Home / Family  / Γιατί χρειαζόμαστε φεμινιστές μπαμπάδες

Γιατί χρειαζόμαστε φεμινιστές μπαμπάδες

feminists dads cozyvibe daddyhood
Δεν θέλουμε “πατεράδες” μόνο, χρειαζόμαστε “φεμινιστές πατεράδες”.

Χρόνια έρευνας και επιστημονικών μελετών έχουν φτάσει τελικά στο αυτονόητο και προφανές σε όλους: Όσο πιο ενεργά συμμετέχει ο μπαμπάς στη διαπαιδαγώγηση και συνολικά στη ζωή του παιδιού, τόσο πιο καλό του κάνει. Γιατί όμως χρειαζόμαστε όχι απλά ενεργούς μπαμπάδες, αλλά φεμινιστές μπαμπάδες; Η απάντηση έχει ως εξής, γιατί ο φεμινισμός εξισώνει τα φύλα και δημιουργεί ελεύθερους και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Η παρουσία της μητέρας όσο και του πατέρα στην ζωή του παιδιού είναι κομβική. Ο πατέρας επηρεάζει το παιδί σχεδόν από την στιγμή της γέννησής του. Η στοργή του μπαμπά κάνει το παιδί επιτυχημένο και του χαρίζει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, το καθημερινό παιχνίδι μαζί του το κάνει πιο ευτυχισμένο και η διαφορετική ιδιοσυγκρασία του ενθαρρύνει το ρίσκο και την τόλμη. Σε μια εποχή με δυστυχώς έντονα τα φαινόμενα του σεξισμού και του μισογυνισμού στον υπανάπτυκτο αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο, χρειαζόμαστε φεμινιστές μπαμπάδες γιατί:

Όλοι έχουν ίσα δικαιώματα.

Στην προσπάθεια για την εξίσωση των φύλων, μαμά και μπαμπάς πρέπει να συνεργαστούν ώστε να πατάξουν τα έμφυλα στερεότυπα και να μεγαλώσουν κορίτσια και αγόρια που δεν υπόκεινται σε έμφυλους περιορισμούς. Οι έμφυλοι περιορισμοί καταπιέζουν εν τέλει όλους τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα.

Ο μπαμπάς οφείλει από την στιγμή της γέννησης του παιδιού να μην προδιαγράφει την ζωή και το επαγγελματικό μέλλον του. Τα κορίτσια δεν είναι ικανά μόνο για το επάγγελμα της νοσηλεύτριας ή της δασκάλας και τα αγόρια δεν προορίζονται μόνο για αξιωματικοί ή μηχανικοί. Τα επαγγέλματα δεν έχουν φύλο και ο μπαμπάς πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας ελεύθερης προσωπικότητας.

Θέσεις εξουσίας μπορούν να καταβάλουν και γυναίκες.

Ο φεμινιστής μπαμπάς μπορεί να σπάσει τα κοινωνικά στερεότυπα και να μεγαλώσει κορίτσια και αγόρια που έχουν αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό. Το παιδί που πιστεύει στον εαυτό του και μεγαλώνει απαλλαγμένο από τα όρια των κοινωνικών στερεοτύπων, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, έναν κόσμο όπου κορίτσια και αγόρια θα κατέχουν κρίσιμες θέσεις εξουσίας.

Τα κορίτσια δεν είναι μόνο ευαίσθητα και ευάλωτα.

Η ευαισθησία, η ευθραυστότητα, η τρυφερότητα ή ο φόβος δεν είναι συναισθήματα με έμφυλη ταυτότητα, αλλά με ανθρώπινη. Τα συναισθήματα ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως του φύλου τους.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!