Home / Cozyhome  / Architecture  / Με το βραβείο “Winner” των “German Design Awards 2020” τιμήθηκε η “Potiropoulos+Partners”

Με το βραβείο “Winner” των “German Design Awards 2020” τιμήθηκε η “Potiropoulos+Partners”

Ακόμα μια σπουδαία διάκριση για το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Με το βραβείο “Winner” των “German Design Awards 2020”, στην κατηγορία Architecture, τιμήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο “Potiropoulos+Partners” για το έργο του “Active Materiality – Συγκρότημα Παραθεριστικών Βιλών στο Πόρτο Χέλι”. Το συγκεκριμένο project έλαβε το α’ βραβείο μετά την διενέργεια “κλειστού” αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μεταξύ τεσσάρων ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων, που προκήρυξε ο developer – πολυεθνικό group, που δραστηριοποιείται και στον χώρο του real estate – προκειμένου να επιλέξει αρχιτέκτονα.

 

Ως προς το αρχιτεκτονικό concept, και μέσω της γεωμυθολογικής προσέγγισης, o σχεδιασμός συνδέει τον μύθο της Λερναίας Ύδρας με τα φυσικά τοπολογικά χαρακτηριστικά της Αργολίδας. Κατά μία ερμηνεία, η Λερναία Ύδρα συμβολίζει την υδρολογία του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου, ενώ η μάχη του Ηρακλή μαζί της, την προσπάθεια του ανθρώπου να τιθασεύσει τα δεινά που τον απειλούσαν από τα τοπικά φαινόμενα, όπως ήταν η επιβλαβής παρουσία του έλους της Λέρνης.

 

 

Στο έργο του Raphael Lamar West: “Hercules Slaying the Hydra”, αποτυπώνεται ακριβώς η ένταση της προσπάθειας του ανθρώπου καθώς αναμετριέται με τη φύση. Έτσι, πέρα από τη μυθολογική διάσταση, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κάποιος, εδώ, την συγκυριακή ομοιότητα των “σχημάτων” στη ζωγραφική του West με εκείνα της τοπογραφίας στην περιοχή του project.

 

Η αρχιτεκτονική “ιδέα” αποδίδει, σε πραγματολογικό και συμβολικό επίπεδο, αφενός τον κυματοειδή χαρακτήρα του εδαφικού ανάγλυφου του Τόπου, και αφετέρου την ιστορική μεταφορά, “σκηνοθετώντας” στον χώρο κτιριακούς όγκους σε “κίνηση”, σαν πέτρινα λαξεύματα σε μεγάλη κλίμακα, που αποτελούν αναπόσπαστη συνέχεια του φυσικού πανοράματος.

 

 

 

Στο σημείο τομής της ιστορικής μνήμης με το τοπιακό ιδίωμα- όπως σχηματοποιείται στον προτεινόμενο σχεδιασμό- γεννιέται μία αρχιτεκτονική, που μπορεί να κινητοποιήσει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, διατυπώνοντας έναν αρχιτεκτονικό λόγο οικείο και ωστόσο αναπάντεχο, σαφή και επίσης ευρηματικό, λιτό και μαζί αφηγηματικό, “αρχέγονο” και σύγχρονο ταυτόχρονα.

 

 

 

Τα German Design Awards” απονέμονται από το “Γερμανικό Συμβούλιο Σχεδιασμού” (German Design Council). Στόχος του Συμβουλίου είναι να εντοπίσει και να παρουσιάσει τάσεις του σχεδιασμού, που μπορούν να αναδείξουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής και του design. Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, απονέμει βραβείαεπιλέγοντας καινοτόμες προτάσεις μέσα από πλήθος έργων υψηλού επιπέδου απ’ όλο τον κόσμο. Τα “German Design Awards”, που ξεκίνησαν το 2012, συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον έγκριτων διαγωνιστικών θεσμών διεθνώς στον χώρο του design.

 

 

 

Η Potiropoulos+Partners έχει επανειλημμένα βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων, όπως το 1ο βραβείο για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, το 3ο βραβείο για το Συγκρότημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Μαρούσι, το 2ο βραβείο για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με το Studio Daniel Libeskind, το 1ο βραβείο για την ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος «Εκμετζόγλου» στον Βόλο, διάκριση για το Grand Egyptian Museum στο Κάιρο, κ.α. Παράλληλα έχει κερδίσει το Βραβείο «Architizer A+» για το «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών» το 2016 και για την «Beach Front VillaNavarino Residence» το 2017. Το γραφείο έχει επίσης προταθεί από το Ιδρύμα «Mies van der Rohe» για τα Βραβεία «Mies van der Rohe 2015 – Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική», ενώ έχει βραβευθεί με τα «Special Mention» και «Winner» των «German Design Awards 2018» όπως και με το «Winner» των «German Design Awards 2020», του έγκριτου, διεθνούς φήμης οργανισμού «German Design Council», καθώς και πρόσφατα με τα «World Architecture Community Awards 2018» για τα έργα: «Βeach Front VillaNavarino Residence», «Touristic Development of Luxury Suites in Kavouri» και «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών». Το 2018 το project του γραφείου «Mykonos White Boxes Resort», απέσπασε το Χάλκινο Βραβείο στα «ADesign Awards», από τα πιο σημαντικά βραβεία σχεδιασμού παγκοσμίως.

 

 

www.potiropoulos.gr/

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath