Home / Good Life  / Art & Culture  / Ένα βιβλίο που αποτυπώνει αληθινές ιστορίες από την καταστροφή της Ανατολικής Αττικής

Ένα βιβλίο που αποτυπώνει αληθινές ιστορίες από την καταστροφή της Ανατολικής Αττικής

Ένα βιβλίο από τον Γιώργο Σπανό, με μοναδικές αληθινές ιστορίες από την καταστροφική φωτιά στο Μάτι το 2018.

 

12+1 αληθινές ιστορίες, εξελίσσονται παράλληλα με το χρονικό τού Ολοκαυτώματος, εξηγώντας το πώς και το γιατί, εκείνη την εφιαλτική Δευτέρα, ο ήλιος έδυσε νωρίτερα στην Ανατολική Αττική, απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

«Οδηγώντας αργά ανάμεσα στο ματωμένο φως των αμέτρητων εστιών και της μαύρης αχλής, ο Νικηφόρος πρόσεξε ότι δεκάδες σκιές τριγυρνούσαν πένθιμα και σιωπηλά ανάμεσα στις τέφρες, σαν να αποχαιρετούσαν τον τόπο που τους χάρισε τα πιο όμορφα χρόνια τής ζωής τους. Τις έβλεπε να σκύβουν αργά, σαν να φυτεύουν ευλαβικά μες στις ζεστές στάχτες που άφηνε πίσω του ο Έρεβος, τους σπόρους που θα αναγεννούσαν και πάλι αυτά τα μαρτυρικά χώματα.»

Το «Φύγε όπως είσαι (και θα ‘ρθω να σε βρω)» είναι μια ζωντανή αφήγηση, βγαλμένη από την προσωπική εμπειρία τού συγγραφέα. Περιφέρει τον αναγνώστη ως αόρατο παρατηρητή, στην καρδιά τής μεγαλύτερης Αστικής Καταστροφής τού 21ου αιώνα και τον κάνει αδιάψευστο μάρτυρα των στιγμών που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι, όταν στην άνιση μάχη με το πύρινο τέρας έπρεπε να ανακαλύψουν τα όρια που έκρυβαν μέσα τους.

 

γιώργος σπανός

 

Ένα ντοκουμέντο γραμμένο από την ανάγκη μνημόνευσης όχι μόνο των νεκρών μίας Μεγάλης Καταστροφής, αλλά και του ηρωισμού που γεννιέται εξαιτίας της.

 

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική έκδοση (ebook) για όλες τις συσκευές εδώ από τις εκδόσεις Athos Press (March 2020)­

Ο Γιώργος Σπανός γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Ικαρία και κι έχει ζήσει στο Μάτι τα τελευταία 40 χρόνια. Δραστηριοποιείται στο χώρο της Ναυτιλίας και των καινοτόμων επιχειρήσεων. Έχει διακριθεί για τις υπηρεσίες του στη Διεθνή Διπλωματία και τη συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις ανά την Ελλάδα. Με αφορμή την Καταστροφή της Ανατολικής Αττικής, τον Ιούλιο του 2018, την οποία βίωσε προσωπικά, αποφάσισε να παρακολουθήσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος – Καταστροφών – Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?