Home / Lifestyle  / Αθηνά Παππά: Μία δυναμική γυναικεία ματιά στον χώρο της τέχνης!

Αθηνά Παππά: Μία δυναμική γυναικεία ματιά στον χώρο της τέχνης!

Αθηνά Παππά: Μία δυναμική γυναικεία ματιά στον χώρο της τέχνης
Η Αθηνά Παππά είναι μία ξεχωριστή illustrator.

Μοναδική καλλιτεχνική φυσιογνωμία, η Αθηνά Παππά ή αλλιώς η Felix Felis, μεταπήδησε από τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική και αξιοποίησε το artistic της ταλέντο, δημιουργώντας έργα με σαφή δυναμική οπτική και υψηλή αισθητική αξία.

Αθηνά Παππά: Μία δυναμική γυναικεία ματιά στον χώρο της τέχνης
Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για σένα, για τη δουλειά σου και τους στόχους σου; Πώς και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το σχέδιο;

Γεννήθηκα το 1986 στη Θεσσαλονίκη και από τεσσάρων χρόνων είχα μια πολύ σαφή κλίση στη ζωγραφική, η οποία ήταν πάντα από τις πιο αγαπημένες μου δραστηρίοτητες. Ακολούθησαν σχετικές σπουδές στην αρχιτεκτονική και την εικονογράφηση και εδώ και μία πενταετία περίπου είμαι πολύ τυχερή που μπορώ να πω ότι η ζωγραφική και το σχέδιο είναι πλέον η δουλειά μου. Θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ και να βελτιώνομαι διαρκώς έτσι ώστε να προσεγγίζω καλύτερα τα θέματα που με απασχολούν.

Φαίνεται πως μέσα από τις δημιουργίες σου παίρνεις θέση σε ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Διαπραγματεύεσαι ζητήματα όπως η ποπ κουλτούρα, το τρίτο κύμα Φεμινισμού, η φιλοσοφία… Τελικά, ένας καλλιτέχνης, πρέπει ή όχι να είναι ριζοσπαστικός, πρέπει να κάνει παρεμβάσεις και γιατί;

Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη διαπραγματεύομαι όσο κάνω αναφορές και διερευνώ θέματα της ποπ κουλτούρας, συντάσσομαι με τον φεμινισμό, εμπνέομαι από φιλοσοφικές θεωρίες και ιδιαίτερα διάφορες ερμηνείες και προεκτάσεις του συμβολισμού. Οι καλλιτέχνες είναι κάλο πολλές φόρες να ασκούν κριτική ή να εναντιώνονται σε συμβάσεις του κοινωνικού κατεστημένου και συγκεκριμένα γεγονότα, πράγμα που απαιτεί δυναμισμό, τόλμη και κοινωνική αντίληψη, και προσωπικά όποτε το συναντώ το θαυμάζω. Η μέχρι τώρα δουλειά μου τουλάχιστον δεν βρίσκεται ξεκάθαρα στην αγωνιστική γραμμή που μόλις περιέγραψα, άλλα έχει ιδεολογικές προεκτάσεις για τον υποψιασμένο αποδέκτη.

Αθηνά Παππά: Μία δυναμική γυναικεία ματιά στον χώρο της τέχνης
Η τέχνη, υποστηρίζουν πολλοί, πως είναι έκφραση δημιουργίας και συναισθημάτων. Μπορείς μέσα σε μία πρόταση να ορίσεις τι είναι για σένα η τέχνη;

Η τέχνη είναι ένας τρόπος να αφήνουμε ίχνη για τους επόμενους, άλλα και να καθιστούμε λίγο πιο ανεκτή την παρουσία μας εδώ.

