Home / Cozyhome  / Architecture  / Οι Legea Villas στη Θάσο από τους Ark4Lab Architecture γίνονται ένα με τη φύση

Οι Legea Villas στη Θάσο από τους Ark4Lab Architecture γίνονται ένα με τη φύση

legea_ark4lab
Siren calling
Φωτογραφίες: Studio VD (N. Βανδινούδης – Χρ. Δημητρίου)

 

Η ονειροπόληση είναι μια μοναχική “τέχνη”, που υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να κάνει το μυαλό να ταξιδέψει πολύ μακριά. Οι Ark4Lab Architecture δημιούργησαν τρεις ιδιωτικές κατοικίες στην Καλλιράχη της Θάσου, οι οποίες προσφέρουν τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για καθημερινές αποδράσεις του μυαλού, στον τόπο που σύμφωνα με τον μύθο κατοικούσε η Σειρήνα Λιγεία…

 
Το συγκρότημα των τριών κατοικιών Legea βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες πλευρές του νησιού, με μαγευτική θέα το Όρος Άθως και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου μέσα σε έναν κατάφυτο ελαιώνα 14 στρεμμάτων.

 

 

Οι δύο κατοικίες είναι πανομοιότυπες και αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο διατάσσονται η ενιαία σαλοκουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο και ένα λουτρό, ενώ στον όροφο άλλα δύο υπνοδωμάτια και ένα ακόμη λουτρό. Η τρίτη κατοικία είναι ισόγεια, με ενιαία σαλοκουζίνα, υπνοδωμάτιο, λουτρό, σοφίτα με υπνοδωμάτιο και λουτρό, καθώς και υπόγειο.

 

 

Από τα πρώτα κιόλας βήματα της αρχιτεκτονικής μελέτης λόγω του όγκου του έργου τέθηκε ως βασική προτεραιότητα των Ark4Lab Architecture η όσο το δυνατόν πιο ήπια παρέμβαση, καθώς και η ενσωμάτωση των κατοικιών στο φυσικό τοπίο, χωρίς την αλλοίωση της ταυτότητάς του. Αυτό επετεύχθη μέσω των αυστηρών γεωμετριών της ογκοπλασίας αλλά και της χρήσης των φυσικών υλικών. Οι πέτρινοι όγκοι των ισογείων εναρμονίζονται χρωματικά αλλά και υλικά με το περιβάλλον σαν συνέχεια αυτού, ενώ οι λευκοί όγκοι των ορόφων μοιάζουν να αιωρούνται, προσφέροντας μια ισχυρή αντίθεση αλλά και δυναμισμό στη σύνθεση.

 

 

Το δεύτερο ζητούμενο ήταν όλοι οι κύριοι χώροι της κατοικίας να έχουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και παράλληλα να προσφέρουν στους ενοίκους την απόλυτη αίσθηση ιδιωτικότητας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι κατοικίες τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα και χωρίς να υπάρχει άμεση οπτική επαφή μεταξύ των χώρων διημέρευσης.

 

 

Στο ισόγειο επίπεδο των κατοικιών τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου είναι πολύ χαλαρά, κάτι που επιτυγχάνεται τόσο με τα μεγάλα ανοίγματα όσο και με τη συνέχεια των υλικών στα δάπεδα, με συνέπεια ο χώρος της σαλοκουζίνας και ο εξωτερικός χώρος φαγητού στην πέργκολα να βιώνεται ως ενιαίος. Η αίσθηση της απαράμιλλης πολυτέλειας εντείνεται με τη χρήση υλικών όπως η πέτρα, το μάρμαρο και το ξύλο, που σε συνδυασμό με το κυρίαρχο λευκό οδηγούν στην καθαρότητα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

 

 

Οι άνετοι χώροι open plan σχεδιασμού, “λούζονται” από το φυσικό φως, με τα γυάλινα στηθαία στις βεράντες και τις μεγάλες τζαμαρίες να συμβάλλουν στην απόλυτη σύνδεση του εσωτερικού των κατοικιών με το γύρω φυσικό περιβάλλον και την απόλαυση της μοναδικής θέας από κάθε γωνιά τους.

 

Στον χώρο της σαλοκουζίνας τα υλικά εναλλάσσονται σε εντυπωσιακές επιφάνειες από ξύλο και μάρμαρο, ενώ τα έπιπλα διατηρούν μια ήσυχη παρουσία, “μιλώντας” τη γλώσσα του υψηλού design. Βαρύτητα έχει δοθεί στις φωτιστικές πηγές, που κινούνται σε μοντέρνα μονοπάτια και δίνουν με τη σειρά τους extra νότες πολυτέλειας.

 

 

 

Σε όλες τις κρεβατοκάμαρες επικρατούν οι γήινες αποχρώσεις και οι φυσικές υφές, συνθέτοντας το τέλειο σκηνικό ανάπαυσης.

 

Οι διάτρητες όψεις που θυμίζουν ανατολίτικα αραβουργήματα, δημιουργούν παράξενες φωτοσκιάσεις και δίνουν bohemian αέρα στο minimal αισθητικής υπνοδωμάτιο.

 

 

 Στα μπάνια, πλακίδια όψης ξύλου και terazzo έχουν συνδυαστεί με είδη υγιεινής industrial αισθητικής, δημιουργώντας έναν ζεστό, mix ‘n’ match χώρο ευεξίας.

 

 

 

Κάθε βίλα παρέχει αυτόνομο περιβάλλοντα κήπο με ελαιόδεντρα διαμορφώνοντας έναν κατάφυτο, απομονωμένο παράδεισο, ενώ το χτιστό bbq, τo jacuzzi και φυσικά η ιδιωτική πισίνα, που αιωρείται μεταξύ του απέραντου γαλάζιου και του ορίζοντα, ολοκληρώνουν τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα των κατοικιών.

 

 

Αρχιτεκτονική μελέτη-επίβλεψη: Ark4Lab Architecture

Ομάδα μελέτης: Τυροθουλάκης Γιώργος, Βουδούρη Ευδοκία, Παπακώστας Γιάννης

Ανάπτυξη, διαχείριση, κατασκευή: Novalis Terra Properties

Η/Μ μελέτη: EMDC

Στατική μελέτη: Θεολόγου Αλέξανδρος

 

Credits:

Έπιπλα: Mexil, Tsikliotis

Φωτισμός: Petridis, Bright, Boss Foss

Δάπεδα & Μπάνια: Material Projects & more

Κουφώματα: Abatzis

Πισίνες : Piscines Ideales

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου: 4 Εποχές

 

Δείτε περισσότερα στο COZYHOME Spring 2020 / τεύχος 37,  που κυκλοφορεί!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath