Home / Good Life  / Art & Culture  / Οι θεαματικές εγκαταστάσεις φωτός του Turrell στο Μεξικό

Οι θεαματικές εγκαταστάσεις φωτός του Turrell στο Μεξικό

JAMES TURRELL: PASSAGES OF LIGHT έως 29 Μαρτίου

 

Στο Μουσείο Τέχνης Jumex του Μεξικού παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Το πέρασμα του φωτός», μια έρευνα του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη James Turrell, γνωστός για τις εμβυθιστικές εγκαταστάσεις όπου οι θεατές παίζουν με τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης πειραματίζεται με το φως και τα οπτικά φαινόμενα από την δεκαετία του ʼ60, δουλεύοντας «με την ακρίβεια ενός επιστήμονα, τον λυρισμό ενός ποιητή και τον ζήλο ενός οραματιστή».

 

 

 

 

Χρησιμοποιώντας το φως ως μέσο του δημιουργεί στα κορεσμένα πεδία χρώματος μια φυσική παρουσία. Μέσα από μια επιστημονική κατανόηση του φωτός και με ένα μοναδικό καλλιτεχνικό όραμα, ο Turrell δημιουργεί διαλογισμούς σχετικά με το χρόνο και το διάστημα που είναι τόσο σημαντικοί σήμερα, όσο και σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Το έργο του εκτείνεται πέρα από τους φυσικούς χώρους μιας γκαλερί ή ενός μουσείου, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μνημειώδεις δομές που κάνουν τον ουρανό και τα ουράνια σώματα να φαίνονται απτά στον θεατή.

 

 

 

 

Το πέρασμα του φωτός παρουσιάζει νέα σημαντικά έργα του Turrell και εκτείνεται σε δύο ορόφους στο Μουσείο Jumex. Το έργο του βασίζεται στην αντιληπτική τέχνη (perceptual art), διερευνώντας την υλικότητα του φωτός.

 

 

 

 

 

Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1943, στο Λος Άντζελες. Όταν ήταν 16 χρονών κέρδισε άδεια πιλότου και συνέχισε να πετάει σε απομακρυσμένες περιοχές. Το 1965 πήρε πτυχίο Ψυχολογίας από το Pomona College και έπειτα ξεκίνησε να σπουδάζει τέχνη στο Claremont Graduate School.

Επικεντρώθηκε στη κατασκευή φωτός, με βάση την αίσθηση του χώρου, του χρώματος και της αντίληψης. Οι σημαντικότερες σειρές έργων του είναι οι Skyspaces (1974), ο Ganzfelds (1976) και ίσως το έργο του Roden Crater (1977) κοντά στο Flagstaff της Αριζόνα.

 

 

 

 

Η επίδραση του έργου του οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο έργο των ζωγράφων Color Field (Rothko). Με τα χρόνια, το έργο του εξελίχθηκε μαζί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά παραμένει εστιασμένο στην αντίληψη του θεατή για το φως. Η εγκατάσταση του στο Guggenheim το 2014 κάλυψε το χώρο με έγχρωμο φως που μετατοπίστηκε από απόχρωση σε απόχρωση σε μια χρονική ακολουθία, καλύπτοντας τελικά όλο το φάσμα.

 

 

 

 

Το έργο Roden Crater 1977, είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας στην κεντρική Αριζόνα, γεμάτος ανοίγματα και σήραγγες που τελικά επιτρέπουν να αναβοσβήνει φως από άλλους γαλαξίες. Καταργώντας το υλικό αντικείμενο τέχνης υπέρ μιας αντιληπτικής εμπειρίας, ο Turrell ωθεί τα όρια του ορισμού της τέχνης.

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.fundacionjumex.org/en/exposiciones/183-james-turrell-pasajes-de-luz

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein