Home / Family  / Ιωάννα Σεραφειμίδου: «Κάθε μέρα να είναι μια έκπληξη και ένα χαμόγελο στις νέες εμπειρίες!»

Ιωάννα Σεραφειμίδου: «Κάθε μέρα να είναι μια έκπληξη και ένα χαμόγελο στις νέες εμπειρίες!»

Όταν ακούς το όνομά της και διαβάζεις για όλα όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, σου έρχονται  αβίαστα στο μυαλό λέξεις, όπως δημιουργικότητα, φαντασία, ταξίδι, βιβλία, τέχνη… Σίγουρα, όμως, εκείνη που επικρατεί όλων, είναι η λέξη οικογένεια! Η Ιωάννα Σεραφειμίδου έχει καταφέρει να δώσει νέα πνοή στη family friendly φιλοσοφία, επικοινωνώντας μέσα από τα portals «Πυγολαμπίδες» και «The Paper Boat» τρόπους για οικογενειακές στιγμές γεμάτες δημιουργικές δραστηριότητες αλλά και ταξίδια που μένουν  για πάντα στο μυαλό και την καρδιά… Μέσα από την agenda των «Πυγολαμπίδων», η οποία κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια, διευκολύνει την καθημερινότητα  των γονιών, με πρωτότυπες ιδέες για ποιοτικό χρόνο, ένα must-have εγχειρίδιο, ειδικά στην παρούσα φάση του lockdown, που η δημιουργική απασχόληση των παιδιών είναι αναγκαία. Aς γνωρίσουμε τον πολύχρωμο κόσμο της Ιωάννας  Σεραφειμίδου!

 

Φωτογραφία: Έφη Παναγούλα

 

Μέσα από τα portals που έχεις δημιουργήσει, «Πυγολαμπίδες» και «The Paper Boat», προωθείς και ενδυναμώνεις τη family friendly κουλτούρα σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας μιας οικογένειας, αλλά και σε ό,τι αφορά στο ταξιδιωτικό κομμάτι. Πώς ξεκίνησε η ιδέα γύρω από τα συγκεκριμένα portals;

Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη να μοιράζομαι, με τους φίλους μου, όλες εκείνες τις ιστορίες των ανθρώπων που γνώριζα και εμπνεόμουν ή των δημιουργικών χώρων που ανακάλυπτα και μου κινούσαν το ενδιαφέρον. Λάτρευα επίσης το κουκλοθέατρο και τα φεστιβάλ, τα βιβλία για παιδιά, τα ταξίδια, τα παιχνίδια που δεν έπαιξα όταν ήμουν μικρή, και έτσι άρχισα να τα μοιράζομαι και αυτά.

Χωρίς να το καταλάβω, με είδα να έχω μια ιστοσελίδα -και μετά άλλη μία- με ιδέες και προτάσεις για τα παιδιά αλλά και όλη την οικογένεια.

Όταν ξεκίνησα τις Πυγολαμπίδες (2009) δεν είχα το δικό μου παιδί και έτσι υποθέτω πως ήθελα να καλύψω την ανάγκη των άλλων γονιών να βρουν τρόπους να περάσουν δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά τους. 

Με τον καιρό κατάλαβα την ανάγκη που είχα εγώ η ίδια, να αγκαλιάσω το παιδί που κρύβεται μέσα μου, ώστε να καταφέρω να συμφιλιωθώ με την ίδια τη ζωή. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε ιδιαίτερα τη δημιουργικότητα και τη διαφορετικότητα, άργησα να καταλάβω ποια πραγματικά είμαι και να αποδεχτώ τη μοναδικότητά μου.

Σταδιακά, στόχος μου έγινε να αναδείξω, μέσα από τα site μου, το γεγονός πως μέσα από την τέχνη, τη φύση και τη δημιουργικότητα μπορούμε όλοι να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας και έτσι να δημιουργήσουμε ως γονείς, ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας, όπου θα κυριαρχούν η αποδοχή και η ελευθερία της έκφρασης.

 

 

Έχεις σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και κατέχεις πολλές γνώσεις πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας, οργάνωσης, marketing, coaching κ.α. Μπορείς να συνοψίσεις σε λίγες φράσεις τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο να κάνεις και γιατί;

Με εμπνέουν οι άνθρωποι και οι δημιουργικές ιδέες. Χαίρομαι να «κατεβάζω» ιδέες, να συνδέω ανθρώπους μεταξύ τους και να τους παρακινώ να εκφράσουν αυτό που στ’ αλήθεια είναι, βοηθώντας τους να πάνε την ιδέα τους ένα βήμα παραπέρα.

Αγαπώ τη δημιουργικότητα και κάθε μορφή που αυτή μπορεί να πάρει. Μου αρέσει η οργάνωση που διαδέχεται το χάος και αγαπώ να βλέπω τη μεγάλη εικόνα.

Είμαι πολύ χαρούμενη που περιστοιχίζομαι από εξαιρετικά ταλαντούχους και δημιουργικούς ανθρώπους και καταφέρνω να μοιράζομαι μαζί τους όλα όσα συχνά διαβάζω, μελετάω ή σπουδάζω, και αφορούν συχνά στην επιχειρηματικότητα αλλά και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

 

Φωτογραφία: Arte Di Tre

 

 

 Οι «Πυγολαμπίδες» είναι ένας οδηγός ελεύθερου χρόνου και εκπαίδευσης για γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Τι ακριβώς μπορούν να ανακαλύψουν εκεί και σε ποια επίπεδα θα βοηθηθούν;

Οι «Πυγολαμπίδες» είναι μια πηγή έμπνευσης για αυτούς και για αυτές που την αναζητούν. Είναι ένας διαδικτυακός χώρος, όπου θα βρεις μονάχα καλά νέα, όχι γιατί δεν υπάρχουν και άσχημα, μα γιατί επιλέγουμε να επικεντρωνόμαστε στα καλά.

Θα βρει κανείς εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια, δραστηριότητες για τα παιδιά, ιδέες για δημιουργική απασχόληση σε κοντινές ή μακρινές εκδρομές. Και οι εκπαιδευτικοί όμως δε θα μείνουν παραπονεμένοι!

Οι «Πυγολαμπίδες» είναι ένα χώρος, που συγκεντρώνει καλλιτεχνικές ή εκπαιδευτικές ομάδες και αναδεικνύει  το έργο τους. Είναι ένα μέσο που προβάλει τη δουλειά των δημιουργικών ανθρώπων!

 

Φωτογραφία: Arte Di Tre

 

Μίλησέ μας για την agenda των «Πυγολαμπίδων», που κυκλοφορεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Τι θα βρει κανείς μέσα σε αυτή;

Η agenda αποτυπώνει τη μεγάλη μου αγάπη για το έντυπο και το χαρτί. (πλατύ χαμόγελο). Ακόμα απορώ πως βρέθηκα στον διαδικτυακό κόσμο και μάλιστα αρκετά νωρίς , αν φανταστεί κανείς πως πριν 10 χρόνια ήμασταν ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο στην Ελλάδα. Εγώ αγαπώ το χαρτί, τη μυρωδιά του, τα μολύβια και τα στυλό με τα οποία γράφουμε πάνω του, το ότι μπορούμε να το κρατήσουμε στη βιβλιοθήκη μας και να ανατρέξουμε σε αυτό όταν νιώσουμε την ανάγκη να το κάνουμε.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η agenda, ως βοηθός στην καθημερινότητα των γονιών, οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινά με πληροφορίες και εκδηλώσεις στο διαδίκτυο. Η ιδέα ήταν να σημειώνουν στο χαρτί όλα αυτά που βρίσκουν ενδιαφέροντα στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για μια ατζέντα που εκδίδεται μία φορά τον χρόνο. η φετινή είναι ακαδημαϊκή, ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2020 και διαρκεί ως τον Αύγουστο του 2021 και είναι δωρεάν. Σε αυτήν μπορεί κανείς να σημειώνει τις δραστηριότητες που έχει να κάνει με την οικογένειά του, ωστόσο πέρα από το εβδομαδιαίο ημερολόγιο, περιέχει και πολύ ωραίες ιδέες για την καθημερινότητά μας με τα παιδιά, αλλά και έναν οδηγό της Θεσσαλονίκης με χρήσιμες πληροφορίες.

