ένα ενεργό μέλος της σύγχρονης πραγματικότητας. O Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας αναφέρθηκε στην ελληνική πολιτεία και στη σχέση της με σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες διεθνούς φήμης, οι οποίοι δεν αναγνωρίστηκαν στη χώρα τους.

 

 

 

  •  Ο έκτος ομιλητής στη σκηνή της ΕΣΩ 2020, ο γαλλικής καταγωγής νέος αρχιτέκτονας του γραφείου ARCH-MID και υπεύθυνος της Design Ambassador στους τομείς του HR, Materiality & Style Consulting, Νικόλας Μπαρελιέ, ανέλυσε την “Εικόνα του αρχιτέκτονα, ως εξωτερίκευση της αισθητικής του υπόστασης”. Με μία πρωτότυπη εννοιολογική συσχέτιση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης με την ενδυματολογική σύνθεση και τη διαμόρφωση ενός προσωπικού ύφους, αναφέρθηκε στη σημασία της, ως ένα μέσο έκφρασης εαυτού, το οποίο εξωτερικεύει την εσωτερική υπόσταση.

 

 

 

  • Στη σκηνή  πήρε το λόγο ο Αριστείδης Ντάλας, και στην ομιλία του με τίτλο ”In Search of an architectural language” αναφέρθηκε στα στοιχεία και τις έννοιες που απαρτίζουν την τοπική αρχιτεκτονική ταυτότητα και την αρχιτεκτονική γλώσσα. Αρχικά περιέγραψε την έννοια της αναδρομής και τη διδακτική αξία του ταξιδιού, τη σημασία της παρατήρησης και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας προσωπικής ματιάς, ενός προσωπικού βλέμματος, το οποίο διαμορφώνει μια προσωπική αρχιτεκτονική γλώσσα, με την οποία καθένας οφείλει να συνομιλήσει με το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

 

 

  • Ακολούθησε η ομιλία του Αλέξη Βικέλα, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Vikelas Architects ένα από τα αρχιτεκτονικά γραφεία με τη μεγαλύτερη ιστορία στην Ελλάδα,  ο οποίος περιέγραψε τον δύσκολο αγώνα ανέγερσης του νέου μουσείου μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή. Στην ομιλία του με τίτλο “An architectural challenge” αφηγήθηκε την πορεία του έργου και τους βασικούς άξονες και προβληματισμούς της αρχιτεκτονικής μελέτης.

 

 

  • Τον Αλέξη Βικέλα διαδέχτηκε στο βήμα ο Serdar Kutucu, COO των DESIGN HOTELS, ο οποίος παρουσίασε τις νέες τάσεις στο design των ξενοδοχείων και τη φιλοξενία. Ανέλυσε τα κριτήρια που οφείλει να πληροί για να μπορεί να εισέλθει ένα ξενοδοχείο στον κόσμου των design hotels τα οποία είναι η ολιστική φιλοσοφία, ο εκλεπτυσμένος σχεδιασμός, η σύνδεση με τον τόπο και την τοπική αρχιτεκτονική, η δημιουργία μια ταυτότητας (brand) με κουλτούρα, η εταιρική και κοινωνική ευθύνη  και η σημασία στους ανθρώπους του. Μετά από μια ιστορική αναδρομή στη φιλοξενία του παρελθόντος, αναφέρθηκε στην έννοια του promad, ως μια εξέλιξη του nomad ταξιδιώτη (νομά), ο οποίος ως ένας πολύπλευρος ταξιδιώτης αναζητά μια ολιστική ταξιδιωτική συνειδητή εμπειρία με σκοπό.

 

 

  • Ο Βαγγέλης Στυλιανίδης των 3sk architects, με μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών για ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, κατοικιών και πολιτιστικών χώρων, στην ομιλία του με τίτλο “Το κτίριο μέσα στο κτίριο” αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων με επεμβάσεις σε υπάρχοντα κελύφη. Περιέγραψε τη διαδικασία της δημιουργίας χώρων μέσα στο δημιουργημένο αναφέροντας παραδείγματα των έργων του γραφείου  των 3sk architects όπως το Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, το ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel, την ανάπλαση του εργοστασίου της βιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά, όπου προσθήκες και ανακατασκευές στις υφιστάμενες κατασκευές, χωρίς ολοκληρωτικές αποδομές, καταφέρνουν και διατηρούν την ιστορικότητα και την αρχαιολογία του αστικού τοπίου.

 

 

  • O τελευταίος ομιλητής Roberto Palomba, αρχιτεκτονας και product design, του διεθνούς φήμης ιταλικού Design Studio Palomba Serafini Associati  με την υποστήριξη της Ideal Standard, πήρε τον λόγο ως key note speaker και στην ομιλία του με τίτλο “From Town to Spoon, a different scale of creativity” αναφέρθηκε στον σχεδιασμό σε διαφορετικές κλίμακες, που επιτρέπει την κατανόηση των ετερόκλητων αναγκών των εκάστοτε χρηστών. Ανέλυσε τη σημαντικότητα της επαναφοράς της έννοια της εμπειρίας και την ανάγκη για προσαρμογή κάθε ξεχωριστής ιδέας σε έργα διαφορετικής κλίμακας.

 

 

Την εκδήλωση συνόδεψε μουσικά η Wera (Weronika Kijewska- Celist\Composer).

 

 

Μπορείτε να βρείτε όλες τις παρουσιάσεις και τα highlights από προηγούμενες διοργανώσεις στο σύνδεσμο  WWW.VIMEO.COM/ARCHISEARCH 

 

Η ημερίδα ΕΣΩ διοργανώνεται από τα περιοδικά ARCHISEARCH.gr και +DESIGN.

 

 

 

ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: IDEAL STANDARD 

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ALUMIL

ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: SIAS

ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: EUROPA 

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ALUMINCO

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: FURNITURE GALLERY,HAGER,NEOKEM, GUARDIAN GLASS, BLUM, ΗΡΑΚΛΗΣ ORAMA, URBI, ISOMAT, NAFPLIOTIS, EVING, HAGER, STORMY S.A., ORAMA MINIMAL FRAMES, EVIN INTZOGLOU, MOLESKINE

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ / ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ARCHISEARCH.GR

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & COMMUNITY PARTNERS: FORTUNE, COZYVIBE, COZYHOME, tAS, EPIPLEONWDM, ROTA, ΕΠΙΧΕΙΡΩ

 

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath