Home / Wellness  / Mind  / Μελαγχολία των Χριστουγέννων

Μελαγχολία των Χριστουγέννων

Αφήστε την πίσω σας και κάντε αυτές τις γιορτές πιο χαρούμενες!

Για τους περισσότερους οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες με το αίσθημα χαράς και ευτυχίας. Για άλλους πάλι οι εορταστικές ημέρες είναι μια συνθήκη που τους προκαλεί μελαγχολία, στενοχώρια και ανάγκη για απομόνωση. Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι, πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμη και για κάποιες ημέρες μετά το πέρας των γιορτών αισθάνονται περισσότερο στενοχωρημένοι παρά χαρούμενοι, περιμένοντας με ανυπομονησία να γυρίσουν στην καθημερινότητά τους. 

 

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Η μοναξιά, τα οικονομικά προβλήματα, οι υψηλές προσδοκίες που έχουμε για την ζωή μας, έρχονται σε αντίθεση με το εορταστικό κλίμα που μας υπαγορεύει αναγκαστική, απόλυτη ευτυχία. Μεμιάς τα Χριστούγεννα οφείλουμε να είμαστε όλοι χαρούμενοι, να ξεχάσουμε ό,τι μας προκαλεί στρες και κάνει την καθημερινότητά μας ανήσυχη και αγχωτική και να αφεθούμε στο χαρούμενο κλίμα των ημερών. Η κατάσταση αυτή σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους μας γεμίζει με ακόμη περισσότερο στρες, το οποίο με τη σειρά του, πυροδοτεί το αίσθημα μελαγχολίας. 

 

 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε πιο χαρούμενοι αυτά τα Χριστούγεννα

Αν και το αίσθημα μελαγχολίας δεν μπορεί να φύγει από πάνω μας από τη μία μέρα στην άλλη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλούν οι εορταστικές ημέρες. 

 

Κάντε ένα σχέδιο δράσης!

Προσπαθήστε να εντάξετε στην ημέρα σας δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας ανεβάζουν τη διάθεση. Πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο σας και βγείτε βόλτα για ένα ποτό, μαγειρέψτε το αγαπημένο σας φαγητό, πάτε σινεμά ή απλά περπατήστε στην πόλη. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί και βάλτε το στο πρόγραμμά σας. Προσοχή όμως: Προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε από αυτό. 

 

Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας

Είναι σημαντικό να αποδεχθείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα και να προχωρήσετε με αυτά. Όσο περισσότερο τα αγνοείτε ή πιέζεστε τόσο πιο πολύ εκείνα θα γιγαντωθούν και θα σας βασανίζουν. 

 

 

Αποδεχθείτε τη μελαγχολία σας

Το εορταστικό κλίμα νιώθετε πως σας επιβάλλει να αισθάνεστε χαρούμενοι, γεγονός πως επιδεινώνει τα αρνητικά σας συναισθήματα. Πείτε στον εαυτό σας πως δεν μπορεί κανείς να σας πει ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αισθάνεστε αυτές τις μέρες και εναρμονιστείτε με τη θλίψη και τη μελαγχολία σας. Σύντομα θα αισθανθείτε περισσότερο ελεύθεροι και θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αλλαγή της διάθεσής σας. 

 
Μην το παρακάνετε με το αλκοόλ

Με το να μεθύσετε, θα καταφέρετε μόνο να ξεχάσετε για λίγο τη θλίψη σας και όταν γίνετε ξανά νηφάλιοι να αισθανθείτε ακόμη πιο άσχημα. Κρατηθείτε μακριά από τις κραιπάλες και πιείτε μόνο για να διασκεδάσετε μαζί με τους αγαπημένους σας ανθρώπους. 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!