Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Μαρία Ν. Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας: Inspiring minds…

Μαρία Ν. Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας: Inspiring minds…

Το αρχιτεκτονικό γραφείο “Κοκκίνου Κούρκουλας Αρχιτέκτονες & Συνεργάτες” ξεχωρίζει εδώ και χρόνια στο ελληνικό τοπίο, τόσο με τα εντυπωσιακά έργα του στον ιδιωτικό, αλλά και τον δημόσιο τομέα, όσο και με τις πολυάριθμες βραβεύσεις του, που το καθιστούν ένα από τα κορυφαία της χώρας μας. Οι αρχιτέκτονες και ιδρυτικά μέλη του γραφείου, Μαρία Ν. Κοκκίνου και Ανδρέας Κούρκουλας, μας μιλούν για την πολυμορφικότητα της δουλειάς τους και για τα απαραίτητα προσόντα, που πρέπει να έχει ένας αρχιτέκτονας, ενώ μας αποκαλύπτουν το έργο, που ξεχωρίζουν από όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα, δίνοντάς μας μια γεύση από τα μελλοντικά σχέδιά τους…

 

 
Πώς ξεκίνησε η “σχέση” σας με την αρχιτεκτονική; Ήταν μία κατεύθυνση στη ζωή σας, που γνωρίζατε ότι θα ακολουθούσατε ανέκαθεν ή μία αγάπη, που προέκυψε στην πορεία;

Η απόφαση με τι θα ασχοληθείς στη ζωή σου είναι για όλους μας πρώιμη, καθώς αναγκαζόμαστε να την πάρουμε στα 17. Εμείς είχαμε την τύχη η επιλογή που κάναμε τότε να μας εμπνεύσει και να ασχοληθούμε με αυτήν με μεγάλο κέφι και πάθος.

 

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο προσόν για έναν αρχιτέκτονα; Και τι είναι αυτό, που αγαπάτε περισσότερο στη δουλειά σας;

Το αρχιτεκτονικό επάγγελμα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και πολυμορφικό. Οι περισσότεροι εκτός επαγγέλματος φαντασιώνονται ότι ο αρχιτέκτονας είναι μόνος και δημιουργεί. Τα πράγματα δεν είναι έτσι . Η δουλειά του αρχιτέκτονα προσομοιάζει όλο και πιο πολύ με του σκηνοθέτη. Πλέον η παραγωγή ενός αρχιτεκτονικού έργου προϋποθέτει την συνεργασία μίας ολόκληρης ομάδας ειδικών . Χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα δε γίνεται, αλλά απαιτούνται και πολλά άλλα ταλέντα προκειμένου να πετύχεις στην αρχιτεκτονική.

 

 

Ποιο ρεύμα θεωρείτε ότι αντιπροσωπεύετε ως αρχιτέκτονες και ποια είναι η σχεδιαστική σας φιλοσοφία; Επίσης, πόσο εύκολο είναι μείνετε πιστοί στο δικό σας όραμα και την προσωπική σας φιλοσοφία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις επιθυμίες του εκάστοτε πελάτη;

Η ικανοποίηση των απαιτήσεων του πελάτη είναι ο βασικός στόχος . Προσπαθούμε να προσφέρουμε τη γνώση μας για τις χωρικές σχέσεις, τη γνώση μας για τα υλικά, τη γνώση μας για το τοπίο και την δημιουργικότητα μας για να πραγματοποιήσουμε αυτό, που οραματίζεται ο πελάτης. Αυτό που μας αφορά στη αρχιτεκτονική μας είναι να διαμορφώσουμε τις χωρικές σχέσεις, που θα διεγείρουν τις αισθήσεις των κινούμενων σωμάτων. Δεν έχουμε προκαταλήψεις με τα υλικά, καθώς δεν έχουμε μονοσήμαντη στιλιστική ταυτότητα. Τώρα πια που υπάρχει κατασκευασμένο έργο οι πελάτες, που μας προσεγγίζουν για συνεργασία, έχουν ήδη υπόψη τους το αρχιτεκτονικό μας αποτύπωμα άρα ήδη γνωρίζουν ότι τους ενδιαφέρει η δουλεία μας. Είμαστε ικανοποιημένοι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο έργο που θέλουμε να κρύψουμε, γιατί δεν μας αντιπροσωπεύει.

 

 

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η μεγαλύτερη δυσκολία στο αντικείμενό σας και ποιο είναι το πιο απαιτητικό project, που έχετε αντιμετωπίσει;

Νομίζω ότι η συνθετότητα των ατόμων με τους οποίους έρχεσαι σε επαφή προκειμένου να αντιμετωπίσεις ένα έργο, είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στη δουλειά μας. Έχεις να κάνεις με την γραφειοκρατία του δημόσιου φορέα, με τους συνεργάτες μηχανικούς , με τους εργαζόμενους στην κατασκευή και με τους πελάτες. Πολλά διαφορετικά μέτωπα, πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Το δημιουργικό κομμάτι είναι το πιο ευχάριστο.

 

 

Όλα τα έργα, από ένα σπίτι 50 τετραγωνικών μέτρων μέχρι ένα κτίριο γραφείων 30.000 τετραγωνικών, έχουν τις αντίστοιχες δυσκολίες και αντιμετωπίζονται με την ίδια ακριβώς σοβαρότητα και ενδιαφέρον.

Ανάμεσα στα projects, που έχετε διεκπεραιώσει, βρίσκονται εξαιρετικά δείγματα ιδιωτικών έργων, όπως γραφεία και ξενοδοχεία, αλλά και δημόσια έργα όπως η μοναδικής καλαισθησίας πλατεία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Σε ποιον από τους δύο τομείς (ιδιωτικό ή δημόσιο) προτιμάτε να αναλαμβάνετε έργα και ποιος από τους δύο χώρους θεωρείτε ότι σας προσφέρει τη μεγαλύτερη σχεδιαστική αυτονομία; Έχουμε κάνει πολλά έργα, αλλά βασικά έχουμε δουλέψει στον ιδιωτικό φορέα. Η διαφοροποίηση δεν είναι ο ιδιωτικός ή ο δημόσιος φορέας αλλά η συμβατότητά μας με τον πελάτη. Η πλατεία στη Νέα Σμύρνη πέρασε από πολλές φάσεις και δυσκολίες κατά την διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής. Η παρέμβαση στο δημόσιο χώρο στην Ελλάδα έχει μία δυσκολία, διότι όλοι έχουν άποψη και διότι ο κόσμος είναι πολύ συντηρητικός και δε δέχεται τις αλλαγές. Όταν ξεκίνησε η κατασκευή της αντιμετωπίσαμε σοβαρή αντίδραση από την γειτονιά. Άρα καταλαβαίνετε ότι η μεγάλη μας ανταμοιβή ήταν όταν μετά την αποπεράτωσή της την επισκεφτήκαμε και ο κόσμος, που ήταν εκεί, την χαιρόταν πραγματικά. Είδαμε να έχει ζωντανέψει, ακριβώς όπως την είχαμε φανταστεί…

 

 

Έχοντας ήδη λάβει στη μέχρι σήμερα πορεία σας μεγάλη αναγνώριση μέσα από τις πολυάριθμες βραβεύσεις σας, ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη αρχιτεκτονική σας επίτευξη; ( Και τι είναι αυτό, που ιδεατά θα θέλατε να αναλάβετε και που αποτελεί όνειρό σας;) 

Από τα έργα που έχουμε κάνει αυτό που θα ξεχώριζα σαν διαδικασία είναι το Μουσείο Μπενάκη . Κερδίσαμε τον διαγωνισμό και οι υπεύθυνοι του Μουσείου μας εμπιστεύτηκαν πλήρως, γνώριζαν σαφώς τις απαιτήσεις τους και η συνεργασία μας πιο συγκεκριμένα με την Ειρήνη Γερουλάνου υπήρξε άψογη και δημιουργική. Αυτό που μας άρεσε ιδιαίτερα ήταν ότι μετά την αποπεράτωση του έργου, δεν παραδώσαμε τα κλειδιά, αλλά μπορούμε να το επισκεπτόμαστε όποτε θέλουμε και να το χαιρόμαστε όποτε θέλουμε σαν χρήστες.

 

 

Ποιο είναι το project πάνω στο οποίο εργάζεστε αυτή τη στιγμή και ποια τα άμεσα επαγγελματικά σχέδιά σας;

Τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι περισσότερες δουλειές αφορούν επεμβάσεις σε υπάρχοντα κτίρια. Πρέπει να ομολογήσουμε, ωστόσο, ότι και αυτή η ενασχόληση δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα από την κατασκευή ενός κτιρίου εκ νέου. Το έργο, που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, είναι ένα τουριστικό κατάλυμα στη Μύλο, στη Σχινώπη. Έχει ήδη κατασκευαστεί ένα τμήμα και τώρα σχεδιάζουμε άλλα πέντε αυτόνομα σπιτάκια. Η όλη προσπάθεια ήταν να χρησιμοποιήσουμε ντόπια υλικά, πέτρα μέσα από το οικόπεδο, ώστε η παρέμβαση στο τοπίο να είναι η μικρότερη δυνατή. Κρίνοντας από την θετική αποδοχή, που έχει από τους επισκέπτες, το τμήμα που έχει ήδη κατασκευαστεί μοιάζει ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας.

 

kokkinoukourkoulas.com

[email protected]

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!