Home / Family  / Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει φίλους

Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει φίλους

Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους.

 

Ανησυχείτε πως το παιδί σας δεν έχει φίλους και δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε; Διαβάστε απλές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να βοηθήσετε με τον τρόπο σας το παιδί σας να κοινωνικοποιηθεί.

 

Κάντε εσείς πρώτοι παρέα με άλλους γονείς.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει νέους και σταθερούς φίλους και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες είναι να κάνετε εσείς οι ίδιοι παρέα με άλλους γονείς. Το να δημιουργήσετε φιλικούς δεσμούς με άλλα ζευγάρια που έχουν παιδιά είναι μια πολύ καλή ιδέα για να αναπτύξει το παιδί σας από πολύ μικρό συναισθηματικούς δεσμούς με συνομηλίκους του, που μπορεί να διατηρήσει και στην ενήλικη ζωή του.

 

Διαβάστε τα βιβλία για τη φιλία.

Διαβάστε του βιβλία για τη φιλία και την αγάπη, μιλήστε τους για την διαφορετικότητα, την συνεργασία, την συγχώρεση, την αλληλεγγύη ή και τη ζήλεια και προετοιμάστε τα από μικρά για την στιγμή που θα κάνουν και εκείνα φίλους.   

 

 

Παίξτε μαζί του.

Το παιχνίδι εκτός από τρόπο διασκέδασης αποτελεί και σημαντικό μέσο κοινωνικοποίησης που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να γίνει περισσότερο εξωστρεφές και να το ενθαρρύνει σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές του συναναστροφές. Παίξτε όσο πιο πολύ μπορείτε μαζί με το παιδί σας και διασκεδάστε παρέα!

 

Προγραμματίστε δραστηριότητες με άλλα παιδάκια.

Μπορείτε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για κοινές δραστηριότητες του παιδιού σας με άλλα παιδάκια. Προγραμματίστε μια βραδιά στο σπίτι με επιτραπέζια παιχνίδια, προτείνετε στις μαμάδες συμμαθητών να αφήσουν τα παιδιά τους να κοιμηθούν σπίτι σας ή κανονίστε εξόδους με συνομηλίκους σε μέρη που ευχαριστούν τα παιδιά.

 

Διδάξτε του να μοιράζεται.

Τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να μοιραστούν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και μπορεί να μην κάνουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους τις επιθυμίες τους. Παροτρύνετε το παιδί σας να είναι περισσότερο καταδεκτικό, να ακούει τις επιθυμίες των υπολοίπων και να προτείνει να παίζουν μαζί κάτι που ευχαριστεί την πλειοψηφία. Μην είστε όμως πολύ παρεμβατικοί και του υπενθυμίζετε συνεχώς πως πρέπει να φερθεί καθώς όταν οι γονείς ελέγχουν στενά και συνεχώς την συμπεριφορά των παιδιών τους και τα καθοδηγούν, τους στερούν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δικές τους κοινωνικές δεξιότητες.

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!