Home / Good Life  / Art & Culture  / Η μαγευτική εγκατάσταση του Petrit Halilaj στην Μαδρίτη

Η μαγευτική εγκατάσταση του Petrit Halilaj στην Μαδρίτη

Ο καλλιτέχνης Petrit Halilaj μετέτρεψε το Palacio de Cristal της Μαδρίτης σε μια φωλιά με τεράστια λουλούδια. Άνοιξε τα παράθυρα, δημιούργησε δομές και τοποθέτησε χώρους τροφοδοσίας για να προσελκύσει τα πουλιά και άλλα πλάσματα που κατοικούν ή διέρχονται από το πάρκο.

 

 

Είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώθηκε από το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia μετά το lockdown και διερευνά θέματα όπως το σπίτι, το έθνος, την αγάπη και την πολιτιστική ταυτότητα. Ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από τις περίπλοκες δομές των πουλιών, όταν ετοιμάζουν τη φωλιά τους και τη διακοσμούν με περίτεχνα αντικείμενα για να προσελκύσουν τον σύντροφό τους. Η έμπνευση του αποτελεί μέρος της προσωπικής του ιστορίας και σκοπός του είναι να γιορτάσει την ένωση.

 

 

 

«Ήθελα να συλλάβω το Palacio de Cristal ως ένα μέρος για τον εορτασμό της αγάπης» αναφέρει ο Halilaj.  Με αυτόν τον τρόπο προσθέτει ένα κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, επισημαίνοντας την ανάγκη για προβολή και αποδοχή. Η έκθεση ωθεί τα όρια μεταξύ των δημόσιων εκθέσεων που θεωρούνται αποδεκτές ή αξίζουν προσοχής και εκείνων  που κατακρίνονται και περιφρονούνται. Τελικά η φωλιά των πουλιών, γίνεται το σημείο συνάντησης πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων.

 

 

 

 

Ο Petrit Halilaj γεννήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο και δημιουργεί έργα που συνδέονται στενά με τη βιογραφία του, την πρόσφατη ιστορία της χώρας του και τις συνέπειες των πολιτικών και πολιτιστικών εντάσεων στην περιοχή. Οι παιδικές αναμνήσεις του βυθίζονται στο δράμα του πολέμου και η ζωή των προσφύγων επαναλαμβάνεται σε όλη την τέχνη του, η οποία περιλαμβάνει θέματα όπως το σπίτι, το έθνος και την πολιτιστική ταυτότητα. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις  στο Τορίνο, στη Βέρνη, στο Λος Άντζελες, στο Μιλάνο, στην Κολωνία, στην Εθνική Πινακοθήκη του Κοσσυφοπεδίου, στην Λισαβόνα, στο Παρίσι και στην Βενετία.

 

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein