Home / Good Life  / Art & Culture  / Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης!

Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης!

 

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες με τη μόνιμη συλλογή του, τις εκθέσεις και τις δράσεις του στις 28 Φεβρουαρίου. Η είσοδος του Μουσείου είναι ελεύθερη για ένα μήνα, ενώ τα επίσημα εγκαίνια του θα ανακοινωθούν σύντομα. Στις 24/02 άνοιξε το ΕΜΣΤ για τους δημοσιογράφους με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

 

 

 

 Φωτογραφία:Πάρις Ταβιτιάν

 

 

Το κτήριο στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ στη λεωφόρο Συγγρού και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Είχε μια περιπετειώδης πορεία με την αναστολή της λειτουργίας του 16 χρόνια, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής και η προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία του μουσείου.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για το κτήριο είναι 44.625.440 ευρώ, ποσό που προήλθε από πόρους του Γ’ ΚΠΣ, του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ 3 εκατομμύρια πρόσφερε ως δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούλιο 2018 για τον εξοπλισμό του και την εφαρμογή εγκεκριμένων μελετών για τη λειτουργία της μόνιμης συλλογής.

 

 

 

 Φωτογραφία:Πάρις Ταβιτιάν

 

 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα έχει ορίσει διευθυντή διετούς θητείας και εντός του 2020 θα προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψει ο διευθυντής του ΕΜΣΤ. Ο διαγωνισμός για το καφέ και το εστιατόριο του μουσείου είναι σε εξέλιξη και οι χώροι αυτοί αναμένεται να είναι σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο.

Η οπτική του ταυτότητα, το λογότυπο σχεδιάστηκε από την εταιρεία MNP, έπειτα από κλειστό διαγωνισμό, έχει ως κύρια αναφορά το χαρακτηριστικό, παραλληλόγραμμο σχήμα του κτηρίου που είχε αρχικά δημιουργηθεί από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο.

Ανανεωμένη είναι και η ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ στην οποία προστέθηκαν πληροφορίες για τα έργα και τους καλλιτέχνες της συλλογής του μουσείου.

 

 

 

Έργο της Μπίας Ντάβου, Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

 

 

Το μουσείο καταλαμβάνει 18.142 τ.μ. σε οικόπεδο επιφάνειας 3.123 τ.μ. Η συλλογή αριθμεί περίπου 1.300 έργα, τα οποία καλύπτουν τομείς « Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων έργων», «Φωτογραφίας και Νέων Μέσων» και «Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδίου».

 

 

 

Φωτογραφία:Πάρις Ταβιτιάν

 

 

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές.

 

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο -1 παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο ΕΜΣΤ Ανοιχτό. Το ΕΜΣΤ και οι ιστορίες του, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου, μέσα από ένα Οπτικό Χρονολόγιο, από την έναρξη της λειτουργίας του. Οι εκθέσεις, οι δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η μετακίνηση του μουσείου από χώρο σε χώρο καθόρισαν την πορεία του μέχρι την εγκατάστασή του στη μόνιμη στέγη του. Το Χρονολόγιο συστήνει ξανά στο κοινό το παρελθόν του μουσείου που διαμόρφωσε το παρόν του. Τους επόμενους μήνες η έκθεση θα πλαισιωθεί με επιπλέον δράσεις.

 

Στο Project Room του μουσείου, στο οποίο θα παρουσιάζονται νέα έργα και παραγωγές, φιλοξενείται η βιντεο- εγκατάσταση In Vitro των καλλιτεχνών Larissa Sansour και Soren Lind, μια ταινία διάρκειας 28’, η οποία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Δανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2019.

 

Η μόνιμη συλλογής αναδεικνύει τάσεις και θεματικές ενότητες που δίνουν έμφαση σε έργα κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα και συνδέονται με τη διεθνή συγκυρία, την κατάσταση στη Μεσόγειο και, φυσικά, με την Ελλάδα. Όσον αφορά τις περιοδικές εκθέσεις, αυτές θα παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο στο πρώτο υπόγειο και στο ισόγειο.

 

 

 

Έργο: Νίκος Κεσσανλής, Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

 

 

Η «Προσφυγική Σκηνή» το κοινωνικοπολιτικό έργο της Έμιλυ Ζασίρ, Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

 

 

Το έργο του Γιώργου Λάππα, Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

 

 

 

Το έργο του Βλάση Κανιάρη, Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

 

 

 

Το «Πλοίο της ζωής μου» του Ίλια Καμπακόφ

 

 

Έργο του Νίκου Αλεξίου, Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

 

 

 

Έργο Kendel Geers  ,Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά

 

 

 

Μόνιμη Συλλογή – Καλλιτέχνες

 

-1 – Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Young-Hae Chang Heavy Industries

Ισόγειο – Νίκος Αλεξίου, Μάρκος Χατζηπατέρας, Young-Hae Chang Heavy Industries

1ος όροφος – Σενγκ Τσούιν Πακ, Ναυσικά Πάστρα, Άρτεμις Ποταμιάνου

2ος όροφος – Δημήτρης Αληθεινός, Φράνσις Άλις, Στήβεν Αντωνάκος, Κουτλούγκ Αταμάν, Κωστής Βελώνης, Κέντελ Γκιρς, Γιώργος Γυπαράκης, Κοκέν Εργκούν, Έμιλι Ζασίρ, Θόδωρος,γλύπτης, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Άντρεα Μπάουερς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπουτέας, Άνταμ Μπρούμπεργκ & Όλιβερ Σάναριν Γιώργος Ξένος, Σενγκ Τσούιν Πακ, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γουαλίντ Ράαντ και Ομάδα Άτλας,  Άλαν Σεκούλα, Σωτήρης Σόρογκας, Άσπα Στασινοπούλου, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Γιορεϊγκέ Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

3ος όροφος – Καρλ Αντρέ, Αθανάσιος Αργιανάς, Μπιλ Βιόλα, Ντίκος Βυζάντιος, Κάρλος Γκαραϊκόα, Ναν Γκόλντιν, Πέντρο Καμπρίτα Ρέις, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Μίχας, Κάρλος Μότα,  Νίκος Ναυρίδης, Σιρίν Νεσάτ, Παντελής Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Όλιβερ Ρέσλερ, Στιβ Ρόντεν, Λουκάς Σαμαράς, Δανάη Στρατού, Σπένσερ Τιούνικ, Κώστας Τσόκλης, Χρύσα.

4ος όροφος – Νίκος Αλεξίου, Τζανίν Αντονί, Δανιήλ, Χάρις Επαμεινώνδα, Ίλια Καμπακόφ Νίκη Καναγκίνη, Κιμσούτζα, Μπία Ντάβου, Ζάφος Ξαγοράρης, Νίνα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Χρύσα.

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://collection.emst.gr/

 

 

Κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Κουνέλλης

 

[email protected]

"The most beautiful experience we can have is the mysterious. It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science". Albert Einstein