Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Θάνος Ζακόπουλος: Form Follows Meaning!

Θάνος Ζακόπουλος: Form Follows Meaning!

Ο Θάνος Ζακόπουλος είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα και ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης, που ξέρει καλά πώς να “παντρεύει” διαφορετικά αντικείμενα, μιλώντας για τον κόσμο που μας περιβάλλει, μέσα από αυτά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και καλλιτεχνικά projects κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, ενώ το 2009 ίδρυσε μαζί με την Katia Meneghini το CTRLZAK Art & Design Studio, μία δημιουργική ομάδα με έδρα το Μιλάνο, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του product design, της αρχιτεκτονικής μελέτης και της σύγχρονης τέχνης. Με αφορμή τη συμμετοχή του στο φετινό “The Architect Show”, όπου θα είναι ομιλητής στο πάνελ “Beyond the usual Experience” (Art Direction and the importance of meaningful narratives) μας μίλησε για όλα όσα διαμορφώνουν το πολυδιάστατο “σύμπαν” του.

 

 

Ποια στοιχεία σας εμπνέουν και διαμορφώνουν τελικά το σχεδιαστικό σας στυλ;

Δεν θα έλεγα ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο στυλ και αυτό γιατί οι βασικές πηγές έμπνευσης είναι ο φυσικός κόσμος που μας περιβάλλει (από τα θεμελιώδη μικροσκοπικά στοιχεία ως τα πέρατα του γνωστού σύμπαντος) και η ιστορικο-πολιτιστική εξέλιξη της ανθρωπότητας σε αυτόν τον πλανήτη.

 

 

Στην περιγραφή του studio σας υπάρχει και ο όρος “υβριδικό”. Τι περιλαμβάνει και με ποιον τρόπο πραγματώνεται μέσα από τη δουλειά σας;

Ο υβριδισμός είναι βασικό συστατικό της δομής της δουλειάς μας με παραπάνω από έναν τρόπους: πρωτίστως αποτελεί τη μίξη διαφορετικών ειδικοτήτων (σχεδιασμό αντικειμένων, σύγχρονη τέχνη, αρχιτεκτονική) και ανάλογα με το εκάστοτε project, τον συνδυασμό τους με διαφορετικές επιστήμες (όπως η παλαιοντολογία, η βιολογία, η φυσική κ.α) μέσα από συνεργασίες με τους αντίστοιχους ειδικούς. Η βασική ομάδα του studio αποτελείται, άλλωστε, από δημιουργικούς ανθρώπους με πολύ διαφορετικά backgrounds, τρόπους σκέψης αλλά και έκφρασης. Παράλληλα μέσα στην δημιουργία των ίδιων των projects πολλές φορές δημιουργούμε ή φέρνουμε στην επιφάνεια διαλόγους μεταξύ ετερόκλητων -φαινομενικά- πολιτισμών και καταστάσεων. Ίσως, το πιο γνωστό παράδειγμα τέτοιας δουλειάς μας είναι η συλλογή που σχεδιάσαμε για την εταιρία SELETTI, που φέρνει στο φως την υβριδική ιστορία της πορσελάνης, μέσα από τους τελευταίους αιώνες εμπορικών και συνάμα πολιτιστικών ανταλλαγών.

 

Photo of Ekies All Senses Resort (Treehouse)

 

 

Το studio σας επεκτείνεται σε μία ευρεία γκάμα έργων, από αντικείμενα τέχνης και installations, μέχρι τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων. Εσείς πώς θα περιγράφατε με λίγες λέξεις τη δουλειά σας;

Form Follows Meaning!

 

 

 

Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από τη δουλειά σας, είναι ότι η τέχνη πρέπει να εγείρει προβληματισμούς γύρω από κοινωνικά αλλά και περιβαλλοντικά θέματα. Μιλήστε μας για αυτή τη φιλοσοφία.

