Home / Family  / Μουσική παιδεία: Μεγαλώνοντας μικρούς μουσικούς

Μουσική παιδεία: Μεγαλώνοντας μικρούς μουσικούς

Μουσική και παιδί: Πως η μουσική βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών.

Μια μελέτη του 2016 από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου και Δημιουργικότητας, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με την μουσική στην παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, και να βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες. Πέραν όμως της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ακαδημαϊκών οφελών της μουσικής στα παιδιά, υπάρχουν πολλοί ακόμη σημαντικοί λόγοι για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής. Γιατί ή μουσική:

 

Βελτιώνει την πειθαρχία και την υπομονή.

Η εκμάθηση ενός οργάνου απαιτεί υπομονή, επιμονή και πειθαρχία. Οι μικροί μουσικοί χρειάζονται πολλές ώρες πρακτικής και θεωρητικής εξάσκησης, για να επιτύχουν τους μουσικούς τους στόχους και να τελειοποιήσουν τον τρόπο που παίζουν. Χρειάζεται πολύ υπομονή και πειθαρχία από πλευράς των παιδιών για να εξασκήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες και φυσικά προσήλωση στο στόχο για να πραγματοποιήσουν τις μουσικές τους φιλοδοξίες. Οι παραπάνω αρετές βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται διάφορες προκλήσεις την καθημερινότητάς τους και είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την ενήλικη ζωή τους.

 

Ευνοεί την συγκέντρωση.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βοηθά το παιδί να αναπτύξει συγκέντρωση και να είναι επικεντρωμένο σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για μεγάλες ή πιο μικρές χρονικές περιόδους. Η ανάπτυξη συγκέντρωσης, είναι σημαντική για τα παιδιά καθώς εκπαιδεύονται να αποφεύγουν τους περισπασμούς και να εστιάζουν την προσοχή τους, στην εργασία που εκτελούν.

 

Συμβάλλει στην πνευματική και αισθητική καλλιέργεια.

Η απόκτηση μουσικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η επαφή του παιδιού με την τέχνη της μουσικής, καλλιεργεί τις αισθήσεις και τις αντιληπτικές ικανότητες του παιδιού, βοηθώντας το να εκφράσει συναισθήματα και να ανακαλύψει έναν κόσμο γεμάτο νέες αισθητικές και πνευματικές εμπειρίες. Η αισθητική παιδεία ευνοεί τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, την δημιουργικότητα τους και τα βοηθά να εκτιμούν και να απολαμβάνουν την μουσική, μέσα από χαρούμενες και ενεργητικές δραστηριότητες.

 

 

Φέρνει σε επαφή τα παιδιά με άλλους πολιτισμούς.

Η επαφή του παιδιού με διαφορετικά όργανα και ήχους το βοηθά να ανακαλύψει και να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς, κουλτούρες και λαούς. Η μουσική άλλωστε είναι μια παγκόσμια γλώσσα, που ξεπερνά τα σύνορα των κρατών, ενώνοντας τους λαούς και διδάσκοντας στα παιδιά το δικαίωμα της πολυπολιτισμικής ετερότητας στην κοινωνία.

 

Η μουσική, πέρα από πολύτιμη μορφή ψυχαγωγίας και διασκέδασης, έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά και διαφορετικά οφέλη στα παιδιά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση με την μουσική έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών, καθιστώντας την απαραίτητο μέσο διαπαιδαγώσης.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!