Ακόμα και τώρα μπορεί κανείς να την προμηθευτεί, αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να τον ενημερώσουμε για τα σημεία διανομής. Κατά τη διάρκεια του lockdown μπορεί να την παραλάβει δωρεάν με παραγγελίες του από συγκεκριμένα e-shop.

 

 

Γνωρίζουμε ότι έχεις εργαστεί στην Ολλανδία, όμως, παρά τις καλές επαγγελματικές συνθήκες που σου προσέφερε, αποφάσισες να επιστρέψεις. Ποια είναι τα στοιχεία που σε γοήτευσαν στον τρόπο ζωής εκεί και θέλησες ερχόμενη εδώ να τα επικοινωνήσεις μέσω της δουλειάς σου;

 Στην Ολλανδία εργάστηκα σε μια πολυεθνική στον χώρο των υπολογιστών, και με ενθουσίασε η διαρκής εκπαίδευση που είχαμε ως εργαζόμενοι, κυρίως σε soft skills, η οργάνωση, η επαγγελματική ενδυνάμωση που μας παρείχαν ώστε να καταφέρουμε να ανελιχθούμε ιεραρχικά, οι οικονομικές απολαβές που είχαμε και η αναγνώριση της δουλειά μας, τα ασφαλιστικά προνόμια…

Ωστόσο η δουλειά ήταν πολύ απαιτητική, οι ώρες εργασίας πολλές και η ζωή εκεί όχι πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που επέστρεψα, κρατώντας όλα τα θετικά -που ήταν πολλά- αναζητώντας την αγκαλιά των δικών μου ανθρώπων και τη ζεστασιά της Ελλάδας, που όσο κι αν με θυμώνει δε μπορώ παρά να την αγαπώ.

Αυτό που πιστεύω, ωστόσο, ότι επικοινωνώ περισσότερο μέσα από τη δουλειά μου είναι η παιδικότητα, η δημιουργικότητα και το οικογενειακό κλίμα, τα οποία ανακάλυψα στο Freiburg της Γερμανίας, την πιο family friendly πόλη, που έχω ανακαλύψει ως τώρα. Έζησα εκεί για 2 χρόνια και ήρθα σε επαφή με την ελευθερία που χαρίζει η έκφραση μέσω των τεχνών και της έμφυτης δημιουργικότητάς μας.  Και λέγοντας τέχνες δεν αναφέρομαι μονάχα σε έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένα γλυπτό (όπως έχουμε μεγαλώσει να πιστεύουμε) αλλά κάθε είδους έκφραση όπως ο χορός, η φωτογραφία, το κολάζ, το πλέξιμο, το γράψιμο, η σκηνοθεσία, το κόσμημα, η κίνηση. Όλα είναι τέχνη, όταν εκφράζουμε τον αληθινό μας, δημιουργικό εαυτό.

 

Tο δεύτερο διαδικτυακό σου δημιούργημα, «The Paper Boat», είναι ένας οδηγός προς «ναυτιλλομένους», ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο για γονείς που θέλουν να ταξιδέψουν μαζί με τα παιδιά τους. Τι είναι αυτό που τρομάζει έναν γονέα στο να αποφασίσει ένα οικογενειακό ταξίδι και πώς οι δικές σου εμπειρίες μπορούν να διαψεύσουν οποιονδήποτε δισταγμό;

Νομίζω πως τον γονιό τον τρομάζει η αλλαγή, η έξοδος από το comfort zone του, ο φόβος της πιθανής αρρώστιας, της ταλαιπωρίας. Πόσα χάνουμε και πόσα στερούμε από εμάς και τα παιδιά μας!

Tο «The Paper Boat» νομίζω ότι έγινε περισσότερο από ένα πείσμα για να αποδείξω πως είναι εφικτό (και υπέροχο!) να ταξιδεύεις με ένα μικρό παιδί. Το ξεκίνησα σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση ήταν πιο βαθιά από ποτέ, αποδεικνύοντας πως το ταξίδι είναι μια προτεραιότητα,τρόπος ζωής και όχι πολυτέλεια.

 

 

 

Γνωρίζουμε ότι με τον σύζυγό σου Δημήτρη και την κόρη σου Ολυμπία έχετε οργανώσει μέχρι σήμερα υπέροχα ταξίδια. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποιες από τις πιο αγαπημένες σου στιγμές κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη. Από τη διαδικασία ονειροπόλησης και σχεδιασμού, έως τη στιγμή που επιστρέφουμε σπίτι και βάζουμε τα ρούχα στο πλυντήριο, είναι όλα μια υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία!

