Home / Family  / Οι μεγαλύτεροι παιδικοί φόβοι και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Οι μεγαλύτεροι παιδικοί φόβοι και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Οι πιο συνηθισμένοι παιδικοί φόβοι και οι συμβουλές για να τους αντιμετωπίσετε.

 

Τα παιδιά καθώς ανακαλύπτουν τον κόσμο και τον εαυτό τους είναι φυσιολογικό να γοητεύονται από κάποια πράγματα και να τρομάζουν από κάποια άλλα. Οι φοβίες που εμφανίζουν αν διαχειριστούν σωστά θα μπορέσουν και να αντιμετωπιστούν ώστε να μην ακολουθήσουν τα παιδιά σας και στην ενήλικη ζωή τους.

 

«Φοβάμαι το σκοτάδι»

Ένας πολύ κοινός παιδικός φόβος είναι ο φόβος για το σκοτάδι. Τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να κοιμηθούν χωρίς ένα μικρό φωτάκι στο δωμάτιό τους και αισθάνονται απροστάτευτα όταν πέφτει η νύχτα και σβήνουν όλα τα φώτα. Μπορείτε να ελέγχετε την φωτεινότητα που εκπέμπει το λαμπάκι στο δωμάτιό του και σταδιακά να την μειώνετε, όταν πρόκειται να πέσει για ύπνο. Ακόμη, μπορείτε να συζητήσετε με το παιδί σας για αυτό το φόβο και να του δώσετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τον φόβο του και να μην αισθάνεται απροστάτευτο.

 

«Φοβάμαι τα τέρατα»

Ένας άλλος φόβος που μπορεί να εκφράσει το παιδί σας είναι ο φόβος για τα τέρατα. Τα παιδιά έχουν εξαιρετικά ζωηρή φαντασία και σε συνδυασμό με τις εικόνες που έχουν από τα παραμύθια ή την τηλεόραση, μπορούν να δημιουργήσουν πλάσματα, από τα οποία αισθάνονται ότι απειλούνται. Ένας ήχος, μια σκιά, το σκοτάδι ή η ντουλάπα του δωματίου τους, μπορεί εύκολα να δημιουργήσουν κάποιο κακό και τρομαχτικό τέρας. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον φόβο των τεράτων είναι το παιχνίδι. Καθώς παίζετε με το παιδί σας, παρουσιάστε νοερά το τέρας που το τρομοκρατεί και απομυθοποιείστε το. Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας και πρωτίστως την φαντασία του παιδιού σας, δημιουργήστε μια ιστορία και συνομιλήστε με το φάντασμα ή το τέρας ώστε να το αποδυναμώσετε στα μάτια του παιδιού σας.

 

«Φοβάμαι τους εφιάλτες»

Εάν το παιδί σας βλέπει άσχημα όνειρα τότε συνήθως κλαίει, είναι αναστατωμένο, κουρασμένο –καθώς δεν κοιμάται καλά- ή αρνείται να πάει στο κρεβάτι του για ύπνο. Πολλές φορές τα μικρά παιδιά βιώνουν τους φόβους τους μέσα από τα όνειρά τους ή βλέπουν εφιάλτες επειδή κάτι τα φοβίζει και αισθάνονται ανασφαλή. Εάν το παιδί σας νιώθει τρομοκρατημένο από τους εφιάλτες, κάντε το να νιώσει ασφάλεια με το να είστε κοντά του μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Αφήστε ανοιχτή την πόρτα του δωματίου και βάλτε το παιδί σας να κοιμηθεί με το αγαπημένο του ζωάκι ή κουκλάκι ώστε να αισθάνεται προστατευμένο και ήρεμο.  

 

«Φοβάμαι τους ξένους»

Ο φόβος για τους ξένους είναι ίσως ο πιο προστατευτικός φόβος καθώς εμποδίζει τα παιδιά να μιλούν και να έχουν επαφή με ξένους. Όταν όμως πρόκειται για συγγενείς και φίλους που δεν βλέπετε τόσο συχνά, η άρνηση του παιδιού σας να τους γνωρίσει και να αλληλεπιδράσει μαζί τους είναι μάλλον μια πιο άβολη και δυσάρεστη υπόθεση. Τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν είναι πιο εσωστρεφή και ντροπαλά, χρειάζονται χρόνο για να γνωρίσουν κάποιον καινούργιο άνθρωπο και να αισθανθούν οικειότητα μαζί του. Δείξτε κατανόηση στο παιδί σας και δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται για να αισθανθεί άνετα.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!