Home / Family  / Γιατί οι υπαίθριες δραστηριότητες κάνουν καλό στα παιδιά

Γιατί οι υπαίθριες δραστηριότητες κάνουν καλό στα παιδιά

Αφήστε τα να παίξουν ελεύθερα έξω…

 

Σήμερα είναι πράγματι δύσκολο, για όσα παιδιά ζουν σε πόλεις, να έρθουν σε επαφή με την φύση και να γνωρίσουν το υπαίθριο παιχνίδι. Όμως οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους τα παιδιά και να τα κάνουν ακόμη πιο χαρούμενα και υγιή. Γιατί:

 
Προσφέρουν ελευθερία στα παιδιά.

Οι υπαίθριες δραστηριότητες και η επαφή των παιδιών με την φύση τους δίνουν την ελευθερία που μας θυμίζει το παλιό παραδοσιακό παραμύθι, των παιδικών μας χρόνων. Τα παιδιά είναι ελεύθερα να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα, να τρέχουν και να κάνουν όσο θόρυβο θέλουν. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να εξωτερικεύσουν την έντασή τους και να απελευθερώσουν την ενέργειά τους και οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι ο ιδανικός τρόπος να το κάνουν!

 

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Οι υπαίθριες δραστηριότητες και το παιχνίδι στην φύση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν πιο εύκολα φίλους και να ενισχύσουν την κοινωνική τους κλίση. Καθώς τα παιδιά σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους αισθάνονται πιο ελεύθερα μπορούν πιο εύκολα να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά που μέχρι τότε ίσως δεν γνώριζαν και να κάνουν νέες φιλίες.  

 

 

Ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Το παιχνίδι στην φύση, στους υπαίθριους και εξωτερικούς χώρους, είναι όπως αναφέραμε παραπάνω, πιο ελεύθερο και απαλλαγμένο από τους κανόνες του παιχνιδιού ή της συναναστροφής σε εσωτερικούς χώρους. Αυτού του είδους το παιχνίδι  επιτρέπει στα παιδιά να αλληλεπιδρούν ουσιαστικά με το περιβάλλον τους, να είναι περίεργα, να σκέπτονται πιο ελεύθερα, να ανακαλύπτουν διαφορετικές πτυχές του κόσμου, να εφευρίσκουν νέες λύσεις σε ενδεχόμενα προβλήματα και να σχεδιάζουν δικές τους στρατηγικές σε ό,τι αφορά το παιχνίδι ή τους άλλους.

 

Μειώνουν το στρες.

Καθώς το αστικό περιβάλλον είναι φύσει αγχωτικό και στρεσσογόνο, οι υπαίθριες δραστηριότητες και η επαφή των παιδιών με την φύση, μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται πιο ήρεμα και να αποβάλουν το άγχος τους. Η επαφή με την φύση δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους, μας βοηθά να χαλαρώσουμε και μπορεί να απαλλάξει τα παιδιά από το άγχος.

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!