Home / Family  / Η σημασία του παιχνιδιού για το παιδί

Η σημασία του παιχνιδιού για το παιδί

Αφήστε το παιδί να παίξει όσο περισσότερο γίνεται.

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί. Εκτός από μέσο εκτόνωσης και διασκέδασης, το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, γεμίζοντάς το με εμπειρίες και γνώσεις για τον κόσμο. Η απουσία του παιχνιδιού από την ζωή του παιδιού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ψυχολογία του, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του παιχνιδιού για το παιδί;

 
Το παιχνίδι χαρίζει στο παιδί αυτογνωσία.

Όταν τα παιδιά παίζουν, έχουν ελευθερία επιλογών, κινήσεων και η φαντασία τους διευρύνεται στο μέγιστο επίπεδο. Καθώς τα παιδιά επιλέγουν μόνα τους τις δραστηριότητες ή τους κανόνες του παιχνιδιού, μαθαίνουν να κατευθύνουν τον εαυτό τους και εξερευνούν τα ενδιαφέροντά και τις προτιμήσεις τους. Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του μέσα από διασκεδαστικό και χαρούμενο τρόπο.

 
Συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Το παιχνίδι των παιδιών είναι σε πολλές περιπτώσεις μια κοινωνική δραστηριότητα που επιτάσσει την συνεργασία με τους άλλους. Όταν τα παιδιά παίζουν μεταξύ τους αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τους άλλους και να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της γλώσσας ή του σώματός τους.

 

 

 

Ενθαρρύνει τον έλεγχο των συναισθημάτων των παιδιών.

Όταν τα παιδιά παίζουν διασκεδάζουν και χαίρονται όμως είναι φυσικό να βιώσουν και άλλα συναισθήματα όπως αυτά του θυμού, της αγωνίας και του φόβου. Μέσα όμως από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται τα συναισθήματά τους και να τα ρυθμίζουν με τρόπο ώστε να συνεχίσουν το παιχνίδι και να περάσουν όμορφα με τους φίλους τους.

 
Χαρίζει στιγμές ευτυχίας.

Το παιχνίδι είναι αδιαμφισβήτητα για τα παιδιά ένα σύνολο διασκεδαστικών και χαρούμενων εμπειριών και δραστηριοτήτων. Εκτός του γεγονότος ότι τα παιδιά συναναστρέφονται με άλλα και κάνουν φίλους, διασκεδάζουν, γελούν και εκτονώνουν την ενέργειά τους με δραστηριότητες που τα γεμίζουν θετικά συναισθήματα και αξέχαστες εμπειρίες.

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!