Home / Good Life  / Art & Culture  / Η μοναδική έκθεση για την Gabrielle “Coco” Chanel στο Παρίσι!

Η μοναδική έκθεση για την Gabrielle “Coco” Chanel στο Παρίσι!

Το Palais Galliera, το Μουσείο Μόδας του Παρισιού μετά από την ανακαίνισή του άνοιξε στις 1 Οκτωβρίου με την πρώτη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη η Γαλλίδα σχεδιάστρια που άλλαξε την ιστορία της μόδας.

 

Tο Palais Galliera είναι το σημαντικότερο μουσείο μόδας του Παρισιού κι έχει φιλοξενήσει αναδρομικές εκθέσεις προς τιμήν μεγάλων σχεδιαστών όπως Givenchy, Balenciaga και Jeanne Lanvin. Η Chanel (1883-1971), σύμβολο της σύγχρονης μόδας έφερε την επανάσταση στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, δημιουργώντας το δικό της μανιφέστο στον τότε ανδροκρατούμενο κόσμο. Πρότεινε εκτός από την κομψότητα, και την πρακτικότητα, και δημιούργησε κομμάτια που φοριούνται μέχρι σήμερα και θεωρούνται εμβληματικά της γυναικείας γκαρανταρόμπας.

 

 

 

Η έκθεση Gabrielle Chanel, Fashion Manifesto ακολουθεί την καριέρα της σχεδιάστριας παρουσιάζοντας 350 φορέματα, αξεσουάρ και κοσμήματα μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Μια αίθουσα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο άρωμα της Chanel No. 5 που δημιουργήθηκε το 1921 και είναι η πεμπτουσία της “Coco Chanel”.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης είναι στημένο με χρονολογική σειρά στα πρώτα βήματα της Chanel. Αφηγείται το ξεκίνημά της με μερικά εμβληματικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης μαρινιέρας της από το 1916. Καταγράφει την εξέλιξη του κομψού στυλ της Chanel: από τα μικρά μαύρα φορέματα και τα sporty μοντέλα της 1920 μέχρι τα σοφιστικέ φορέματα της δεκαετίας του 1930.

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε δέκα κεφάλαια, που συνοδεύονται από δέκα πορτρέτα που αποδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο η σχεδιάστρια ήταν η ίδια η ενσάρκωση του brand της. Κατά την διάρκεια του πολέμου ο οίκος μόδας έκλεισε και το μόνο που πουλούσαν ήταν αρώματα και αξεσουάρ. Στη συνέχεια, ήρθε η άφιξη του Christian Dior και το New Look – το κορσέ στυλ στο οποίο αντιτάχθηκε τόσο. Η Gabrielle Chanel αντέδρασε επιστρέφοντας στη ραπτική το 1954 και ενάντια στην τάση, επιβεβαίωσε ξανά το μανιφέστο της μόδας της.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης είναι θεματικό και αποκρυπτογραφεί τους ενδυματικούς κώδικές της: το πλεκτό τουίντ ταγέρ, τις δίχρωμες γόβες, την καπιτονέ τσάντα 2.55, σε μαύρο και μπεζ φυσικά, αλλά και κόκκινο, λευκό και χρυσό και φυσικά τα πολύτιμα κοσμήματα που συμπλήρωνουν το Chanel look.

 

 

Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές των Palais Galliera collections και Patrimoine de Chanel, αλλά περιλαμβάνονται και δάνεια από διεθνή μουσεία όπως το Victoria & Albert του Λονδίνου, το De Young του Σαν Φρανσίσκο, το Μουσείο της Μόδας του Σαντιάγο και το ΜοΜu της Αμβέρσας.

Το μουσείο Palais Galliera διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές μόδας το 18ου αιώνα στον κόσμο, με περισσότερα από 30.000 ρούχα, 35.000 αξεσουάρ και 85.000 φωτογραφίες και αρχειακά σχέδια.

Αυτή η έκθεση είναι μια πρόσκληση για να ανακαλύψουμε ένα σύμπαν και ένα στυλ που είναι πραγματικά διαχρονικό.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein