Home / Lifestyle  / Γιώργος Σαρμαντάς: όταν το cocktail γίνεται…επιστήμη!

Γιώργος Σαρμαντάς: όταν το cocktail γίνεται…επιστήμη!

Έχοντας πάρει το πτυχίο του στις Διεθνείς Ευρωπαϊκές Οικονομικές και Πολιτικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία και λίγο πριν ξεκινήσει το μεταπτυχιακό του ο Γιώργος Σαρμαντάς ανακάλυψε την “κλίση” του στην παρασκευή cocktails και έκανε μία ολοκληρωτική στροφή στην καριέρα του, όντας σήμερα ένας από τους καλύτερους mixologists της νέας γενιάς, με προϋπηρεσία στα γνωστότερα bars της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αυτό το διάστημα μας σερβίρει τα πιο απολαυστικά cocktails στο The Zillers Athens Boutique Hotel.

 

 

Κάνοντας το “ξεκίνημά” σου με σπουδές, που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή σου ενασχόληση, πώς ακριβώς προέκυψε η ιδέα του να γίνεις mixologist;

Δεν προέκυψε η ιδέα ουσιαστικά, ήταν περισσότερο μία συγκυρία (άνοιξε το πρώτο σοβαρό και αμιγώς cocktail bar στην Λάρισα) και μία παρότρυνση να ασχοληθώ, μαθαίνοντας τα πάντα από το μηδέν. Πριν απο αυτό δεν ήξερα καν να ξεχωρίζω τα ποτά. Ξεκίνησε αρχικά σαν μία προσωρινή δουλειά πριν από το μεταπτυχιακό μου, αλλά στην πορεία με κέρδισε εξ’ ολοκλήρου.

 

 

Κατά το παρελθόν έχεις δουλέψει στη Μύκονο, σε μερικά από τα πιο γνωστά μαγαζιά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, πριν επιστρέψεις πίσω στην Αθήνα. Τι διαφορές έχει η διασκέδαση στην χώρα μας από έξω; Και πού προτιμάς τελικά να δουλεύεις; Σε πόλη, σε νησί, εδώ ή στο εξωτερικό;

Υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στο επάγγελμα αλλά και στην διασκέδαση. Σίγουρα οι Έλληνες ξερουν να διασκεδάζουν καλύτερα γι’ αυτό και οι ξένοι bartenders, όταν επισκέπτονται την Ελλάδα δε θέλουν να φύγουν! Ωστόσο, σίγουρα το επίπεδο είναι πολύ υψηλό στο εξωτερικό και υπάρχει αυτή η ανταλλαγή γνώσης, που έχει βοηθήσει την Ελλάδα να καθιερώσει κάποια bar της ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, όπως για παράδειγμα το The Clumsies. Θα προτιμούσα να δουλεύω εδώ στην Αθήνα, γιατί συνδυάζει τα δύο παραπάνω.

 

 

Ο όρος mixologist είναι κάτι σχετικά καινούριο για τα αυτιά του Έλληνα. Τελικά τι διαφορά έχει από τον “παραδοσιακό” bartender;

Δε θα έλεγα ότι έχει διαφορά. Τουλάχιστον εγώ νομίζω, ότι είναι μία άλλη έκφραση του ίδιου πράγματος και αν όχι τότε η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Είναι, λοιπόν, στην ευχέρεια ενός bartender να είναι καλός mixologist και το αντίστροφο.

 

Τι θεωρείς πως χρειάζεται να έχει ένας mixologist, για να είναι επιτυχημένος; Αρκεί η γνώση για την παρασκευή ποτών ή θεωρείς πως είναι απαραίτητο και το επικοινωνιακό χάρισμα;

Εννοείται πως χρειάζονται και τα δύο, η γνώση είναι για να μοιράζεται και κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο χωρίς τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες.

 

 

Τι είναι το σημαντικότερο, που σου προσφέρει αυτή η δουλειά και τι θεωρείς, ότι -ίσως- σου στερεί;

Ίσως, αν το δω λίγο πιο αυστηρά, να θεωρήσω ότι μου στερεί μεγάλο κομμάτι από τον ελεύθερό μου χρόνο, καθώς η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητική, εντός και εκτός bar. Το σημαντικότερο, που προσφέρει τουλάχιστον σε μένα, πέρα από το δημιουργικό κομμάτι, είναι η κοινωνική συναναστροφή ακόμα και μέσα στα πλαίσια της δουλειάς.

 

Ποιο cocktail θα μας πρότεινες να δοκιμάσουμε σίγουρα φέτος το καλοκαίρι;

Σίγουρα θα σας πρότεινα να πειραματιστείτε, οπότε θα έλεγα ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά hits με ένα ενδιαφέρον twist π.χ. μια Pina Colada με curry και ποπ κορν!

 

 

Q & A

Αγαπημένο σου ποτό: Gin&Tonic

Τι cocktail απολαμβάνεις να φτιάχνεις; Dry Martini

Τι δε σου αρέσει καθόλου να φτιάχνεις: Virgin cocktails

Αγαπημένος προορισμός καλοκαιριού: Ιόνιο Πέλαγος

Αγαπημένο είδος μουσικής: Rap

Αγαπημένο είδος διασκέδασης: Κινηματογράφος

Αγαπημένη πόλη/χώρα: Los Angeles / CA

Αν δεν ήσουν mixologist θα ήσουν: Ωκεανολόγος

Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Βόλτες με τον σκύλο μου 🙂

 

[email protected]

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!