Home / Family  / Ενυδάτωση και θηλασμός, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ενυδάτωση και θηλασμός, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί πρέπει να πίνετε ακόμη πιο πολύ νερό όταν θηλάζετε;

Η ενυδάτωση και η επαρκής λήψη νερού και υγρών είναι πάντοτε σημαντική για τον οργανισμό. Το νερό είναι πηγή ζωής και είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίο για μια μαμά που θηλάζει καθώς πρέπει να προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα για την ίδια και το μωρό της.

 

Όταν μια γυναίκα θηλάζει είναι σημαντικό να καταναλώνει πολύ νερό και να διατηρεί τον οργανισμό της ενυδατωμένο γιατί αφενός πρέπει να απομακρύνει την πιθανότητα αφυδάτωσης η οποία μπορεί να φέρει δυσάρεστες συνέπειες για την ίδια αλλά και το μωρό της και γιατί αφετέρου οι ανάγκες της μητέρας αυτήν την περίοδο επιτάσσουν την πρόσληψη παραπάνω νερού, το οποίο βοηθά στην διατήρηση της υγείας της ίδιας αλλά και του μωρού της.  

 

 

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνω;

Σύμφωνα με το Institute of Medicine η μέση ποσότητα υγρών που συνήθως καταναλώνουν οι θηλάζουσες μητέρες είναι 3,1 λίτρα συγκριτικά με τις μη θηλάζουσες ή έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν περίπου  2,3 λίτρα νερού την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τώρα την κάθε γυναίκα οι ανάγκες της για νερό μπορεί να είναι διαφορετικές καθώς ο κάθε ο οργανισμός είναι διαφορετικός και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, ο ρυθμός της καθημερινότητας ή ο μεταβολισμός που επηρεάζουν την ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνει κάθε γυναίκα.

 

Πως θα καταλάβω ότι μπορεί να είμαι αφυδατωμένη;

Σημάδια που μαρτυρούν ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο νερό είναι η δυσκοιλιότητα και το χρώμα των ούρων. Αν παρατηρήσετε πως τα ούρα σας είναι πιο σκούρα ή έχουν διαφορετική οσμή από την συνηθισμένη, ο οργανισμός σας σας ενημερώνει πως έχετε ανάγκη από ενυδάτωση.

 

Εκτός από νερό τι άλλο μπορώ να καταναλώνω για είμαι ενυδατωμένη;

Εκτός από νερό μπορείτε να διατηρείτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας καταναλώνοντας επαρκή ποσότητα υγρών και τροφών που περιέχουν πολύ νερό. Προτιμήστε γάλα, τσάι, φυσικούς χυμούς φρούτων, σούπες, λαχανικά όπως ντομάτες, αγγουράκια ή και μαρούλι και φυσικά φρούτα στην κανονική τους μορφή.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!