Home / Family  / Οι 10 σημαντικότεροι στόχοι μέσα στο 2019 για έναν μπαμπά!

Οι 10 σημαντικότεροι στόχοι μέσα στο 2019 για έναν μπαμπά!

Η νέα χρονιά φέρνει πάντα την ευκαιρία για νέες συνήθειες και πολλές αλλαγές. Για έναν μπαμπά, είναι μία ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία, για να αλλάξετε κάποιες από τις “κακές” σας συνήθειες και να αποκτήσετε καινούριες, με γνώμονα πάντα το δικό σας καλό, αλλά και το καλό των παιδιών σας!

 

Ορίστε η λίστα με τους 10 σημαντικότερους στόχους, για να κατακτήσετε μέσα στο 2019:

 

Σας παρουσιάσαμε το πρώτο μέρος και ήρθε η ώρα για το δεύτερο!

 

Γίνετε πρότυπο ενέργειας και υγείας για τα παιδιά σας!

Τα παιδιά είναι καθρέφτες των γονιών τους. Και αυτό ισχύει και για τις θετικές συμπεριφορές, αλλά κυρίως για τις αρνητικές. Φέτος, λοιπόν, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να γίνετε ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Κόψτε το κάπνισμα και φροντίστε για εσάς και τα παιδιά σας. Έρευνες έχουν δείξει, πως είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν καπνιστές στο μέλλον, παιδιά που κάπνιζαν οι γονείς τους. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα παρουσία τους. Μειώστε τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κανένα παιδί δε θα πειστεί να τρώει σωστά, αν βλέπει το γονιό του στον καναπέ αγκαλιά με τις σοκολάτες και τα πατατάκια! Και τέλος, γυμναστείτε! Γραφτείτε στο γυμναστήριο ή επιλέξτε ένα άθλημα και τηρήστε ένα πρόγραμμα προπονήσεων. Ακόμη καλύτερα, επιλέξτε έναν κοινό τρόπο εκγύμνασης, μαζί με το παιδί σας, αν φυσικά το επιτρέπει η ηλικία του και δείτε τον εαυτό σας να αλλάζει, περνώντας παράλληλα τα σωστά μηνύματα στα παιδιά σας.

 

 

Βρίστε λιγότερο και βάλτε την ευγένεια στη ζωή σας!

Όπως και με το τσιγάρο, που αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ πιο πιθανό να μιλάει ευγενικά ένα παιδί, που μεγαλώνει με σωστούς τρόπους συμπεριφοράς από τους γονείς του και αντίστοιχα είναι εξίσου πιθανό να γίνει αθυρόστομο, ένα παιδί που ακούει το γονιό του να χρησιμοποιεί ανάλογο λεξιλόγιο. Καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές -ιδίως όταν βιάζεσαι το πρωί και ο γείτονας σου έχει κλείσει το αμάξι ή πέτυχες απορριμματοφόρο στο στενό κάτω από το σπίτι- το να φερθείτε σαν τον Ζαμπούνη μοιάζει μάλλον ακατόρθωτο, ωστόσο μπορείτε τουλάχιστον να το προσπαθήσετε! Πάρτε μια βαθιά ανάσα τη στιγμή της έντασης και μετρήστε από μέσα σας. Δουλεύει. Πιστέψτε μας!

 

 

Απομακρυνθείτε από τις οθόνες!

Οθόνη μπορεί να σημαίνει τηλεόραση, υπολογιστής, tablet ή κινητό, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εθισμό των ημερών. Να απεξαρτητοποιηθείτε τελείως προφανώς δε γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Φροντίστε όμως τουλάχιστον, να περιορίσετε τη χρήση του, ιδίως μπροστά στα παιδιά σας και αν’ταυτού κάντε μια δραστηριότητα μαζί τους και περάστε ποιοτικό χρόνο πατέρα-γονιού. Μόνο στην Ελλάδα 500 παιδιά νοσηλεύτηκαν φέτος για εθισμό σε tablet και κινητά. Και αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος, να δώσετε το καλό παράδειγμα και πρότυπο στο δικό σας παιδί.

 

 

Γίνετε πιο τρυφεροί με τα παιδιά σας!

Μερικές φορές τα παιδιά δε χρειάζονται λόγια. Χρειάζονται μόνο την αγκαλιά σας. Και μερικές φορές ιδιαίτερα οι μπαμπάδες δεν το καταλαβαίνετε αυτό και δεν προσφέρετε την αγκαλιά σας τόσο συχνά όσο η μαμά. Φροντίστε να τους τη δίνετε καθημερινά και πιστέψτε μας. Μόνο καλό μπορεί να βγει για την ψυχολογία τους από αυτό.

 

 
Δεθείτε με τα παιδιά σας!

Δέσιμο μπορεί να σημαίνει μια κοινή δραστηριότητα, όπως είπαμε και πιο πάνω. Να πάτε μια βόλτα μαζί. Να τους μιλήσετε για τα κάτι, που τους προβληματίζει. Να περάσετε μια βραδιά παρέα, διασκεδάζοντας με επιτραπέζια παιχνίδια. Σημαίνει με απλά λόγια, να δείξετε έμπρακτα ότι είστε παρόντες στη ζωή τους. Και να τους κάνετε να νιώσουν, ότι θα είστε για πάντα εκεί. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό συναίσθημα από αυτό.

 

 

Καλή και δημιουργική χρονιά!

annygalinou@cozyhome.gr

Journalist, blogger, dreamer... Believe you can. And you're halfway there!