Σε ποιο κοινό απευθύνονται τα έργα σου (αν θέλεις να κάνεις έναν τέτοιο διαχωρισμό) και τι είναι αυτό που θέλεις να αποκομίσει κανείς μετά την επαφή του με τις δημιουργίες σου;

Θα γράψω το κλισέ, δυνητικά σε όλες/όλους, άλλα κυρίως από τα έργα της προσωπικής συλλογής μου, έλκονται γυναίκες μεταξύ 25-35 ετών. Ιδανικά θα ήθελα ο/η αποδέκτης να βρει κάποιο κομμάτι του σε αυτό που βλέπει ή να φανταστεί μια διαφορετική οπτική από την δικιά του.

Αθηνά Παππά: Μία δυναμική γυναικεία ματιά στον χώρο της τέχνης!
Γιατί επέλεξες αυτό το ψευδώνυμο και τι σημαίνει για σένα;

Μου άρεσε ότι στα λατινικά η λέξη “τυχερός” και η λέξη “γάτα” έχουν ένα γραμμα διάφορα (Felix: τυχερός, Felis: γάτα), γεγονός που θεώρησα ότι δεν είναι τυχαίο και έτσι κράτησα τις δυο λέξεις μαζί. Οι γάτες ήταν πάντα από τα πιο αγαπημένα μου ζώα και είναι ίσως το πιο ‘ποιητικό’ ζώο, πράγμα που φαίνεται και από το πόσο έχει αγαπηθεί από συγγραφικά και εικαστικά έργα.

Ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σου και γιατί;

Αφενός η έκθεσή μου στο Τελλόγλειο τον Iούνιο του 2016 και αφετέρου το ότι συμπεριλήφθηκα στους “καλύτερους σύγχρονους εικονογράφους παγκοσμίως” στον τόμο “Pictoria Vol II” (Capsules Book 2018). Και τα δύο αποτελούν ένα είδος διάκρισης που λειτουργεί ενθαρρυντικά για όλη την ενέργεια που αφιερώνω καθημερινά στη δουλειά μου.



Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;


Να προσθέσω το έργο μου στο σύνολο των έργων από γυναίκες δημιουργούς, που δυστυχώς είναι πολύ μικρό σε έκταση και σε σημασία που του αποδίδεται στα πλαίσια της κουλτούρας μας, και να ενθαρρύνω άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την καλλιτεχνική τους κλίση αδιαφορώντας για την κυρίαρχη ρητορική που δυστυχώς εξακολουθεί να τις θέλει σε παραδοσιακούς ρόλους και άρα συχνά εκτός ουσιαστικού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι.

Που μπορεί κανείς να βρεις τα έργα σου και να ανακαλύψει περισσότερα για τη δουλειά σου;

Ιντερνετικά στο Βehance (Athina Pappa), στο Ιnstagram (athination) και στο Facebook (Felix Felis), καθώς και στο website μου, που για την ώρα ανακαινίζεται άλλα λειτουργεί (felixfelis.com).
Από κοντά στο wine store Bientôt wine (Μορκεντάου 5, Θεσσαλονίκη) και στο concept store Elegance+ (Τσιμισκή 86, Θεσσαλονίκη).

Αθηνά Παππά: Μία δυναμική γυναικεία ματιά στον χώρο της τέχνης!

Q&A

Έμπνευση για μένα είναι… οι pop stars και οι φίλες μου

Αγαπημένος μου καλλιτέχνης… πολλές και πολλοί, αυτή την περίοδο μελετώ έργα της Camille Rose Garcia και της Sarah Shakeel

Ονειρεύομαι για το μέλλον… το έργο μου να αυξάνει σε ποσότητα και να εμπλουτίζεται/δυναμώνει σε περιεχόμενο

Αγαπημένο μου βιβλίο… μερικά από τα αγαπημένα μου: Harry Potter (J.K. Rowling), Not that kind of girl (Lena Dunham), Ariel (Sylvia Plath)

Η πρώτη μου σκέψη όταν ξυπνάω και η τελευταία μου πριν πέσω για ύπνο… H πρώτη είναι συνήθως “γιατί νιαουρίζει η Κιάνα πάλι;” και η τελευταία, να καληνυχτίσω τον Βαγγέλη

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!