Home / Family  / Θεατρικό παιχνίδι και παιδί

Θεατρικό παιχνίδι και παιδί

Θεατρικό παιχνίδι και τα οφέλη του για τα παιδιά.

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια ενεργητική διαδικασία που δανείζεται από το θέατρο πολλά στοιχεία και τεχνικές και έχει ως στόχο όχι μόνο την διασκέδαση του παιδιού, αλλά και την πνευματική και αισθητική του καλλιέργεια. Σε ένα εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και θεατρικές τεχνικές όπως το παιχνίδι ρόλων, τους αυτοσχεδιασμούς, την μίμηση, την μεταμόρφωση, την παντομίμα ή την δραματοποίηση, διδάσκονται θεατρικές δεξιότητες μέσα από τις οποίες αναπτύσσονται ως προσωπικότητες.  

 

Καθώς ο σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού δεν είναι η προετοιμασία για μια παράσταση αλλά η γνώση του εαυτού και του κόσμου, το παιδί μαθαίνει να εκφράζεται, σωματικά ή λεκτικά, να συνεργάζεται με άλλους καθώς το παιχνίδι είναι ομαδικό και να αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

 

Ακόμη και αν το παιδί σας δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να γίνει ηθοποιός, είναι μια πολύ καλή επιλογή για εκείνο να δοκιμάσει το θεατρικό παιχνίδι καθώς είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, που με ζωντάνια, ενεργητικότητα, συμμετοχή και χαρά βοηθά το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο αλλά και τον εαυτό του.

 

 
Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού;

Τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι έρχονται σε επαφή με διαφορετικές πλευρές της πραγματικότητας και μαθαίνουν να σκέφτονται εκτός πλαισίου.

 

Ενεργοποιείται η φαντασία τους και είναι σε θέση να διαχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό στοιχείο. 

 

Αναπτύσσουν τις αισθητικές και ψυχοκινητικές τους δεξιότητες. Μαθαίνουν να διαχειρίζονται το σώμα τους, να εκφράζονται με αυτό και αναπτύσσουν τον ρυθμό και την κίνησή τους.

 

Ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους, συμμετέχοντας ενεργά στην διαδικασία μάθησης. Με τον τρόπο αυτό είναι χαρούμενα και δεν αποσπάται η προσοχή τους.

 

Αποκτούν συνεχείς και πολύτιμες εμπειρίες, που ενισχύουν την αυτοέκφραση, την αυτογνωσία και την δημιουργικότητά τους.

 

Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να ανταπεξέρχονται σε περιβάλλον με ομάδες και αποβάλλουν στοιχεία όπως η συστολή ή ντροπή, καθώς ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους και η συνδιαλλαγή με άλλους.  

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!