Αγαπάμε να γνωρίζουμε νέους τόπους, με περιέργεια μεγάλη μπαίνουμε σε αυτή την περιπέτεια και δε σταματάνε να μας εκπλήσσουν οι άνθρωποι που γνωρίζουμε και οι ιστορίες τους, οι πρωτόγνωρες γεύσεις, τα εναλασσόμενης αισθητικής καταλύματα στα οποία διαμένουμε, οι αναπάντεχες εκπλήξεις που βιώνουμε. Είναι σημαντικό, νομίζω, στα ταξίδια σου να αφεθείς στο απρόσμενο…

 

Φωτογραφία: Arte Di Tre

 

Στην παρούσα φάση του εγκλεισμού, πόσο δύσκολη είναι για εσάς η απουσία αυτών των εξορμήσεων; Τι σου λείπει περισσότερο από εκείνες τις μέρες και πώς γεμίζετε τον χρόνο σας στο σπίτι;

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τέτοια εποχή, ήμασταν οικογενειακώς στη Ρώμη και αναπολούμε πολύ συχνά αυτό το ταξίδι. Μας λείπουν πάρα πολύ, τόσο τα ίδια τα ταξίδια όσο και ο σχεδιασμός τους. Ίσως αυτό να μας έχει λείψει και πιο πολύ: να κάνουμε πλάνα για το επόμενο ταξίδι μας, αυτή η γλυκιά προσμονή.

Ωστόσο, προσπαθούμε να μένουμε επικεντρωμένοι στο παρόν και φροντίζουμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας όσο το δυνατόν πιο όμορφη. Διαβάζουμε πολύ, κάνουμε βόλτες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μαγειρεύουμε, η Ολυμπία με τον Δημήτρη παίζουν πολλά επιτραπέζια, ενώ εγώ με την Ολυμπία καταπιανόμαστε με δημιουργικές ασχολίες: κάνουμε κολάζ, ζωγραφίζουμε, γράφουμε σε ημερολόγιο, στέλνουμε γράμματα και κάρτες. Είναι πολύ όμορφα!

 

Φωτογραφία: Arte Di Tre

 

Καραντίνα και παιδί στο σπίτι. Τα δικά σου tips και προτεινόμενα, για μία ομαλή καθημερινότητα γεμάτη δημιουργικότητα και χωρίς εντάσεις.

  • Να δημιουργείς μια ήπια ρουτίνα και να διατηρείς κάποιο πρόγραμμα.
  • Να προσέχεις τη διατροφή της οικογένειάς σου μαγειρεύοντας υγιεινά και αποφεύγοντας ζάχαρη και συσκευασμένα προϊόντα.
  • Να ακούς μουσική.
  • Να παρακολουθείς ποιοτικές ταινίες και ντοκιμαντέρ μαζί με την οικογένειά σου.
  • Να απέχεις από τα social media όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Να επικοινωνείς τηλεφωνικά ή διαδικτυακά με τους φίλους και τους αγαπημένους σου συγγενείς.
  • Να φροντίζεις να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για όλους (και ιδίως για τους γονείς μαζί αλλά και μεμονωμένα).
  • Να κοιμάσαι νωρίς.
  • Να εκφράζεις τη δημιουργική σου πλευρά και να αποφασίσεις να κάνεις κάτι που ήθελες καιρό αλλά δεν τολμούσες!

 

Φωτογραφία: Έφη Παναγούλα

 

Top 10 kids friendly ταξιδιωτικοί προορισμοί.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω και να ιεραρχήσω τα μέρη που έχουμε πάει. Επίσης πιστεύω ακράδαντα πως όλοι οι προορισμοί είναι family friendly (με εξαιρέσεις φυσικά ακραίες πολιτικά χώρες), όταν η οικογένεια είναι αγαπημένη και ανοιχτή με τις κεραίες της, στη νέα περιπέτεια. Κάθε τόπος μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και διαφορετικά ερεθίσματα. 

Περάσαμε πολύ όμορφα στο Bergamo, στο Freiburg, στη Ρώμη (πολύ περπάτημα!), στο Ρότερνταμ, περάσαμε πολύ ωραία και στη Λήμνο, στη Χίο, στα Ιωάννινα, στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία και Μάνη), στην Κομοτηνή -οι ντόπιοι φίλοι ομορφαίνουν πάντα το ταξίδι. Αγαπάμε την Αθήνα (δεν τη λες και kidfriendly, αλλά έχει τόσο ωραία ερεθίσματα και μέρη να επισκεφτείς!), ανυπομονούμε να πάμε οικογενειακώς και στην Κρήτη, στην Ικαρία. Μέσα στο μυαλό μας κάνουμε ήδη ένα υπέροχο καλοκαιρινό roadtrip στην Ισπανία.

 

Τop 10 παιδικά βιβλία

Μου βάζεις δύσκολα, θα μπορούσα να γράφω για μέρες… Θα επιλέξω να μοιραστώ κάποια από τα αγαπημένα εικονογραφημένα που έχω διαβάσει και έχω στην καρδιά μου. Η λίστα, όμως, είναι ατελείωτη! Υπάρχουν υπέροχα μυθιστορήματα, παραμύθια, βιβλία μυστηρίου και περιπέτειας, που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και διαβάζουμε με την Ολυμπία ξανά και ξανά!

Τα παρακάτω 10 βιβλία που προτείνω, απευθύνονται σε μικρά παιδιά επειδή έχουν πολύ όμορφες εικόνες, για λίγο πιο μεγάλα, όταν αρχίζουν να διαβάζουν και θέλουν μικρό κείμενο αλλά και για πολύ μεγαλύτερα, όπως εμείς, που αγγίζουν την καρδιά μας με διαφορετικό τρόπο το καθένα.

 

  1. Συλλέκτης Λέξεων, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  2. Το πουλόβερ, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
  3. Η Λούνα και το γαλάζιο δωμάτιο, Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός
  4. Το δικό μου Μουσείο, Εκδόσεις Πουα
  5. Μια τίγρη στον κήπο, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη
  6. Μια κούπα για τον καθένα, Εκδόσεις Πατάκη
  7. Μια μεγάλη μέρα του τίποτα, Εκδόσεις Κόκκινο
  8. Το νησί του Παππού, Εκδόσεις Ίκαρος
  9. Αγάπη μου, Εκδόσεις Κόκκινο
  10. Ταξίδι, Εκδόσεις Φουρφούρι
  11. Η μικρή, Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός

 

Νομίζω μοιράστηκα έντεκα! (γέλια)

 

Φωτογραφία: Έφη Παναγούλα

 

  • Τop 10 αγαπημένα spots της Θεσσαλονίκης.

Η Παραλία, το Λιμάνι, τα Μουσεία, οι Βιβλιοθήκες, η περιοχή Σοφούλη, η περιοχή Βαφοπούλειο, οι αγορές της πόλης όπως το Μοδιάνο και το Μπεζεστένι, η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, τα Κάστρα, τα Πλατανάκια.

 

  • Οι στόχοι σου μετά την καραντίνα; Έχεις κάτι νέο στα «σκαριά»;

Να είμαι συνδεδεμένη με τον εαυτό μου και να μην έχω στόχους. Κάθε μέρα να είναι μια έκπληξη και ένα χαμόγελο στις νέες εμπειρίες!

 

 

Brief  Q&A

  • Aν δε ζούσα στην Ελλάδα θα ζούσα: σε μια διαφορετική χώρα κάθε χρονιά! (θα ξεκινούσα από την Ισπανία)
  • Oικογένεια σημαίνει: ασφάλεια
  • Aν ήμουν βιβλίο θα ήμουν: παιδικό εικονογραφημένο
  • Σε αυτή την καραντίνα: νιώθω πιο ήρεμη
  • Νιώθω δημιουργική όταν: συνδέομαι με τον εαυτό μου και ξεφεύγω από τα στενά πλαίσια του χρόνου
  • Τα φετινά Χριστούγεννα: θα ταξιδέψω μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια.

 

www.pigolampides.gr

www.thepaperboat.gr

 

INSTAGRAM:

ioanna_serafeimidou, pigolampides, thepaperboatgr

 

 
***Κεντρική φωτογραφία: Arte Di Tre
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath