Home / Cozyhome  / Architecture  / Μαντζάρου 3 All Day Café-Bar-Restaurant: Ύμνος στην… αισθητική!

Μαντζάρου 3 All Day Café-Bar-Restaurant: Ύμνος στην… αισθητική!

cozyvibe architecture BINOU
H interior designer Μαρία Μπίνου ανακαίνισε έναν χώρο με ένδοξο παρελθόν…

Όταν ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, μετατράπηκε σε all day café-barrestaurant, οι μέρες και οι νύχτες της πόλης απέκτησαν άλλο ενδιαφέρον.

Στην περιοχή του Κολωνακίου, δεσπόζει ένα υπέροχο κτίριο του 19ου αι, κάποτε κατοικία του Νικολάου Μαντζάρου, που έμεινε στην ιστορία ως εμπνευστής και συνθέτης του εθνικού μας ύμνου.

 

cozyvibe architecture BINOU

 

Την ανακαίνιση του κτιρίου ανέλαβε το γραφείο της interior designer, Μαρίας Μπίνου, με σεβασμό στην ιστορική του ταυτότητα. Άλλωστε, ο 19ος αιώνας υπήρξε μια γοητευτική περίοδος για την Αθήνα, αποτελώντας έμπνευση για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και δημιουργία.

 

Η Μαρία Μπίνου δημιούργησε έναν χώρο, που αναβιώνει την αισθητική της αριστοκρατικής εποχής του τότε, στη σημερινή πραγματικότητα. Το αρμονικό “πάντρεμα” των εποχών, αποδόθηκε χρησιμοποιώντας κλασικά έπιπλα που “συνδιαλέγονται” με μοντέρνες κατασκευές, ώστε να τονιστεί η ιδέα του Ρομαντισμού και η αναβίωση της συγκεκριμένης εποχής στο παρόν.

 

Το κτίριο αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα, ενώ διαθέτει και μια υπέροχη άυλη στον πεζόδρομο της Μαντζάρου. Περνώντας κανείς, δε γίνεται να μην προσέξει τον καταπράσινο κατακόρυφο κήπο, καθώς και το κλασσικής εποχής καθιστικό, επεξεργασμένο με σύγχρονες εφαρμογές βαψίματος και επενδεδυμένο με μοντέρνας αισθητικής ύφασμα. Τα υπόλοιπα έπιπλα που διαμορφώνουν τον χώρο της αυλής είναι σιδερένια fer forge, χαρακτηριστικά έπιπλα κήπου της δεκαετίας του ’50 και ’60.

 

cozyvibe architecture BINOU

 

cozyvibe architecture BINOU

cozyvibe architecture BINOU

 

Το πλακάκι και το μάρμαρο επικρατούν στις επενδύσεις των δαπέδων, στις οποίες και διατηρήθηκε το αρχικό μοτίβο τους, εντός της κατοικίας. Στο υπόγειο υπάρχει ένας χώρος με τζάκι, ενώ η παρουσία του μεγάλου χτιστού καναπέ, βοηθάει στο να αποδοθεί η παλιά χρήση του τζακιού, κατά την οποία συγκέντρωνε όλη την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι, ως απομονωμένος χώρος σε σχέση με τα υπόλοιπα επίπεδα.

 

cozyvibe architecture BINOU

cozyvibe architecture BINOU

cozyvibe architecture BINOU

Στο ισόγειο δεσπόζει το μεγάλο ξύλινο bar με τον εντυπωσιακό πολυέλαιο, χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής κατασκευής της κατοικίας. Στη γενική εικόνα του χώρου χρησιμοποιήθηκαν έντονα χρώματα, με έμπνευση από έργα του Jean Beraud του 19ου αι. Μεγάλο ρόλο στην τελική διαμόρφωση της διακόσμησης, παίζει το μοτίβο της ταπετσαρίας “Cole and Son”, που χρησιμοποιήθηκε, ώστε να αποδοθεί “έμμεσα” η αναβίωση των χοροεσπερίδων του Όθωνα.

 

 

 

Για τις λεπτομέρειες της συνολικής σύνθεσης χρησιμοποιήθηκαν υλικά, όπως καθρέφτες και επενδύσεις από βενετσιάνικη ψάθα εποχής. Στον επάνω όροφο βρίσκεται το εστιατόριο, για τη διαμόρφωση του οποίου χρησιμοποιήθηκε μια τεχνοτροπία παλαίωσης σοβά, με σκοπό να τονιστεί χρονικά και αισθητικά το ιδιαίτερο ύφος του, δίνοντας έτσι την αίσθηση της εσωτερικής βεράντας, και επιτρέποντας στον θαμώνα την άμεση οπτική επαφή με το κάτω bar.

 

cozyvibe architecture BINOU

cozyvibe architecture BINOU

 

Στο Roof Garden, που είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία του κτιρίου, χρησιμοποιήθηκαν κι εδώ έπιπλα fer forge, ενώ το βλέμμα “κλέβουν” τα μοναδικά graphities του graphic artist Αντώνη Χαμπά. Το πρώτο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον “Ύμνο εις την Ελευθερίαν” που μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος, ενώ στο δεύτερο απεικονίζεται η εμβληματική Νίκη της Σαμοθράκης. Η Μαρία Μπίνου κατάφερε να συνδυάσει δημιουργικά τα δύο αυτά μνημειώδη έργα, διαμορφώνοντας το Roof Garden με minimal διάθεση, δίνοντάς τους ακόμη μεγάλη βαρύτητα, με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό τους το βράδυ.

 

Το “Μαντζάρου 3” All Day Restaurant Bar φέρνει πίσω τον χαμένο ρομαντισμό και σας υπόσχεται στιγμές ανεξίτηλες στη μνήμη, όπως ακριβώς και η εποχή από την οποία είναι βγαλμένο…

 

 

Credits:

Interior Designer: Μαρία Μπίνου

Έπιπλα: Mexil

ΈπιπλαΕιδικές κατασκευές: Epiplo Fakiolas

Υλικά Δαπέδων Granitogres ΟΕ

 

Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη

 

Μαρία Μπίνου
Interior Designer

T. 6944550875

www.mariabinoudesign.com

 

Μαντζάρου 3 All Day Café-Bar – Restaurant

Μαντζάρου 3, Κολωνάκι, Αθήνα

Τ. 210 3388216

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath