Home / Family  / Έτσι θα αγαπήσουν τα παιδιά σας το βιβλίο!

Έτσι θα αγαπήσουν τα παιδιά σας το βιβλίο!

Φιλαναγνωσία και παιδί

To διάβασμα ενός βιβλίου ευεργετεί με πολλούς τρόπους τα παιδιά. Η ανάγνωση αναπτύσσει τις γλωσσικές δεξιότητες, ενισχύει τη συγκέντρωση των παιδιών, κινητοποιεί την όρεξή τους για γνώση και μάθηση, αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, τα ψυχαγωγεί και τα βοηθά να γνωρίσουν τον κόσμο με έναν μαγικό τρόπο. Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και μετατρέψουν την ανάγνωση στο αγαπημένο τους χόμπι στον ελεύθερό τους χρόνο. Πώς να το κάνετε: 

 

 

Επισκεφτείτε μαζί ένα βιβλιοπωλείο

Επισκεφθείτε με το παιδί σας ένα βιβλιοπωλείο και διαλέξτε μαζί τα αγαπημένα σας βιβλία. Αφήστε το να τα εξερευνήσει, να περιεργαστεί τους τίτλους και τα εξώφυλλά τους, να διαβάσει τις περιλήψεις τους και συζητήστε για το είδος που το ενδιαφέρει να αγοράσετε και τελικά να το διαβάσει. Ακόμη, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί τυχόν εκδηλώσεις ανάγνωσης παιδικών βιβλίων από τους συγγραφείς που διοργανώνουν πολλά βιβλιοπωλεία.  

 

Δώστε πρώτα εσείς το καλό παράδειγμα

Οι γονείς αποτελούν τα πρότυπα προς μίμηση για τα παιδιά. Επομένως, όταν εσείς οι ίδιοι διαβάζετε βιβλία και μιλάτε στα παιδιά σας για την αγάπη σας στη λογοτεχνία και την ανάγνωση, τότε τα παιδιά θα αντιληφθούν το πόσο όμορφα αισθάνεστε με την παρέα ενός καλού βιβλίου και θα θέλουν να σας μιμηθούν. 

 

Διάβασε μαζί του με κάθε ευκαιρία

Όταν έχετε χρόνο διαβάστε του ιστοριούλες, ένα κόμικ ή ένα παραμύθι και συζητήστε τα μαζί. Μπορείτε να του διαβάζετε όποια ώρα της ημέρας θεωρείτε ότι είναι ευκαιρία ή και πριν κοιμηθεί. 

 

 

Φτιάξτε τη βιβλιοθήκη σας και έναν όμορφο χώρο ανάγνωσης

Φτιάξτε ένα όμορφο μέρος για να τοποθετήσετε τα βιβλία σας και να μπορεί το παιδί να διαβάζει άνετα. Διαμορφώστε τον χώρο με τέτοιον τρόπο που να είναι ελκυστικός και εμπνέει το παιδί να διαβάζει. Βάλτε όμορφα και άνετα μαξιλάρια, επιλέξτε τον κατάλληλο φωτισμό και ενθαρρύνετέ το να διαβάσει. 

 

 

 

 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!