Home / Good Life  / Βέροια-Πόζαρ: Μακεδονίτικη φιλοξενία

Βέροια-Πόζαρ: Μακεδονίτικη φιλοξενία

cozyvibe travel pozar
 Παράδοση, φυσική ομορφιά και ευεξία!

Ανήκει στην Κεντρική Μακεδονία και είναι πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Η Βέροια, φημισμένη για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, θα σας “ταξιδέψει” μέσα από τις γειτονιές της σε παλιές εποχές αίγλης. Είναι η μοναδική στην Ελλάδα, φιλική προς τον πεζό πόλη, ενώ τα σιροπιαστά της και κυρίως το παραδοσιακό ρεβανί της, θα σας γλυκάνουν με το παραπάνω. Αφεθείτε στην αυθεντική φιλοξενία της και νιώστε κομμάτι αυτού του τόπου…

 

MUST SEE!

  • Επισκεφθείτε την εβραϊκή συνοικία, τον παραδοσιακό οικισμό της “Μπαρμπούτας”, με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά. Το πέτρινο κτίριο της παλιάς εβραϊκής συναγωγής -η αρχαιότερη συναγωγή στην Ελλάδα και μία από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη- θα σας εντυπωσιάσει με τον περίτεχνο εσωτερικό του διάκοσμο, αποτελώντας σημαντικό δείγμα της θρησκευτικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης των Εβραίων.
  • Το Βλαχογιάννειο Μουσείο, το οποίο λειτούργησε στο παρελθόν ως Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης, λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στεγάζοντας τη συλλογή των στρατιωτικών στολών και εξοπλισμών του κ. Κανέλλου Ντόντου.
  • Το Μουσείο εκπαίδευσης “Χρίστος Τσολάκης” είναι μοναδικό στο είδος του, περιλαμβάνοντας στα πλούσια εκθέματά του παλιά σχολικά αναγνωστικά, επαγγελματικά εργαλεία, εποπτικά μέσα του παρελθόντος, γραφομηχανές, μαθητικές ποδιές, σάκες, είδη χειροτεχνίας κ.α.
  • Η πόλη “βρίθει” από μνημεία της οθωμανικής περιόδου, όπως η παλιά Μητρόπολη -αλλιώς Χουνκιάρ Τζαμί- το Καζακτσί και πολλά ακόμα τζαμιά που έχουν επιβιώσει ως σήμερα. Επί τουρκοκρατίας δημιουργήθηκαν στη Βέροια πολλά κτίσματα όπως το Δικαστικό Μέγαρο, το Ορτά Τζαμί, τα Δίδυμα Λουτρά και η Γέφυρα Καραχμέτ.
  • Η πόλη της Βέροιας ονομάζεται “Μικρή Ιερουσαλήμ” καθώς από τον 11ο έως και τον 14ο αι. υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κέντρα στη Μακεδονία. Ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών χάρισε στην πόλη το συγκεκριμένο προσωνύμιο. Κάντε μια στάση σε έναν από τους συνολικά 72, για να γνωρίσετε την αίγλη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

 

DON’T MISS

  • Αν είστε λάτρης του σκι, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ. Αποτελώντας για πολλά χρόνια το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Μόλις 24 χλμ. από τη Βέροια, διαθέτει 17 πίστες με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, καθώς και ενδιαφέρουσες διαδρομές για snowboard.

 

cozyvibe travel pozar

cozyvibe travel pozar

cozyvibe travel pozar

cozyvibe travel pozar

 

 

Σχεδόν μια ανάσα από τη Βέροια, τα Λουτρά Πόζαρ, βρίσκονται στην Επαρχία Αλμωπίας, 13 χλμ βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν και είναι χτισμένα στις όχθες του θερμοποτάμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια σε υψόμετρο 360-390μ. θεραπεύοντας πολλές παθήσεις του δέρματος, του αναπνευστικού κλπ., ενώ μαγεύουν με τη μοναδική φυσική ομορφιά τους.

 

 

MUST SEE!

  • Το Σπήλαιο Λουτρών Πόζαρ είναι ένα σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ενώ στην ίσια περιοχή υπάρχουν και πολλά σπηλαιοκαταφύγια. Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια και οι ανασκαφές τους έφεραν στο φως ενδείξεις για την παρουσία αυτόχθονου πληθυσμού.
  • Το Μαύρο Δάσος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όρους Καϊμακτσαλάν και απαρτίζεται από πανύψηλα πεύκα και διαδρομές που θα σας συνεπάρουν με τη φυσική ομορφιά τους.

 

cozyvibe travel pozar

cozyvibe travel pozar

 

DON’T MISS

  • Απολαύστε στιγμές αναζωογόνησης στα λουτρόπολη αλλά και στις φυσικές πηγές. Οι λουτροθεραπείες είναι ιδανική λύση για να αντιμετωπίσετε αρθροπάθειες, δερματικές παθήσεις, αρθρίτιδα κ.α.
  • Επιδοθείτε σε πολλές και διαφορετικές εξωτερικές δραστηριότητες, όπως mountain bike, oρειβασία, rafting και πεζοπορία σε άγνωστες, παρθένες διαδρομές.
  • Στις αρχές κάθε Οκτώβρη διοργανώνεται η γιορτή του κάστανου, κατά την οποία σερβίρονται κάστανα από τους ντόπιους παραγωγούς.
  • Στις 23 Δεκεμβρίου αναβιώνουν τοπικά ήθη, όπως το παραδοσιακό έθιμο “Κόλιντα Μπάμπω” ανάβουν μεγάλες φωτιές, ενώ στις 30 του ίδιου μήνα διοργανώνεται στην πλατεία του χωριού η γιορτή “Σούρουβα” με παραδοσιακούς χορούς και άφθονο ποτό.
  • Μην παραλείψετε να αγοράσετε τοπικά προϊόντα από την υπαίθρια αγορά στην είσοδο των Λουτρών, όπως θυμαρίσιο μέλι, τσάι του βουνού και σπιτικό τραχανά.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath