Home / Family  / Άγχος για το σχολείο: πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας

Άγχος για το σχολείο: πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας

Άγχος για το σχολείο: πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας
Τώρα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά βοηθήστε το να μην έχει άγχος. 

Τα σχολεία ξεκίνησαν και οι μαθητές σιγά σιγά μπαίνουν στο σχολικό πρόγραμμα και τις απαιτήσεις του. Καθώς όμως το σχολείο χρειάζεται όλο και περισσότερη προσπάθεια και οι μαθητές προσπαθούν να πετύχουν τους ακαδημαϊκούς τους στόχους, είναι πολύ πιθανό το άγχος να μεγαλώνει. Υπάρχουν όμως τρόποι για να αποβάλουν οι μικροί μαθητές το στρες. Πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε;  

 

 

Επενδύστε σε μία εξωσχολική δραστηριότητα που αγαπούν. 

Το παιδί σας μπορεί να έχει κλίση στα αθλήματα, στα εικαστικά, στη μουσική ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα που το κάνει να αισθάνεται όμορφα, να μαθαίνει και παράλληλα να διασκεδάζει. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, γράψτε το στην εξωσχολική δραστηριότητα που επιθυμεί και του ταιριάζει και φροντίστε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα για εκείνο, στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει. Είναι σημαντικό να μην το πιέζετε και το υπερφορτώνετε με δραστηριότητες και υποχρεώσεις. 

 

 

Άγχος για το σχολείο: πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας

 

 

Μην ξεχνάτε τον ελεύθερο χρόνο. 

Σε συνέχεια των παραπάνω, είναι πολύ σημαντική η σωστή οργάνωση των απογευματινών δραστηριοτήτων του παιδιού. Δημιουργήστε ένα καθημερινό πλάνο δράσης, έχοντας στο μυαλό σας πως το παιδί πρέπει να έχει και ελεύθερο χρόνο και θεσπίστε από κοινού τις καθημερινές του προτεραιότητες και εκκρεμότητες. Αν βάλετε μία τάξη στο πρόγραμμά του και δεν το εξουθενώσετε, τότε δεν θα είναι τόσο πιεσμένο και κατ’επέκτασιν δεν θα έχει τόσο άγχος. Τέλος, μην ξεχνάτε πως το παιδί έχει ανάγκη από ελεύθερο χρόνο για να παίξει. Μην το ξεχνάτε ποτέ. 

 

 

Δείξτε του πως δεν πρέπει να φοβάται την αποτυχία. 

Η σχολική αποτυχία ή ο φόβος της είναι ίσως ο πιο σημαντικός λόγος που τα παιδιά βιώνουν στρες. Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας διαρκώς και να το υποστηρίζετε , δείχνοντάς του πως για εσάς δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο βαθμός που θα πάρει, αλλά οι γνώσεις που θα αποκτήσει. Ακόμη, πιο πρακτικά, όταν μελετάτε μαζί δείξτε του ότι αποδέχεστε τα όποια λάθη κάνει, χωρίς να είστε πάρα πολύ αυστηροί μαζί του ή να το μαλώνετε. Δώστε έμφαση στο ταξίδι της γνώσης και όχι τόσο στις επιδόσεις. 

 

Φροντίστε για την καλύτερη διατροφή και τον ύπνο του. 

Η ξεκούραση και η καλή διατροφή ενισχύουν τις αμυντικές δυνάμεις του παιδιού και το βοηθούν να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος που αντιμετωπίζει. Επενδύστε στο πρότυπο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κοιμάται όπως και όσο πρέπει. 

[email protected]

Αληθινό παιδί του Ιούλη, λατρεύω τη θάλασσα και το θερινό σινεμά, ενώ αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο αγαπημένος μου προορισμός, θα σου απαντήσω “η Βαρκελώνη” - χωρίς δισταγμό! Στην ταινιοθήκη μου σίγουρα θα βρεις τα άπαντα του Almodovar, αλλά και επιλεγμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Hollywood, όπως το “Όσα παίρνει ο άνεμος”!