Home / Family  / Διάβασμα για το σχολείο: Μήπως πιέζουμε υπερβολικά τα παιδιά;

Διάβασμα για το σχολείο: Μήπως πιέζουμε υπερβολικά τα παιδιά;

Διάβασμα για το σχολείο: Μήπως πιέζουμε υπερβολικά τα παιδιά;

Η πίεση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα καθώς σε πολλές περιπτώσεις μας βοηθά να είμαστε πιο οργανωμένοι, δημιουργικοί ή υπεύθυνοι και να εξελισσόμαστε σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Όταν όμως η πίεση αυτή ξεπερνά τα επιθυμητά όρια τότε μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για εμάς τους ενήλικες και πόσο μάλλον για τα παιδιά. Είναι πολύ λογικό οι γονείς να έχουν προσδοκίες για τα παιδιά και την εξέλιξή τους όμως η άσκηση υπερβολικής πίεσης επάνω τους μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

Υπάρχουν κάποια σημάδια στην συμπεριφορά των παιδιών σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι τα πιέζετε υπερ το δέον και σας υπενθυμίζουν πως πρέπει να είστε λίγο πιο ανεκτικοί και ελαστικοί μαζί τους, σε ό,τι αφορά το διάβασμά τους, τις επιδόσεις στο σχολείο ή τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι η έλλειψη κινήτρου για το παιδί, η αίσθηση συνεχόμενης κούρασης και εξάντλησης, το αυξημένο άγχος, τα προβλήματα στον ύπνο, οι αλλαγές στην διατροφή ή οι αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού, το μπορεί να αρχίσει να λέει ψέματα, να σας κρύβει πράγματα ή να είναι εκνευρισμένο.

 

 

Τι να κάνετε:
Μην το κατακρίνετε.

Αντί να στέκεστε σε κάτι που ενδεχομένως κάνει λάθος στο παιδί, εστιάστε σε αυτά τα οποία καταφέρνει και ενθαρρύνετέ το! Η συνεχής άσκηση αυστηρής κριτικής, αποθαρρύνει το παιδί και δεν το βοηθά να έχει κίνητρα για να εξελιχθεί.

 

Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά.

Το να συγκρίνετε τις επιδόσεις του παιδιού σας με αυτές άλλων παιδιών δεν είναι καθόλου ωφέλιμο για το παιδί, αντίθετα του δημιουργεί παραπάνω πίεση και μπορεί να το οδηγήσει να παραιτηθεί από την προσπάθεια να ασχοληθεί με κάτι καινούργιο ή να βελτιωθεί σε ένα τομέα.

 
Μην δείχνετε την απογοήτευσή σας.

Αν το παιδί σας δεν τα έχει πάει τόσο καλά σε ένα διαγώνισμα δεν είναι ανάγκη να του πείτε πόσο απογοητευμένοι είστε από το αποτέλεσμα γιατί το παιδί θα αισθανθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση και θα απογοητευτεί και εκείνο. Είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε συχνά.

 

Δώστε του χρόνο να είναι παιδί.

Τα παιδιά σήμερα είναι πολυάσχολα. Πέραν του σχολείου, έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, φροντιστήρια και καθήκοντα που καλούνται να φέρουν εις πέρας. Δώστε τους τον χρόνο να είναι παιδιά, να παίξουν και να χαρούν με τους φίλους τους για να είναι πιο ξεκούραστα, δημιουργικά και χαρούμενα.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!