Όντως, πιστεύω ότι ένας σημαντικός ρόλος της σύγχρονης τέχνης -και κατά συνέπεια της εικαστικής δημιουργίας γενικότερα- είναι να θέτει ερωτήματα με κριτική ματιά. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται έρευνα, εντρύφηση -στο εκάστοτε θέμα- αλλά και αμεσότητα, εφόσον απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Σημασία έχει κανείς να προσελκύει τον ακροατή του σε πρώτη φάση μέσα στο αντικείμενο του ενδιαφέροντος και σταδιακά να τον πηγαίνει παραπέρα (ακόμα και υποσυνείδητα), γεννώντας μέσα του ερωτήματα, τα οποία τελικά θα τον οδηγήσουν σε μια περαιτέρω συνειδητοποίηση. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κάπως “σοβαρά”, αλλά πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος για να τα επιτύχει κανείς είναι το χιούμορ και η εποικοδομητική ειρωνεία.

 

 

Λίγα λόγια για τη συμμετοχή σας στη φετινή διοργάνωση του “The architect show”. Τι θα πραγματεύεται η ομιλία σας και τι θέλετε να μεταδώσετε μέσα από αυτή;

Στη φετινή διοργάνωση του “The architect show” θα ηγηθώ ενός panel, στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι δημιουργικοί άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τίτλο “Beyond the usual experience”. Στόχος της παρουσίασης και της συζήτησης που θα ακολουθήσει είναι να μιλήσουμε για τη δημιουργία καταστάσεων, όπου η εμπειρία του κοινού ξεφεύγει από τα στυλιστικά όρια και γίνεται κάτι πιο ουσιαστικό. Είναι, αν θέλετε, η διαφορά μεταξύ διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Και τα δύο είναι ευχάριστα αλλά το δεύτερο σε πηγαίνει παραπέρα, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία, της οποίας πολύ πιθανόν μετά να γίνεις και “πρεσβευτής”. Με άλλα λόγια στη σύγχρονη εποχή και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πλέον προορισμό τουρισμού υψηλών προδιαγραφών, χρειάζονται προτάσεις που ξεχωρίζουν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα δυνατό νοηματικό πλαίσιο. Για να γίνει δε αυτό χρειάζεται η συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, γραφίστες, landscape designers etc) ενορχηστρωμένων από τη φιγούρα του Art Director, που έχει σαν ρόλο τη δημιουργία του κοινού οράματος και τη διεκπεραίωσή του. Τα υπόλοιπα από κοντά!

 

Hybrid,SELETTI

 

 

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον του CTRLZAK studio; Ποια τα άμεσα σχέδιά σας;

Θα ήθελα στο σχετικά άμεσο μέλλον το CTRLZAK να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει, δημιουργώντας συνέχεια νέες συνεργασίες σε διαφορετικούς τομείς και κυρίως με την επιστημονική κοινότητα, που ασχολείται με την κατανόηση του φυσικού κόσμου, που αντιλαμβανόμαστε γύρω μας. Απώτερος προσωπικός αλλά και συλλογικός στόχος είναι η συμβολή, έστω και στο ελάχιστο, στη γενικότερη συνειδητοποίηση της ύπαρξής μας μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που ονομάζεται γη και κόσμος. Επ’ αυτού αναπτύσσουμε διάφορα projects και καινούριες συνεργασίες, από τα οποία ξεχωρίζουν μια μελέτη πάνω στην κοινή πολιτιστική ιστορία της Μεσογείου, το Art Direction για μια καινούρια ξενοδοχειακή μονάδα, καθώς και μια έκθεση σχετικά με το πρόσφατα χαρτογραφημένο γνωστό σύμπαν!

 

 

*** Tο “The ArchitectShow 2019” διοργανώνεται από την Medexpo σε επιμέλεια του Archisearch.gr και της Design Ambassador και Creative Direction της Ελένης Μπρασινίκα της εταιρίας Bllenddesignoffice, στις 4 & 5 Μαΐου, στον εκθεσιακό χώρο Medexpo.

 

 

www.ctrlzak.com

www.thanoszakopoulos.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath