Home / Lifestyle  / Celebrities  / Έφυγε από τη ζωή το “Χέρι του Θεού”, ο ποδοσφαιριστής Diego Maradona

Έφυγε από τη ζωή το “Χέρι του Θεού”, ο ποδοσφαιριστής Diego Maradona

O ποδοσφαιριστής υπέστη ανακοπή καρδιάς και “έφυγε” σε ηλικία 60 ετών.

Κανείς δε λάτρεψε τη στρογγυλή “θεά” όπως εκείνος και το αντίστροφο. Ο Diego Armando Maradona ήταν ένα αστέρι της μπάλας, ένας ποδοσφαιριστής  που κατάφερε να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο, όχι μόνο μέσα από το ταλέντο του αλλά κυρίως μέσα από την ευγένεια της ψυχής του.

 

Ο Maradona έφυγε χθες (25/11) από τη ζωή, προδομένος από την καρδιά του. Ο οργανισμός του τον τελευταίο καιρό ήταν ήδη καταπονημένος, αφού ο ίδιος αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα με την υγεία του.  Πριν από μερικές εβδομάδες, είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο κεφάλι, αφού είχε διαγνωστεί με  υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Η επέμβαση θεωρήθηκε αρκετά ριψοκίνδυνη λόγω του βεβαρημένου ιστορικού του, όμως, εκείνος κατάφερε να βγει νικητής από το χειρουργείο. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό και λόγω της κατάστασης με τον Covid-19 δεν είχε δει τα παιδιά του για μεγάλο διάστημα, ούτε καν στα γενέθλιά του στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του έλειπε πολύ η μητέρα του.

 

Ο άσσος του  ποδοσφαίρου ξύπνησε με έντονη αδιαθεσία και οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο πλάι του για τη φροντίδα του κατά την αποθεραπεία, κινητοποιήθηκαν πολύ γρήγορα. Δυστυχώς, παρά τα 6 ασθενοφόρα που κατέφτασαν και τους διασώστες να προσπαθούν να τον επαναφέρουν στη ζωή, ο Diego δεν τα κατάφερε.

 

Από χθες φίλαθλοι -και μη- των ομάδων που πανηγύρισαν μαζί του στα τόσα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ανεβάζουν posts στα socila media, με κορυφαίες στιγμές του στα γήπεδα αλλά και εμπνευσμένα illustrations αφιερωμένα στο ταλέντο του.

 

 

 Λίγα λόγια για τον Ντιεγκίντο της καρδιάς μας.

 

  •  Γεννήθηκε στην πολυκλινική Evita στο Lanús του Μπουένος Άιρες. Ήταν το τέταρτο παιδί, από τα 6 συνολικά της οικογένειάς του.

 

  •  Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ομάδα της γειτονιάς του, Estrella Roja, σε ηλικία 8 ετών.  Είχε ανακαλύψει από την παιδική ηλικία την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και έτσι η καριέρα του ξεκίνησε στα 14 χρόνια του.  Τότε εντοπίστηκε από τους ανθρώπους της Los Cebollitas, την παιδική ομάδα των Argentinos Juniors. Ο τότε προπονητής της ομάδας νέων είχε πει: “Όταν ο Ντιέγκο ήρθε στην ομάδα για δοκιμές, ήμουν πραγματικά αποτρελαμένος με το ταλέντο του και αδυνατούσα να πιστέψω ότι ήταν ένα παιδί μόλις οκτώ ετών. Του ζητήσαμε τα χαρτιά του για να το διασταυρώσουμε επειδή παρόλο που είχε ανάπτυξη παιδιού έπαιζε σαν ενήλικας”.

 

  • Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τους Argentinos Juniors, 10 ημέρες πριν κλείσει τα 16.

 

  • Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής δύο φορές ενώ στις εκλογές της IFFHS ψηφίστηκε ο 5ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Ο αριθμός που φορούσε ήταν το 16.

 

 

 

  • Σκόραρε το πρώτο του γκολ στην πρώτη κατηγορία της Αργεντινής εναντίον της Marplatense, στις 14/11/1976.

 

  • Έμεινε για 5 χρόνια στην Argentinos Juniors, από το 1976 έως το 1981, με 167 εμφανίσεις και 115 γκολ. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1981 πήρε μεταγραφή στην ομάδα που ήθελε από μικρός να παίξει, την Boca Juniors.

 

  • Το 1977 και πριν καν κλείσει τα 17, κλήθηκε να παίξει με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας. Το 1980 σημείωσε 42 γκολ και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των πρωταθλημάτων στον πλανήτη.

 

  • Ντεμπούτο σε Μουντιάλ έκανε το 1982, στα γήπεδα της Ισπανίας. Αποβλήθηκε για αντιαθλητική ενέργεια απέναντι στον Batista της Βραζιλίας. Πήρε μεταγραφή στην Barcelona τον Ιούνιο του 1982,  η πιο ακριβή μεταγραφή έως τότε (€6.500.000). H παραμονή του εκεί σημαδεύτηκε από διαδοχικά προβλήματα υγείας και τραυματισμούς, που τον άφησαν εκτός γηπέδων για συνολικά εφτά μήνες, όπως ηπατίτιδα και άλλοι σοβαροί τραυματισμοί.

 

  • Το 1984 παντρεύτηκε την παιδική του φίλη Κλαούντια Βιγιαφάνιε, με την οποία απέκτησε δύο κορίτσια, την Ντάλμα και την Τζιανίνα. Το 1986 απέκτησε ένα γιο εκτός γάμου, τον οποίο αναγνώρισε αρκετά χρόνια αργότερα. Ο γάμος του με την Κλαούντια λύθηκε με διαζύγιο το 2004, όταν οι παράνομες σχέσεις του είχαν αρχίσει να βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε αποκτήσει μόνο 5 παιδιά αλλά ακόμη 3, μεταξύ 2000 – 2005, όταν βρίσκονταν στην Κούβα προκειμένου να καταπολεμήσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά.

 

  • Στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό η Αργεντινή αντιμετώπισε την Αγγλία την οποία απέκλεισε με σκορ 2-1. Σε εκείνο το παιχνίδι σημειώθηκαν δύο από τα διασημότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Με το σκορ στο 0-0 ο Maradona πηδάει για κεφαλιά και με αριστερή γροθιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, καταφέρνοντας να ξεγελάσει τους διαιτητές και το γκολ μέτρησε κανονικά, αποδίδοντάς του τον τίτλο, “το χέρι του Θεού”, που έμελλε να τον συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής του. Στον ίδιο αγώνα, 4 λεπτά όμως αργότερα, πήρε την μπάλα από το κέντρο και πέρασε όποιον παίκτη έβρισκε μπροστά του, βάζοντας ένα μαγικό γκολ  και πετυχαίνοντας το 2-0.

 

  • Το 1991  αποκαλύφθηκε ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά. Ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια το πρόβλημά του και εκ τότε μίλησε πολλές φορές για τις καταχρήσεις του.

 

  • Το 2008 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αργεντινής με τον Messi αρχηγό της ομάδας, όμως, δυστυχώς  η ομάδα δεν κατάφερε να συνεχίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Maradona απομακρύνθηκε. Από το 2011 έως το 2019 ανέλαβε προπονητής σε ομάδες των Αραβικών Εμιράτων και της Αργεντινής.

 

  • Το 2000 η FIFA τον χαρακτήρισε ποδοσφαιριστή του αιώνα μαζί με τον Πελέ, κατόπιν μαζικής ψηφοφορίας στο Διαδίκτυο και προτάσεων από αξιωματούχους της FIFA, προπονητές και παίκτες.

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath